Jemput - Jemput Buah Tin & KhasiatNya

Jemput - Jemput Buah Tin & KhasiatNya

ASSALAMUALAIKUM 
Ni sebenarnya entry didalam draft yang belum lagi ter post masa kat Brunei lagi
Teringin nak makan buah Tin sebab dok google memang banyak sangat khasiat nya.
Jadi disebabkan takde yg fresh di Brunei dulu kaknoor beli yang dah kering
Yang kering memang banyak lah berjual buah Tin 
Mula nya memang kaknoor makan begitu saja
Lepas tu terfikir kenapa tidak buat jemput-jemput ke kan!!
Jadi buah tin yang kering tu kaknoor rendam dalam air yang suam bagi lembut
Dah lembut kaknoor picit2kan je buat macam pisang tu, tambah tepung, garam dan gula sikit.
Agak-agak je lah macam kita buat jemput-jemput pisang
Pada yang suka memang sedap lah, lagipun sebab manafaat nya banyak
Terpaksa lah kita suka jugak kann



Professor J. A. Vinson, U of Scranton, USA menyebutkan bahwa buah Tin tidak mengandung garan, lemak dan kolesterol, tetapi mengandung lebih tinggi kalium, serat dan zat besi. Hasil penelitian dalam 100gram buah Tin, mengandung 20% daripada keperluan zat serat seharian untuk tubuh kita. Dari jumlah tersebut, lebih 28% adalah jenis serat terlarut.
  1. Mengobati wasir, hal itu dikarenakan buah ini berfungsi melancarkan (buang air besar) dan menahannya.
  2. Mengobati encok – meresapnya asam garam (urat) dalam persendian bisa dibuktikan dengan penjelasan berikut.Encok disebabkan oleh berlebihan makan daging merah yang menyebabkan kerusakan asam amino, yaitu asam sel somatic. Buah tin memiliki kaitan dengan enzim yang khusus mengubah trimethyl menjadi asam folat. Enzim yang biasanya bekerja dalam satu sisi saja maka ia bekerja dalam dua sisi sehingga seimbang. Oleh karena itu, obat-obatan dari luar melemahkan enzim, tetapi buah tin bisa menormalkan kinerja enzim.
  3. Buah tin kering terkaya akan serat, tembaga, mangan, magnesium, kalium, kalsium, dan vitamin K, relatif diperlukan terhadap kebutuhan tubuh manusia.  
  4. Buah tin karena kaya kandungannya akan serat, maka mampu mengurangi berat badan. Oleh karena itu Buah tin sangat sesuai mengatasi masalah berat badan.
  5. Buah tin juga kaya dengan vitamin A dan B serta kadar tertentu dari vitamin C. Dan mengandung garam pokok seperti: Kalsium, fosfor, zat besi yang membangun pertumbuhan badan dan pembangkit tekanan darah.
  6. Kandungan-kandungan buah tin seperti serat, kalium, dan magnesium dapat mengurangi serangan angin dan mampu mengontrol tekanan darah tinggi.
  7. Dalam sebuah studi, 40 gram bagian buah tin kering (dua ukuran medium tin) menghasilkan peningkatan yang signifikan dalam kapasitas antioksidan plasma dalam darah.
  8. Gabungan zat yang terkandung dalam buah tin yaitu serat yang tinggi dan karbohidrat dalam bentuk yang ringkas, yaitu glukosa dan fruktosa mampu mengontrol kadar gula darah seseorang.
  9. Hasil penelitian dalam 100 gram buah Tin, mengandung 20% daripada kebutuhan zat serat harian tubuh kita. Dari jumlah tersebut, lebih 28% adalah jenis serat terlarut. Penelitian menunjukkan, bahwa serat terlarut bisa membantu gula dalam darah dan mengurangi kolesterol dalam darah dengan mengikatnya di dalam saluran pencernaan, manakala serat tidak larut, dapat melindungi dan mencegah kanker usus besar (koion) .  
  10. Tin memiliki jumlah yang lebih kecil dari banyak nutrisi lain, ia memiliki efek pencahar dan mengandung banyak antioksidan, merupakan sumber yang baik flavonoid dan polyphenol.
