Banyaknya Jenis Tomato

Banyaknya Jenis Tomato

Assalamualaikum
Semalam jenjalan dipinterst bukan dipasar tau,  tapi pasar jugaklah pasar internet kann..

Ternampak macam-macam jenis tomato dengan nama yang berlainan.  Selama ni kaknoor ingat ada dua tiga jenis saja yang tomato biasa bulat,  lonjong dan tomato ceri.  Tapi bila di tengok disini Ya Allah banyaknya jenis yang kita pun tak, tau dengan warna macam-macam lagi.

Subhanallah Allah jadikan buah tomato yang nama nya sama tapi bentuk yang berbeza,  ini baru sebahagian kecil kaknoor letakkan disini,  rasa nya beratus2 jenis lagi tomato yang tak larat dah kaknoor nak scroll. 

Cukup dulu pelajaran utk hari ni ya adik2 kita jom kita kenali tomato !!!  Yeeeyy
SEKIAN TERIMA KASIH..

32 comments:

  1. Wa'alaikum salam.

    Subhanallah. Saya pun kagum juga tengok pelbagai variati buah tomato. Ada yang pertama kali saya tahu. Kebiasaannya walaupun variati tomato berbeza tetapi ada sedikit persamaan dari segi rasa apabila dimakan yang menunjukkan buah tersebut berada dalam kumpulan buah tomato. Contohnya, buah terung pipit apabila dimakan mempunyai sedikit persamaan dengan buah terung panjang yang berwarna ungu gelap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan CM kaknoor pun sama rupa nya mmg beratus2 jenis tomato dgn macam2 warna dan saiz
      tapi of coz lah rasa nya hampir sama je kan

      Delete
  2. Banana legs tu sekali tengok macam belimbing buluh pulak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kakcik cuma belimbing buluh ada sikit line2
      banana leg ni licin mulus je

      Delete
  3. Waduh..kita pun baru tahu tomato ada macam2 rupanya..mungkin walaupun nama ia sejenis tomato tapi rasanya mungkin ada yg manis ada yg masam ..terimakasih kak noor a simple yet infomative lesson..;)

    ReplyDelete
  4. Waduh..kita pun baru tahu tomato ada macam2 rupanya..mungkin walaupun nama ia sejenis tomato tapi rasanya mungkin ada yg manis ada yg masam ..terimakasih kak noor a simple yet infomative lesson..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Ayu kan kita tak rajin jalan je di alam maya yang luas ni
      kalau kita jalan sikit mesti jumpa macam2
      oklah serba sedikit yg kaknoor dpt info di kongsikan disini

      Delete
  5. Assalamualaikum KakNoor,

    Di US mereka suka tomato yang masih hijau. Potong setebal 1/2 gitu, celup dalam tepong + corn meal (sejenis tepung kasar dibuat dari jagong} macam buat goreng keledek atau goreng pisang, kemudian goreng. Mereka makan selalunya dengan ikan goreng (fish chip).

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam maklong
      ohya best jugak tu makan tomato yg hijau macam tu
      disini biasa nya makan yg dah masak kan

      Delete
  6. Berbagai bentuk dan rupa ya noor warnanya pun ada merah pink oren kuning subahan Allah itulah kebesaranNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kakzai kita ingat yg selalu kita nampak kat pasar je
      rupa nya mmg banyak jenis lagi di luar sana yg kita tak tau

      Delete
  7. Banyak nya...selama ini saya cuma kenal tomato yang ada jual kat pasar je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita Saniah kalau tak di gugel saja suka suki je rupa nya mmg banyak sebeno nya

      Delete
  8. Salam Kak Noor..memang ada pelbagai jenis tomato ye.. sy pun kurang tau.. harga pun lain2 kan..hihi
    ingatkan cara penanaman je yg lain.. klu kt sini Tomato Organik memang mahal skit..:)

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Noor..memang ada pelbagai jenis tomato ye.. sy pun kurang tau.. harga pun lain2 kan..hihi
    ingatkan cara penanaman je yg lain.. klu kt sini Tomato Organik memang mahal skit..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikmuslm atie
      Mungkin sbb penggunaan mcm2 tu yg orgNik mahal kan atie bndingkan yg biasa tu

      Delete
  10. Terima kasih Cikgu Noor... seronok belajar hari ini. Dah ada pelbagai jenis tomato dengan warnanya yang bervariasi tentu rasanya pun berbeza-bezakan kak Noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie skrg kaknoor dh jdi.cikgu tau nk lawan cikgu Amie tu haha

      Delete
  11. Replies
    1. Kan idzwa ttu baru selak sikitje masih bnyk lg yg belum di bongkr

      Delete
  12. macam2 jenis tomato...kt M'sia, jenis Burbank tu je kot..
    suka tomato ceri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kat CH kot banyK tomato yg berjenis2 ni nohas cuma kit je yg tk tau

      Delete
  13. kaknoor ok jugak tahu tomato lonjong
    saya cuma tahu tomato dgn tomato ceri je kak
    mcm labu ada, mcm capsicum ada kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha itulah kita sebenarnya kena rajin mencari info jugak KB kalau tk mmg ingt yg kita nmpk kt paso tu je kan

      Delete
  14. Saya lagilah KakNoor. Yang saya tau 'tomato' aje. Hahaha!

    Saya pernah nampak tomato sebesar epal di negara HD. Besar dan merah cantik sangat warnanya tapi tak tahulah apa namanya. Mak HD pernah bawa benih tomato tu masa datang Malaysia tapi tau ajelah KakNoorkan, saya ni kaki bangku. Eh, bukan, kaki bangku tak pandai main bolakan, saya ni tak pandai bercucuk tanam ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai sygnya MD kalau dpt kt kaknoor benih tu mmg meriah kebun kaknoor itupin kalau hidup lah, mmg best tanam tomato selain hiasan dpt mkn jugak kan MD

      Delete
  15. Tak sangka pulak banyak adik beradik dia KN....

    ReplyDelete
  16. Tak sangka pulak banyak adik beradik dia KN....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sdik beradik saja Anom sepupu sepapat untie uncle semua ada ni haha

      Delete
    2. Bukan sdik beradik saja Anom sepupu sepapat untie uncle semua ada ni haha

      Delete
  17. baru tau tomato ada banyak jenis.. yang tau 2-3 jenis tu jer..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home