Menu Iftar Ke2 Nasi Goreng Daging Cincang & Mee Hun Tomyam

Menu Iftar Ke2 Nasi Goreng Daging Cincang & Mee Hun Tomyam


Alhamdulillah semalam ada sedikit kekuatan untuk memasak.
Simple dimple pun hanya nasi goreng dengan daging cincang bersama capsicum rona roni
Biasa lah dah lama beli capsicum tu belum lagi termasak, masa beli bukan main lagi
Tengok macam-macam warna terus terpikat, lepas dok sejuk dalam petiais.




Takde yang istimewa sangat nasi goreng ni sebab semua nya guna perencah peket nasi goreng udang
Tapi masak guna daging, takde pilihan ON je lah kan janji boleh makan.
Hanya tumis bawang besar dan bawang putih,  biar sampai layu tambahkan dengan daging cincang ni, kacau sehingga daging kering air, masukkan perencah nasi goreng apa2 je pun, tambah kicap masin dan manis tambah garam, kalau suka pedas boleh tambah cili hiris.  Kacau rata dan masukkan nasi sejuk dan capsicum warna warni tu. Dah cukup rasa boleh lah di angkat.



UNtuk anak2 mama yang baru nak belajar memasak boleh lah guna resepi simple ni
Dan untuk orang dewasa pun boleh kalau dah mengejar masa tu kan..



Semalam terlebih rajin masak tomyam daging untuk dimakan dengan mee dan bihun.
Ada pilihan lah kalau nak mee atau bihun
Makan dengan kuah tomyam memang sedapp.
Resepi tomyam daging boleh klik 
Tapi kaknoor masak taklah selengkap dalam resepi tu sebab memang kekurangan bahan
Jadi syukurlah apa yang ada je kaknoor masukkan.




Kalau adik2 nak tau disini bihun nya di jual yang dah lembut tau
Bukan yang kering macam kita belah sana.
Cuma balik cuci dan letakkan dalam pinggan je
Mee je di jual mee kering, yang basah pun ada cuma agak mahal sikit.


46 comments:

  1. Wah..sedap nya nasi goreng tu kak noor..Selamat Berpuasa kak noor :)

    ReplyDelete
  2. Thanks Lina, lebihkurang nasi goreng cornbeef jua tpi ani pakai minced beef nyamsss

    ReplyDelete
  3. Thanks Lina, lebihkurang nasi goreng cornbeef jua tpi ani pakai minced beef nyamsss

    ReplyDelete
  4. Ya..kak Noor, ringkas2 pun tak pe.. janji ada hidangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ita janji anak2 suka, kalau banyak pun yg diaorng tk suka tk best jugak kan

      Delete
  5. walaupun simple tp sedap betul nampaknya tuh kak...
    sempat msk sampai 2 jns nampaknya dh boleh biasakan diri ngn puasa lama ye kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua jenis sbb mama nya tk dpt kalau nak makan mee saja mesti nasik jugak maka nya maklum perut nasikkkkk walau dimana pun berada haha

      Delete
  6. Hidangan nasi goreng lah sedap kak noor,lebih sedap lagi resepi kak noor ni ada daging .tq kak noor ,tambah idea saya utk masak ifftar sepanjang ramadhan ni utk anak2.

    ReplyDelete
  7. Hidangan nasi goreng lah sedap kak noor,lebih sedap lagi resepi kak noor ni ada daging .tq kak noor ,tambah idea saya utk masak ifftar sepanjang ramadhan ni utk anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penggemar daging mmg sedap nasi goreng ni Saniah boleh la try
      kadang2 buntu kan tak tau apa nak makan dan nak masak hari2

      Delete
  8. Puasa kali ini puaslah anak-anak KakNoor makan hasil airtangan ibu mereka
    Request ajelah pasti dpt selera asia.

    Oh... meehoon dia basah terbalik kalau di tempat kita ni ye KakNoor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kakzakie tahun ni mmg diaorang dpt makan apa saja yg terdaya mama nya masak
      selagi ada bahan mmg nak tunai jugak
      itulah terbalik kan kakzakie disini yg dah basah, mungkin orang sini tak sabar nak makan kot hahaa

      Delete
  9. KakNoor... lupa nak inform kakak dah dapat postcard yg KakNoor kirimkan (kakak buat entri hari ini)
    Cantik, menggembirakan apa lagi ada setem (kakak kan stamps collector).
    Terima kasih dari kami sekeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kakzakie akhirnya kan sampai jugak pada yg empunya diri
      oh ya rupanya kakzakie pengumpul setem ke
      nantilah balik brunei boleh lah hantar poskad brunei pulak

