Jalan-Jalan Kota London & Hyde Park Part 1

Jalan-Jalan Kota London & Hyde Park Part 1


ASSALAMUALAIKUM 
Salam sejahtera jugak untuk semua nya yang masih sudi singgah diblog kak noor.
Semasa masih di London ni  biarlah jalan puas-puas ye dak!! 
Lagipun tak lama jugak Pak Haji dan anak kaknoor yang grad tu disini.
Sebab diaorang ada tugas jugak di Brunei, jadi masa yang ada memang kena jalan lah.
Tapi syangnya Pak Haji kaknoor memang bukan jenis suka jalan, tak mau ikut katanya
Lebih baik dia tidur je di apartment daripada jalan-jalan hahaa..
Jadi kami yang pompuan ni memang suka sangat jalan so kami berempat saja lah yang guna peluang keemasan ni.



Jalan dengan menggunakan khidmat  tube underground ni memang mudah. Kak Noor walaupun dah beberapa kali ke sini memang masih tak faham jalan-jalannya, mesti kena ikut bontot anak-anak jugak baru tau, diaorang ni memang dah expert sangat kat london tambahan yang tudung meron tu al maklum lebih 10 tahun lebih tinggal di sini, memang tak dapat nak tipu lah jalan-jalan nya.



Sebenarnya kak noor yang ajak anak-anak kaknoor jenjalan kat sungat ni, siap bagi syarat lagi, kakak jom bawa kan mama tengok sungai tapi tak mau lah yang jauh sangat, sebab tak larat jalan hahaa
Jadi ending nya ketepi sungai nilah saja, tak sure jugak sungai ni sambungan dari Sungai Thames ke tak, sebab kalau Sungai Thames yang ada Big Ben, London Eye, London Aquarium dan banyak lagi tu memang dah pergi sebelum ni jadi kali ni nak pergi yang dekat-dekat saja lah, biasalah lenguh kaki kalau banyak jalan sangat ....



Nampak tak sepanjang sungai ni ada macam kotak besar atau se akan sampai moden tu, sebenarnya ada orang tau yang tinggal di dalam tu, kami sempat jugak menjenguk kat dalam, tapi tak berani nak ambik gambar sebab ada orang didalam nya, macam rumah lah ada sinki, katil yang sempat nampak lah, rupa nya ada jugak ya mat saleh yang suka tinggal macam tu...



Disini nampak jelas sikit sampan atau bot tu, memang cantik diaorang bubuh cat dan deco-deco kat luar, cuma nak gambar kat dalam tu tak berani je heheee



Yang best di sini pokok yang besar-besar diaorang tak potong, macam kita belah sana kan, asal ada pokok besar memang nak potong supaya terang tak semak, tapi cuba tengok sebelah negara orang putih ni, memang di tepi jalan terdapat pokok besar yang rasa nya memang dah lama sangat hidup nya, walaupun negara moden tapi masih ada alam semulajadi nya..


 Itik-itik jugak di biarkan berkeliaran memang suka sangat tengok itik sebab wlaaupun tinggal di negara yang memang ada itik, tapi sebenarnya kita tak jarang nampak itik-itik ni di bandar ye dak!! sayang nya itik tu berenang jauh kalau tak memang nak fokas dekat-dekat..



Tengoklah betapa besar nya batang pokok tu, memang dia telah lama hidup di tengah-tengah kota London ni kan, pemandangan pun akan jadi cantik, sedap mata memandang ...



Di sebabkan sekarang musim spring/musim bunga jadi semua daun-daun memang tak ada lah.
Jadi lah pokok tu tinggal tulang macam ni..



Agak jauh jugak kami jalan dan sampailah di Hyde Park ni, sebuah taman yang terbesar di kota London ni, memang kena dengan cuaca sekarang yang kurang sejuk jadi ramai lah orang bersantai-santai dan berpicnic di sini.


  Nampak kan diaorang lepak-lepak kat atas rumput je, ada tu yang siap baring-baring lagi, normal lah kalau diaorang baring-baring diatas rumput ni heee...



Nama nya pun musim bunga, semua rumput-rumput pun turut berbunga yang cantik dan bermacam warna warna yang sempat kaknoor fokas kan hanya yang berwarna purple ni sebab yang lain tu agak jauh sikit dengan kawasan yang berpagar..



Memang geram sangat tengok bunga-bunga ni, dalam hati memang teringin nak fokas dekat-dekat segala bunga2an ni cuma tu lah keadaan tidak mengizinkan..



