Lagi My Vegetable Garden Tepi Rumah

Lagi My Vegetable Garden Tepi Rumah


Assalamualaikum dan salam sabtu.
No resepi lagi hari ni, coz nak kongsikan hasil rajin-rajin kan diri di luar rumah.
Tanah tak banyak pun sebenarnya tepi pagar dan dalam pasu sahaja yang ditanam.
Tapi sebab dah minat dan ada orang yang menggalakkan jadinya menambahkan lagi minat kaknoor
Maka jadi lah seperti yang di bawah ni.
Jom melawat kebun kak Noor, jangan lupa pakai baju tangan panjang tau, takut kena gigit oleh 
Sang Nyamuk Durjana hahaha


Ini lah hasil sayur sawi yang di petik petang semalam
Dapat masak sayur tumis, sup dan masuk dalam mee goreng pun sodap ni kan


Kalau ada yang tak kenal, ini kacang bendi ( bukan brendi tau ) haha
Ada lebihkurang 10 pokok lah yang berbuah macam ni boleh lah kan untuk asam pedas ke, kari ke!!



Ini sayur kailan belum di petik lagi, habiskan dulu sawi tu kan
Kailan ikan masin dan menunggu tu haha


Ini pun masih lagi tapi masih lagi kecil mungkin seminggu lagi lebar lah tu daun nya
Boleh di petik, ada yang mau boleh lah singgah umah free je nak bagi.



Kemangi ni dulu dah pupus sebab serangan ulat, alhamdulillah kembali segar dah boleh letak dalam masak lemak dah ni.


Kangkong pun ado di kebun kak noor walaupun kangkong murah kannn
Tak kisahlah suki suki tengok hijau keliling rumah, nyamuk sikit tak kisah lah tu


Ini pulak pudina, lama jugak nak jadi macam ni, ini pun dah nampak petanda ulat sikit insya ALLAH lepas ni boleh lah di buang daun yang tak sihat tu kan.


Ini pulak siapa yang tau pokok apa ni hahaha
Takde lah hadiah kalau tau pun hanya suka suki je
Nak test adik-adik je kalau ada yang tau..
Pokok ni memang dua warna daun nya, mula pokok ni berdaun suspen jugak kenapa lah awal-awal lagi dah ada ulat makan, rupa nyaaaa daun nya memang dua warna dwi warna gitu...


17 comments:

  1. macam pokok cili jer kak...tapi daun ada tone kaler pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii diana macam dah ada jugak tu jawapannya haha

      Delete
    2. amboiii diana macam dah ada jugak tu jawapannya haha

      Delete
  2. banyaknya sayur akak tanam .. tak payah beli dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far mmg tkyh beli sayor Amy petik je di kebun

      Delete
    2. so far mmg tkyh beli sayor Amy petik je di kebun

      Delete
  3. salam kak Noor,
    kalau tak silap pokok chili variety fish... kalau betoi, cheq nak semangkuk sambai belacan kak Noor yang super sedap! :D
    xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslm Muna
      betoii la tu polok cili daunnya dua kaler tpi masih kecik belum ada cili lagi

      Delete
    2. waalikmuslm Muna
      betoii la tu polok cili daunnya dua kaler tpi masih kecik belum ada cili lagi

      Delete
  4. Subornya sayur tanaman kak noor...menghijau nmpk.Saya pun ada tanam sikit sayur tapi tuannya tak sehat pokok 2 pun tak bermaya.
    Cili daun 2'warna blum pernah tengok lgi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saniah tk sihat ke?? mudahan lepas ni bertambah sihat semangt tengok sayur kaknoor ya hehe

      Delete
    2. Saniah tk sihat ke?? mudahan lepas ni bertambah sihat semangt tengok sayur kaknoor ya hehe

      Delete
  5. projek sayur yan belum mula pun..ari2 dok angan2 je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. angan2 saja tk menjadi Yan medti teruskan misi tu

      Delete
    2. angan2 saja tk menjadi Yan medti teruskan misi tu

      Delete
  6. Assalam. Wah besnya garden sayur.. menarik sangat..

    ReplyDelete
  7. kak noor....menghijau...mesti x sembur racun serangga kan..mesti guna baja organik ni

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home