      Delete
  10. Replies
    1. terimkasih Nazlee sudi singgah sini ya
      kaknoor amat menghargai nya

      Delete
  11. Salam kenal kak Nooriah...

    sedap nasi goreng kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah dari kaknoor Adarn
      boleh lah try resepi nasi goreng simple ni nnt

      Delete
  12. Menu simple mac mihun tomyam tu sy suka sgt..hirup kuah panas2 wow mabeles..klu nasik goreng tu peberet aiman.hehe

    ReplyDelete
  13. Menu simple mac mihun tomyam tu sy suka sgt..hirup kuah panas2 wow mabeles..klu nasik goreng tu peberet aiman.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. PK sama selera dgn anak kaknoor sikit2 tomyam je suka sngt hari2 pun ok je

      Delete
  14. Selamat berpuasa kak noor..
    Di seberang sana..jauh di UK kan :)
    Musim apa skrg kak noor..
    Kalau musim bunga..
    Sejuk juga kan ..

    Perghhhhh..
    Tomyam tu yg tak menahan..
    Anak2 saya tomyam memang kegemaran ..
    Tak kira lah ayam atau daging..
    Semua jalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimaksih yatie sdg menunggu berbuka ni, skrg musim bunga yatie sana sini pokok nya berbunga, kuranglah swjuk sngt kecuali kalau ada angin bertiup, pakaian pun tk payah tebal2 dh skrg ni

      Delete
  15. nasi grg dgg cincang ni sllu wat kat rumah kak nor
    mmg en. suami suka sgt hahaha
    tomyam lak kalau ada balance..suka mkn ngan meehun hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap kan El nasi goreng wlaaupun simple dimple
      Tomyam mmg fav ramai masam2 pedas teebaikk

      Delete
  16. Wah, Chef dah kembali beroperasi di dapur! Maklumlah dah boleh tune dengan masa berpuasa yang panjang di sana. KakNoor ni kan, kalau letak gambar tak buat air liur meleleh, memang tak bolehlah. Gambar mi dan mihun pun nampak so temptinglah KakNoor. Saya rasa petang ni nak buat nasi goreng daging kisarlah, cedok idea KakNoor dari UK nun ^_^ Senang sikit!

    Oh, ya KakNoor! Poskad bersama FMnya dah sampai di riba! Dah riak-riak masuk blog lagi. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcmana MD dah buat tk nasi goreng daging cincang tu mesti sedap versi MD ni orang muda lah memang bnyk lagi idea menarikss

      Delete
  17. Yang simlple dimple tu yang sedap kak Noor...

    ReplyDelete
  18. Assalam knoor, nk bgtau poskad knoor saya dh trima juga, terimakasih sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam kang pun daya nk wat nasi goreng je utk sahur. Hehe..tetiba dpt idea nk wat sahur plak

      Delete
    2. Malam kang pun daya nk wat nasi goreng je utk sahur. Hehe..tetiba dpt idea nk wat sahur plak

      Delete
    3. Waalikmuslm zimah alhmdulillahh akhirnya sampai jugakk

      Delete
  19. Assalam knoor, nk bgtau poskad knoor saya dh trima juga, terimakasih sgt.

    ReplyDelete
  20. Oh baru tau ada jual bihun lembut ye..kt sini kering2 jer...

    Nasi goreng chef noor nmpk sgt mengancam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii Nor chef ape nye nasi goreng simple dimple je punn

      Delete
  21. kaknoor masak semuanya nampak sedap belaka. nasik goreng tu nampak menarik, warna-warni.
    rajin pulak tu, menambah menu. ye lah utk anak2 ye kak.

    terbalik pulak mee dan bihun tu dgn tmpt kita ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sngt KB lain padang lain belalang ye dak semuanya cara diaorang ni tk sama dgn cara kita

      Delete
  22. ternanti2 post kak noor di dashbord,takde kelihatan,terus klik google cari kak noor...jumpa..wahh tak menghampakan entry yang cukup bermanfaat..apalagi anak suka makan nasi goreng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Irda boleh lah geng kaknoor anak Irda suka nasi goreng hehee

      Delete
  23. salam kak noor kalau bulan pose ni makanan simpe simple pon sedap :)

    ReplyDelete
  24. Rajin pulak depa tolong rebuskan ye KN hihi...

    Tak pernah buat nasi goreng daging tu, nanti nak try jugaklah KN

    ReplyDelete
  25. Selamat berpuasa Kak Noor..nampaknya kat sana Masih Sama lebih kurang ngan Malaysia..Kak Noor Tetap masak Masakan Malaysia kan..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home