  11. Kandungan serat yang terdapat di dalam buah tin dapat memperlahan proses penyerapan glukosa di usus kecil, untuk itu sangat cocok bagi penderita penyakit kencing manis.  
  12. Buah tin dipergunakan sebagai bahan pelancar (laxative), penahan sakit dan unsur perkumuhan air kencing (diuretik).
  13. Buah tin mengandung khasiat yang tinggi jika dibandingkan dengan buah-buahan yang lain, ia tidak mengandung garam, lemak dan kolesterol, tetapi mengandung lebih tinggi kalium, serat dan zat besi.
  14. Buah Tin dipercayai mempunyai bahan yang dapat melawan kanker, ia mengandung "polyphenols" yang tinggi berfungsi sebagai antioksidan yang amat penting bagi tubuh, karena dapat berfungsi sebagai free radical dalam tubuh yang menyebabkan kanker.  
  15. Buah Tin juga mengandung unsur lain yang menjadi bahan anti kanker, yaitu "benzaldehyde" dan "coumarins". "Benzaldehyde" telah terbukti mampu bertindak sebagai bahan anti tumor sedangkan "coumarins" adalah untuk merawat kulit dan kanker prostate.
  16. Buah tin telah dikenal kemujarabannya oleh ahli pengobatan tradisional pada dekade terakhir ini, khususnya pengobatan herbal, dan diakui secara medis menyembuhkan berbagai penyakit seperti: Mengobati luka-luka, borok, flu burung, maag, gangguan sirkulasi menstruasi pada wanita dan luka bakar.
  17. Buah tin kering mengandung kadar gula tinggi, dan sangat bagus dikonsumsi oleh anak-anak, orang diet dan olahragawan, tetapi hendaknya dihindari oleh penderita gula tinggi dan kolesterol.
  18. Buah tin mengandung kalium, omega tiga dan omega enam yang berfungsi untuk menjaga tekanan darah tinggi dan serangan jantung koroner.
  19. Kandungan coumarin dalam buah tin dapat mengurangi risiko kanker prostat. Buah tin juga mengandung kalsium untuk mencegah osteoporosis dan membantu meningkatkan kepadatan tulang.
  20. Kandungan kalsium yang tinggi membuat buah tin dapat dimakan sebagai alternatif asupan kalsium bagi orang yang alergi terhadap produk susu.
  21. Kandungan trytophan-nya dapat menghindari insomnia dan membuat kualitas tidur yang baik.
  22. Pektin yang terdapat di dalam buah tin pun dapat membantu mengurangi kolesterol darah.
  23. Buah tin sangat efektif untuk proses penurunan berat badan karena kaya serat.
  24. Jika dikonsumsi secara rutin, dapat membantu mengurangi risiko kanker payudara dan kanker usus besar.
  25. Rajin mengkonsumsi buah tin dapat mengurangi kelelahan, meningkatkan daya memori otak, dan mencegah anemia.
  26. Efek pencahar yang terkandung dalam buah tin dapat membantu mengobati sembelit kronis.
  27. Buah tin kaya akan fenol dan benzaldehid yang berguna sebagai zat anti tumor serta dapat membunuh mikroorganisme penyebab penyakit, jamur, virus dalam tubuh manusia.
  28. Selain buahnya, daunnya juga memiliki manfaat. Beberapa manfaatnya yaitu untuk obat kencing batu, diabetes, dan asam urat.
  29. Rebus lima ruas daun tin, lalu diminum airnyai. Air rebusan tersebut dapat membantu pasien diabetes mengurangi jumlah asupan insulin dan infeksi ginjal.


Ini buah tin yang fresh ikhlas dari pakcik google


Tengoklah betapa cantik nya buah ni ciptaan ALLAH




INI buah tin yang kering, memang banyak sangat kat rumah utk buat stok
Bila-bila nak makan senang.




Mesti try buat jemput-jemput buah Tin ni disamping sedap kita jugak mendapat khasiatnya yang banyak tu, Sayang nya kaknoor tak terbawa kat sini. Takpe redo  je kan..

