Portugese Egg Tart

Portugese Egg Tart

ASSALAMUALAIKUM 
Salam isnin yang ceria pada semua nya.
Resepi ulangan hari ni adalah Portugese Egg Tart yang tak dapat ditolak
Marbeles sangat rasa nya tak jemu buat guna resepi ni.
Lagipun mudah sangat kalau guna puff pastri.
Jom tengok resepi yang sama lagi...



BAHAN NYA

  • 50g kuning telur (anggaran 3 biji)
  • 25g gula castor kaknoor tambah 1 sudu lagi gula
  • 60g full cream milk
  • 100g dairy whipping cream
  • 1/4 sdt vanilla essence
  • Puff pastry

CARANYA
  • Satukan semua bahan-bahan dan tapis
  • Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
  • Letakkan potongan puff pastry dan tekan perlahan dan kemas kedlm acuan muffin..
  • Tuang adunan telur hingga hampir penuh .
  • Bakar dlm oven 180C selama 30minit api atas bawah
  • Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan



Kalau guna satu resepi memang sedikit saja dapat jadi kalau pelanggan ramai kena lah double kan resepi ni ya



Ada tak yang tertarik tengok si tembam ni lazatt sangat sebab yang ni terlebih kuning telur sebab alang-alang nak simpan jadi kalau terlebih telur kuning jangan bimbang masih menjadi dan sedappppp...


38 comments:

  1. Mestilah tertarik tengok kuning-kuning tart hasil airtangan KakNoor ni:)
    Teringat cream puff kakNoor dulu pun kakak tergoda sungguh kuningnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuning2 ni sbb banyak guna kuning telur kak zakie itulah menyerlah kan kuning nya, makan pun sodappp

      Delete
    2. Itu yg rasa nak ngam aje KakNoor.
      Pepagi ni dtg tengok lagi hihi...

      #kakaktagkaknoorsilajenguk:)

      Delete
  2. oo guna paff pastry je ye kak, saya nak cubalah. memang suka sgt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna puff pastri lebih mudah Rai dan cepat jugak boleh mknn hehe

      Delete
  3. sedap sgt nampaknya ni boleh dicuba kala kelapangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih P kalau sudi mencuba resepi mudah ni

      Delete
  4. fuh memang suka nampak resepi macam mudah je.. Kaknoor saya dah dapat resepi buku masakan blogger akak kat karnival karangkraf hari tu. Buku yang pertama akak saya tak jumpa pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mudah sngt notie sila la cuba, wah dah dpt ke buku akak thanks ya sudi jugak mendptkan nya, maybe buku pertama tu out of stok kot wallahuaklam jugak tu

      Delete
  5. Klau kat luar punya kak Zai kurang suka egg tart tp yg noor buat ni nampak macam sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa kat luar tk suka kak zai, kurang manis ke or terlebih manis, yg ni mmg manis dan rangup kakzai hehe

      Delete
  6. Sedapnya kak noor..
    Tapi nak buat takut tak jadi lah pulak..
    Kena berani mencubalah ye kak noor..

    P/s cdgn kak nor tolong anak buat kerja sekolah tu mmg saya pernah buat kak noor.. pastu anak2 jujur, bagi tahu kat cikgu huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti jadi punya lah yatie, pasai apa tak jadi pulak??
      mudah sangat pun resepi ni

      itulah yatie, lain kali kalau dah buat kena janji elok2 dgn budak2 tu tapi kira kes menipu pulak noo

      Delete
  7. Ni mmg faveret kami sekeluarga ni KN...sedapnya KN. Selalu beli kat Kings....tunggu jual lelong haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal sangat ke Anom portugese egg tart ni kak noor tak pernah beli pun sbb selalu asal nak makan buat je, meh lah Brunei anom kaknoor nak bagi free ni, makan je semampu nya

      Delete
    2. Tak delah mahal sangat...Rm2.50 seketul kalau tak silap KN, tp kalau dah beli 10 biji, mahal gak tu KN sebab bendanya kecik. Beli sorang satu mcm celah gigi jer ....hihi

      Delete
  8. kalu dekat nk suh kak noor btkan jugak... lahai menggoda nya nengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat kaknoor yg panggil dana dtg makan kat umah kaknoor betul ni ckp..

      Delete
  9. feveret ni kak .. entah bila le nak datang kerajinan nak buat ni... mengiurkan sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah rajin sngt pun ok kalau buat ni Mayang sbb mudah ja pun

      Delete
  10. kulit pastry dah beli tapi belum sempat nak membuatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kak mmg tak tahan lama2 kulit pastry tu dalam petiais diana mesti nak buat sesuatu..

      Delete
  11. Assalamualaikum Kak Noor...Lama tak jengah blog akak...sedap2 pula resepi2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fida Z Ein..kalau baca msg ni nanti emailkan alamat ke sis JM eh

      Delete
  12. Selamat pagi kak..
    Wah.. terliur tgk tart akak ni.. :)

    ReplyDelete
  13. Selamat pagi kak..
    Wah.. terliur tgk tart akak ni.. :)

    ReplyDelete
  14. nampak sedap.. resepi pun ringkas dan mudah..

    ReplyDelete
  15. mmg tertarik kak noor...mengiurkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat kumpul kuning telur buat sebijik mcm ni JM medti terngior lgi

      Delete
  16. Anak-anak suka makan egg tart dah sekarang.
    Suatu hari nak juga try buat.
    Blur sikit bila baca pastry gulung macam sponge cake kemudian letak dalam bekas muffin macam mana ya? Nampak sangatlah Diana ni tak pandai masak hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana, pastry kosong tu kita gulung, potong kecil, gelek sedikit dan letakkan dlm acuan muffin, kemudian letakkan filling egg tart kemudian masuk oven senang kan

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home