Kek Batik Milo Tanpa Telur Sedap Sehingga Menjilat Jari

Kek Batik Milo Tanpa Telur Sedap Sehingga Menjilat Jari

Assalamualaikum 
Salam kamis nan indah dari Brunei Darussalam
Apa kabar agak nya adik-adik blogger semua hari ni ya.
Resepi hari ni resepi lama lagi ni entahlah sekarang ni suka pulak dengan resepi lama
Hari-hari dok teringat nak try resepi lama mungkin sebab tukang masaknya dah lama
Jadi nya keinginan pun yang lama-lama jugak.
Oklah tu kan kata orang se iring usia jangan orang lama tapi taste masih muda kan
Malu kat anak cucu hihi kannnnn....

Mudah sangat resepi sebab tak guna telur masak pun kejab je, resepi terjumpa kat Fb tak ingat yang sapa punya, tapi halal kan lah ya siapa punya resepi tu kaknoor letak dalam blog ni sebagai rujukan anak-anak dan rakan-rakan yang lain.


KEK BATIK MILO

Bahan nya
200 gm milo
250 gm mentega
1/2 tin susu pekat manis
1/2 peket roti merie
sedikit serbuk koko

Cara nya
1.  Cairkan mentega.
2.  Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau sehingga sebati dan tutup api.
3.  Patahkan biskut merie masukkan dalam adunan dan kacau perlahan-lahan.
4.  Bila dah sebati tuangkan adunan dalam bekas yang telah di lapis plastik.
5.  Tekan dengan senduk kayu supaya adunan padat.
6.  Taburkan dengan serbuk milo di atas nya dan boleh lah di sejukkan selama 2-3 jam
7.  Kek batik kita sudah boleh di potong dan di nikmati.




Resepi ni kaknoor lebihkan biskut merie tu sebab sayang di tinggalkan memang tak habis di makan, jadi masukkan je, bila biskut banyak kek ni jadi agak crunchy sikit dek biskut tu. Tapi kalau ada yang suka lembab-lembab boleh lah ikut sukatan yang di bagi tu.



Dulu-dulu pernah try tapi yang bertelur memang kena pukul lebih sikitlah , mudahnya yang tak bertelur ni lebih cepat siap hahaha


Bunga raya bunga dedap
Pohonnya pendek tak guna galah
Anak-anak kata sedappppp
Mama pun apa lagi kembang lah

He He He....
Jangan marah....
Jawab kalau ada yang berani!!!

41 comments:

  1. Salam khamis dari shah alam..

    sedap ni kak.. nanti nak cuba lah. mcm ok je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikmusalam yan dh tengahari pun kan dok sibuk manjang, mmg ok dan sedappp ni yan mesti cuba

      Delete
  2. Replies
    1. waalikmusalm idzwa nak ke kek ni akak pos kan ok hehe

      Delete
  3. Bunga dedap diatas batik
    suntingan anak dara sunti
    sudahlah sedap lagi cantik
    makan sepotong rasa nak lagi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kakzakie bijak bistari
      sebab asal nya dari puteri
      memang cantik kek batik ni
      saya pun kalau makan nak lagi dan lagi

      Delete
  4. Waalaikumusalam kak noor..baik adanya. amboi..tengok kek ni pun dah hampir menjilat jari ni, apatah lagi kalau dapat dimakan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Angah hampir menjilat jari
      terimakasih sudi kesini

      Delete
  5. salam khamis dari Teluk Intan kaknoor. Menyelerakan. Saya selalu buat kek batik tanpa telur begini. Sedappp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah cik Puan yg gini lebih save telur, Lgipun rasa nya pun sddappp

      Delete
  6. sedapnya kak...tapi nampak mudah je resepinya.kena buatlah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya 5 bahan je Lea boleh try anytime kalau ada merie

      Delete
  7. waalaikumsalam kak noor, oo boleh ye buat kek batik ni tanpa telur, sebab ana selalu buat guna telur kak, terima kasih perkongsian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah try lepas ni Ana guna resepi tkde telur pasti sedapp

      Delete
  8. Bunga telang bunga dedap..
    Tumbuh melata di Teluk Batik..
    Tengok kaknoor buat memang sedap..
    Macam petang ni nak buat kek batik..

    Anak2 saya pun dah minta lagi kaknoor.. nak buat juga tapi guna Savana coco pulak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kemain yatie dan kakzakie
      sambut cabaran maktok ni
      saja suka suki je ni
      agar ceria sikit petang ni

      Delete
  9. sedap nih kak... kek paling mudah n murah...
    dana buat kek nih lg simple kak... tak pnh boh tlr pun.. n bahan pun cuma susu pekat, milo, butter, biskut meri je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah dana kalau dh sedap tk guna telur baik guna je resepi ni ye dak save money lgi kan

      Delete
  10. Kek senang buat dan sikit belanja tapi kegemaran anak2 kak zai.
    Noor hati muda takpe asal jgn lupa diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kegemaran anak2 kat sini jugak kakzai kalai kek batik ni lgipun benda mudah gini cepat di buat sedap dimakan kan

      Delete
  11. Salam Kak Noor...ye, kita pun suka kek batik milo ni. Selalu sy pun buat jenis yang letak telur macam ni. Tapi kadang-kadang saya olah tambahkan peanut butter, kadang2 masukkan badam hancur..saja nak bagi vasiasi... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmusalm erny, wah erny lgi advanced ni, bolehlah try letak badam jugak nnt thnx bgi idea lepas tu letak peanut butter pulakk kan

      Delete
  12. Terimakasih kak noor untuk resipinya. Simple jer. Jimat telur lagi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepaa ni Eata boleh try resepi ni pulak ya

      Delete
  13. "Kek segere" plg senang nk buat.
    dulu2 kt uni zaman apa pun xde... kami buat kek batik guna rice cooker je...
    akk roomate punya...

    Skrg... oven ada ... mcm2 ada... jgn kata kek butter... kek batik yg senang ni pun malas... hi hihi...

    Tp suka mkn... acaner tu kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu huda klaau ada peemintaan mesti nk buat kek ni tpi kalau tķde yg nk mkn mmg malas apa lgi tukang masak pun tk suka mkn mmg tkdo la jwb nya

      Delete
  14. lebih mudah cara noor buat kek batik ni...tq resepinya.

    ReplyDelete
  15. Wahhhh KN dah pandai berpantun nampaknya sekarang ni hihi...Semalam saya baru buang satu ketul kek batik ni KN. Sebabnya dah lama sgt dlm tipuware tu, tak de sapa yg sudi. Tu yg mls buat tu, saya tukang habiskan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha hainom pantun sesekali dtg idea belasah je lah sikit2
      aduiii tipuware tu yg tk boleh tahan anom nom mom buat lawak lah

      Delete
  16. Wahhhh KN dah pandai berpantun nampaknya sekarang ni hihi...Semalam saya baru buang satu ketul kek batik ni KN. Sebabnya dah lama sgt dlm tipuware tu, tak de sapa yg sudi. Tu yg mls buat tu, saya tukang habiskan...

    ReplyDelete
  17. saya pernah buat kek batik ni kak...tapi tak laku kat rumah tu...tak tahu lah mana silapnya...huwaaaaaa...serik nak buat dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke tk laku Ida, mesti penduduk dlm rumah Ida demand yg lebih hebat dri kek batik ni kan selera tinggi lah tuuuu

      Delete
  18. Yum yum...sedap, bikin ngiler kak

    ReplyDelete
  19. Aduhai,...bergayanya kek batik, Kak Noor! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergaya ke farah? ingtkan tuan je yg bergaya hahahah

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home