41 comments:

  1. menu baru kak noor, begitulah kan khasiat yang terkandung di dalam buah yang disebut dalam al quran .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah Ana kdg buah ni kita buat sambil lewa saja sdgkan khasiat dlm nya teramat bnyk, mnjdi amalan kita memakan buAh tin ni berterusan

      Delete
  2. saya suka makan buah tin
    tp jarang dapat, kalau org balik baru dpt merasa hihi
    boleh buat cekodok ye kaknoor
    kalau buat bagi anak2 makan tentu berkhasiat

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Mmg susah jugK jumpa buah tin kecuali di pasar kurma di madinah KB bln 12 dulu kaknoor umrah mencari mmg tkde cuma dipasar kurma je tpi mahal lah sbb sedikit je

      Delete
  4. Cekodok kurma pun sodap knoor. Sekalu buat time lps bln pose, sbb byk stok kurma, he he

    ReplyDelete
  5. Cekodok kurma pun sodap knoor. Sekalu buat time lps bln pose, sbb byk stok kurma, he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah kaknoor dngr cekodpk kurma tpi belum pernah lgi buat zimah boleh try nnt

      Delete
  6. Pandai sungguh kak noor berinovasi resepi...buah tin pun boleh buat jemput2,tentu sedap .Banyak sungguh rupanya khasiat buah tin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takle pandai sngt saniah cuma kdg syg kalau mkn gitu je anak2 mmg tk suka tpi kalau buat cekodok mmg diarang mkn la jugak wlupun tk bnyk

      Delete
  7. Hihi....statement KN tu mcm terpaksa redho makan buah tin je....

    Mak mertua saya pulak suka buat jemput jemput kurma KN. Kalau bulan puasa time dia sihat dulu mesti buat jejemput kurma, buah tin tak pernah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu ada kurma kaknoor nk try jugak buat cekodok Anum mesti lebih sihat lgi kita berpuasa nnt kan insyaAllah
      Kalau Allah panjNgkn umur bertemu ramadhan kali ini

      Delete
  8. Eeemmmm teringat buah tin fresh kak noor..
    Masa tu hadiri konvo adik di Jordan dgn arwah mak dan abah..
    Dah lah tengah musim buah..
    Jadi buah tin ni lah yg saya dok mengulang mkn..
    Adik beli satu kotak utk kami..
    Rasa sedapnya tak terhingga kan..

    Berjela panjang khasiatnya kan..

    Boleh cubalah buat jemput2 buah tin lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lama lagi bulan puasa
      memang banyak ni buah2 dari sebelah middle east dtg yatie
      boleh try buat, kalau buat yg fresh mungkin lebih sedap kot wallahuaklam
      belum cuba belum tau
      dek sbb khasiatnya tu kita kena lebihsuka
      mencegah lebih baik dari merawat ye dak

      Delete
  9. Salam Kak Noor...salam perkenalan dari atie.T/kasih singgah ke blog atie yer...
    Jg minta maaf pd akak..GA yg atie buat tu utk dlm Malaysia shj :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam Atie
      is ok no problem
      akak just tanya je
      tunggulah bila akak balik ke Malaysia bekenan apa2 boleh roger2 atie ok

      Delete
  10. Klu dh kreatif semua jadi sis noor..
    Byk rahsia kebaikan dlm buah tin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kalau tak kreatif anak2 tak mau makan Nor
      buah diaorang tak suka rasa biji2 nya
      jadi kalau buat cekodok gini taklah terasa sngt kan

      Delete
  11. BANYAK KHASIATNYA BUAH TIN NI...TAPI DI SINI HARGA BUAHNYA YG MASAK SEGAR 70 RM SEKG NOOR...RASANYA MMG SEDAP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak mahal jugak kan P harga nya kalau dah 70 per kilo
      sesekali boleh lah try yg segar ni kan

      Delete
  12. Assalamualaikum kak Noor..
    kita pon suka sngat mkn buah fig ni..Alhamdulillah kat sni time musimnya bnyk jual kat pasar atau pasaraya..sedap la dgn manisnya, lembut mcm baldu gitu..1kg bleh hbis skli mkn yg fresh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam Maz
      bestnya klau dpt yg segar Maz makan gitu saja pun sedap
      kaknoor pernah sekali makan yg fresh
      selebihnya yang kering je sering terjumpa