Yang sekumpulan dalam gambar ni adalah orang-orang Arab kaknoor tak pasti jugak samaada diaorang ni family atau pelajar, tapi wanita bertudung di London memang biasa, ramai yang kita jumpa orang-orang bertudung disini, yang biasa tu orang belah kita Asean lah, ada jugak orang kulit hitam, orang Arab dan orang putih pun ada jugak yang bertudung, sebenarnya Islam di London memang dah biasa, masa kaknoor jalan di Westfield baru ni pun ada orang putih yang sibuk nak jual barang siap kita " hai apa kaba" kami terus lari je sebab tak mau beli barangan nya hahaa...



Tengok lah rumput ni berbunga cantik, sampai lenguh pinggang nak fokas bunga rumput ni utk ambil dekat-dekat.
INSYA ALLAH jumpa lagi di lain entry Part 2 ya...

27 comments:

  1. Hamboooii.... lupa dah ngan Brunei ya Kak Noor... bilanya nak balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana boleh lupa brunei Mie ada pak haji gue disana tu hehee

      Delete
  2. Hihihi... bunga2 tu biasanya mcm bunga liar je... kan kak... tepi2 jln je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu huda mmg bunga liar je pun tpi yg best waalaupun liar msih jugak nk berbunga hehe

      Delete
    2. Eh huda mana addres!! mana tau ada barang nk kirim heheee kalau diam2 sorryy dorrry strawberry lahhh haha

      Delete
  3. tahniah kak noor....atas kejayaan anak .
    seronok makan angin 2 in 1. Bila lagi kan kak noor...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimaksih neida
      Yalah tu mcm2 in 1 kaknoor ni jd ambillah kesemptan ye dak

      Delete
    2. Terimaksih neida
      Yalah tu mcm2 in 1 kaknoor ni jd ambillah kesemptan ye dak

      Delete
  4. Wahh kak noor, makan angin rupanya... selamat beristirehat! (Rehat la sangat kan? hehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk jugak makan angin Nin bersebab kaknoor kesini, tpi kiranya 2 in 1 lah bestkann mmg tk rilekss pun

      Delete
  5. dh ada peluang ke sana wajib jln2 ye kak noor...
    nk wat camne... lelaki mmg jarang yg suke jln2 supink2 mcm perempuan hehehhe...

    cantik2 betul bunga2 tuh walaupun cuma mungkin rumput...
    tp mmg menyerlah rumput ngn bunga putih kuning tuh... tak gaya sebagai rumput

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Dana org pompuan ni jalan sopink tk boleh dipisahkan, sakit kaki pun nk jugak jalan walaupun jalan dekat2 hahaha janji keluar dari rumah

      Delete
  6. SubhanaAllah.. cantik nya view kak noor. (^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyde park mmg cantik view nya tamabahan masa skrg ni yg tk sejuk tk jugak panas terlena pun boleh kt sini bertemankan langit

      Delete
  7. Kalau pergi ke Hyde Park kaki mesti lengoh kan noor luas sgt. Kak Zai siap rehat dulu baru sambung jenjalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakzai nasib baik ada disediakan kerusi panjang sepanjang jalan tu, ada jugak cafe kecik dpt beli take away utk mkn dijalan

      Delete
  8. Replies
    1. masa jalan-jalan ambik gambar best lah Idzwa, tapi itulah kita tkdpt semua kekadang rindu kan dgn anak cucu di kmpong :(

      Delete
  9. cantik-cantik gambarnya kak noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Umie boleh lah ala-ala orang veteren kann

      Delete
  10. Bila laa SS pulak nak sampai nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila2 pun boleh kalau SS mau kan, meh lah kita gether2 sini yukk

      Delete
  11. Wah knoor seronok jenjalan di jota London gitew, tgk view cantik2 gitew, tumpang seronok.

    ReplyDelete
  12. hai Zimah, kalau kat hyde park ni memang cantik time ni coz banyak bunga

    ReplyDelete
  13. bestnya kaknoor, saya suka london

    ReplyDelete
  14. Hihi. Kalau tak nak beli barang, haruslah lari je Kak Noor. Kalau tak, lama pulak nak sembang nanti :D

    Lawanya bunga yang last sekali tu. Musim bunga di sana pastinya cantik je :)

    ReplyDelete
  15. aduhai suasana mendamaikan..rezeki kak noor lah

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home