Laksam Bunga Telang Yang Biru Menawan

Laksam Bunga Telang Yang Biru Menawan


Selamat tengahari pada semua nya.
Resepi hari minggu lepas bila ada tetamu yang datang kerumah.
Hanya laksam yang dihidangkan, kuah nya buat sehari sebelum.
Paginya buat laksa biru ni, sedap macam laksam biasa kalau belum ada pernah rasa laksam ni.




Bahan Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
 5 cawan air suam (3 air panas + 2 cawan air biasa)*air bunga telang kaknoor masak sekejab untuk jadi suam-suam tapi taklah sampai mendidih, hanya ramas-ramas je bunga telang utk dapatkan air nya
1/2 sudu kecil garam

Cara membuatnya
Satukan semua bahan kacau sehingga tak bergentel, panaskan kukusan letakkan tudung periuk atau dulang kecil, masukan 2 senduk bancuhan dan kukus sehingga masak lebihkurang 2 ke 3 minit angkat dan gulung.  
Kali ni kaknoor guna bunga telang untuk warnakan laksam tu, sebab ada kawan kaknoor cakap bunga telang pun boleh buat laksam, jadi ini buat pertama kali nya testing dengan si telang ni.

Bahan Kuah


1 kg ikan kembung direbus / ambil isi / di kisar / simpan air rebusan
2 cawan santan
1 sudu besar lada hitam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai di ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya

Kisar  bawang merah, putih, halia dan lada hitam, masukkan dalam periuk, masukkan santan dan isi ikan yang di kisar bersama air rebusan ikan.  Didihkan dengan api yang sederhana, masukan asam keping, garam dan sedikit gula.  Bila sudah cukup rasa dan pekat boleh lah di tutup api.


Bahan Ulam
1 biji timun
5 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
7 tangkai daun kesum
½ cawan taugeh
Sambal belacan

Cara membuatnya
1.    Semua ulam-ulam di hiris kecil
2.    Ambil laksam secukupnya, tambahkan ulam di atas dan curahkan kuah.
3.    Laksam sudah boleh di nikmati.



Bimbang takut ada yang tak suka warna biru tu jadi kaknoor buat separuh-separuh lah yang warna putih dan warna biru.



Eksesori laksam yang memikat jiwa tambahan sambal belacan tu kan..



Alhamdulillah tetamu yang makan laksam ni very good hahaa kembang dua mangkok hati kaknoor, sebenarnya warna tak menjejaskan apa2 pada laksam, hanya untuk cantikkan je..



Nampak tak bekas sesudu sambal belacan dah kena kebas tu untuk laksam demo haha..


Kat umah kaknoor semua nya suka laksam, tolak sorang si bungsu kaknoor, tapi kalau laksam goreng suka pulak paksu ni, lepas ni ada entry laksam goreng pulak, macam kue teow lah rasa nya..


22 comments:

  1. Replies
    1. rasa nya pun mmg buat kita tergoda jugak ni Nieza

      Delete
  2. Waaaa..mengancam betul laksam yg noor buat. Yg colour biru tu lg sweet lain dari yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb kalernya buru tu yg buat bgi terujaxnk buat ni kakzai

      Delete
  3. cntik nya biru, menawan tertawan kak Noor......

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak ruby sbb tertawan dengan kebiruan laksam ni boleh try kak ruby kalau ada bunga telang

      Delete
  4. Memang terliur kak noor weyyy..
    Lama tak makan laksam..
    Yang beli macam tak kena kat tekak ajer..

    Kak Noor bunga telang saya baru keluar 2 kuntum ajer..
    Macamana nak buat kaler biru tu huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tunggu bagi bnyak bunga dulu lah yatie, sbb yg ni akak ingt dlm 30 ke 40 kuntum bunga tau haha

      yatie boleh kutip simpan dlm frezer sampai dah cukup bnyk baru lah buat

      Delete
  5. Replies
    1. memang sedap Safia apa lagi yg kaler biru bg tertarik nk mkn

      Delete
    2. memang sedap Safia apa lagi yg kaler biru bg tertarik nk mkn

      Delete
  6. kak, boleh tak tunjukkan cara nak buat laksam tu? maksud sy proses membuat... lg 1 x panas ke ms menggulug laksam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tulis kat atas tu Anies tk dpt catch up ke!nanti lah bila ada waktu akak buat step by step ya

      Delete
  7. Wah knoor, org teganu pun dok buak laksang biru, nasi kerabuvje biru..
    Tetiba rasa nk wat laksang juga., saya nak sher satu rahsia camane supaya isi ikan tu tak turun ke bawah bila kuahnya dah sejuk, masak dulu kuah santan dgn bahan3 nya smp mendidih, bila dah nak tutup api barulah masukkan isi ikan yg siap diblend tu, in shaa Allah kuahnya cantik isi ikannya tak mendap ke bwh.

    ReplyDelete
  8. Wah knoor, org teganu pun dok buak laksang biru, nasi kerabuvje biru..
    Tetiba rasa nk wat laksang juga., saya nak sher satu rahsia camane supaya isi ikan tu tak turun ke bawah bila kuahnya dah sejuk, masak dulu kuah santan dgn bahan3 nya smp mendidih, bila dah nak tutup api barulah masukkan isi ikan yg siap diblend tu, in shaa Allah kuahnya cantik isi ikannya tak mendap ke bwh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimaaksih petuanya Zimah wah bestnye malam2 ni ada yg sudi kongsi petua yg sngt berguna.

      Insya Alĺah nnt nk buat lgi laksang ni dgn kuah yg tk mendap hehee Klau dekat nak lanje Zimah boleh order je apa saja fav nk mkan kaknoor masakan hehe

      Delete
    2. terimaaksih petuanya Zimah wah bestnye malam2 ni ada yg sudi kongsi petua yg sngt berguna.

      Insya Alĺah nnt nk buat lgi laksang ni dgn kuah yg tk mendap hehee Klau dekat nak lanje Zimah boleh order je apa saja fav nk mkan kaknoor masakan hehe

      Delete
  9. Cantik rupanya sudah pasti rasanya lagi ler sedap. Creative Kak Noor. Laksang gannu memang sedap!

    ReplyDelete
  10. Wah laksam biru...colour cantik kak noor...kreatif tul kak noor..tabik spring la

    ReplyDelete
  11. Sedapnyer laksam, suke2... esok rabu pasar malam, nak belilah...

    ReplyDelete
  12. menarik warna birunya..tapi lebih suka warna asalnya..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home