      Delete
    2. waalikumusalam Maz
      bestnya klau dpt yg segar Maz makan gitu saja pun sedap
      kaknoor pernah sekali makan yg fresh
      selebihnya yang kering je sering terjumpa

      Delete
  13. Rumah kakak ada tapi tak terfikir nak buat macam KakNoor buat ni
    Bagus juga buat apa lagi bila dah baca khasiatnya yg banyak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kaknoor nak suruh anak-anak makan
      tapi kalau disuruh makan gitu je mmg diaorang taknak makan
      kalau di buat cucur macam ni adalah keinginan diaorang nak mkan

      Delete
  14. Salam Kak Nor..
    Jarang nak jumpa buah tin ni... sedap juga bila di buat jemput2 mcm tu kan kak.. baru terfikir... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmuslam Atie
      baru ni kaknoor beli buah tin yg dah di keringkan
      memang banyak jugak, tula yg terfikir nak buat cucur
      rasa nya macam cekodok pisang cuma tin lebih terasa biji2 nya tulah

      Delete
  15. Assalam kak noor..banyak tul khasiat buah tin ni kan?
    Kalau saya dapat buah tin ni mmg makan camtu jer la....xdenya nk buat cekodok ke apa sebab barang rare susahhhhhhhhhhh nk dapat..
    Dok mesia cekodok pisang jer la yg mampu kikiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam Lina
      sebenarnya di Brunei taklah mahal sngt harga nya tapi yg kering lah
      hari tu kaknoor beli buy 1 peket free 1 peket
      tulah yg tak lepas peluang tu
      buat cucur lah dan segala macam boleh buat
      lepas ni kita buat cupcake pulak hee

      Delete
  16. salam kak noor. kreatif kaknoor, saya pun suka makan buah tin, especially kalau time tgh fresh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap lagi yg fresh Rai kann
      kes nak menghabiskan buat tin lah ni yg buat cucur supaya anak2 dpt makan

      Delete
  17. cantiknya jemput2 kak noor... dana suke mkn buah tin yg kering tuh kak noor suke ngn bijiknya yg rasa ranngup bila mkn tuh...

    kalu dh bt jemput2 pun msti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kaknoor beli yg kering jugak dana
      kalau dpt yg fresh lagi best ni
      mmg terasa ranggup bila kita makan dek sbb biji nya tu

      Delete
  18. comelnya lahai cekodok buah tin kak noor..telan ailio lah gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau El yg yg buat sekali godek je ni kannn hahaa

      Delete
  19. Makchaq suka makan buah tin... kata anak2 makchaq orang tua je suka makan buah ni... betui la kot..
    Ada tanam pokok tin sepokok.. tapi belum berbuah lagi..
    Ni idea baru ni.. cucoq kurma dah pernah buat.. cucoq tin x pernah lagi.. boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  20. Makchaq suka makan buah tin... kata anak2 makchaq orang tua je suka makan buah ni... betui la kot..
    Ada tanam pokok tin sepokok.. tapi belum berbuah lagi..
    Ni idea baru ni.. cucoq kurma dah pernah buat.. cucoq tin x pernah lagi.. boleh cuba ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama lah kita makchaq
      anak2 tak suka makan buah tin tu
      sbb tulah kaknoor buat cucoq
      nak bagi depa makan jugak

      Delete
  21. KakNoor oh KakNoor!

    Puas saya seru dari jauh tau ^_^

    Sedap ya KakNoor jemput-jemput buah tin ni? Memang saya tak pernah rasalah, dengar pun kali pertama. Hari tu saya buat jemput-jemput jagung, anak-anak saya tenung aje, KakNoor. Bila kita paksa makan, mereka kuis-kuis jagung kasi keluar! Stress mak encik tau!

    ReplyDelete
  22. Ingat buah ni panggil buah fig, pernah letak dalam nasi, rasa bijinya, budak-budak makan jugak haha..pandai knoor cuba buat jemput jemput, mesti sedap sebab psikoloji rasa sihatkan

    ReplyDelete
  23. banyaknya khasiat buah tin nih..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home