Strawberry Picking Di Rectory Farm Oxford London.

Strawberry Picking Di Rectory Farm Oxford London.



ALHAMDULILLAH 
Semalam kaknoor dan anak-anak ke ladang strawberry
Memang dah teringin lama jugak nak kesini tapi nunggu strawberry nya banyak
Dan masa anak-anak ni jugak, syukurlah semalam dah sampai kesini
Walaupun kena naik taxi dari Oxford keladang ni tapi berbaloii sebab banyak gambar dapat di rakamkan, memang best sangat macam tak mau balik je nak ok kat ladang ni.



Tapi kalau kaknoor datang pertengahan july memang banyak lagi buahan yang dapat di tengok, tapi semalam hanya strawberries dan gooseberries saja yang ada. Tapi tempat gooseberries pun kami tak pergi sebab U know lah time puasa orang lain sampai kutip sambil makan sebab makan free, kalau masuk dalam bakul baru lah di bayar.  Yalah kita tak boleh nak dapat dua dua kan syukurlah ALLAH dah izin utk datang kesini kan..



Ini kedai nya macam-macam ada jual disini, termasuk jugak buahan lain nya, bila dah penuh bakul boleh lah bayar disini



Taman permainan utk yang ada anak-anak sementara parents gi kutip strawberry anak-anak boleh main kat sini..


Memang besar sangat ladang ni kalau nak melawat semua memang terduduk jugak lah makcik ni
Jadi ala kadar je lah  berjalan tu..




Ini ladang yang pertama masuk masih banyak yg putih lagi
Tapi tak kisahlah putih pun kena gambar jugak hahaha..




Memang frust jugak mula nya sebab strawberry nya banyak yg masih belum masak
Tapi lepas jalan dan jalan lagi baru lah kami jumpa yang banyakkk sangat merahnya dan boleh di ambil



Ini buah raspberries banyak yang belum masak, sebab tu pihak ladang ni belum buka utk orang ramai datang, nasib lah tak dapat nak merasa raspberries ni



Selain dari strawberry yang di tinggikan pokoknya, ada jugak yg ditanam di bawah
Maksudnya kita kena selak2 daun tu baru lah nampak buah nya yang merah menyala..



Memang gumbira snagat bila selak2 daun tu nampak yang merah2 macam ni, terus masuk bakul haha



Dapat lah 4 bakul ni kami kutip banyak jugak lah kalau time puasa ni nak makan kan
Kalau time bukan bulan puasa memang nampak cikittt je, lagipun nak makan pun mmg tak sempat sebab waktu malam nya yg singkat..



Ok lah jamu mata je ok dengan strawberry dan raspberries ni..











Kami datang berempat dengan kawan anakanda kaknoor..



Ini dah siap kutip strawberry call balik taxi untuk datang ambik
Mudah kan tapii sesekali boleh lah sebab pergi balik naik taxi ni pun dah 40 pound lebih, itu belum lagi dari Bath ke Oxford hahahaa, tak payah nak convert, kalau convert memang tak merasa apa2 kat sini, jadi pejam mata kejabbbb...



Happy maktok jumpa strawberyyy haha







Teropong dan di teropong
Sabor jelah 
SELAMAT MALAM YA
SELAMAT MENJAMU MATA LAH DENGAN STRAWBERRY OK.


49 comments:

  1. As salam,
    Whowaa bestnya..semua berry tu kegemaran Mak Long juga. Di Texas pun sudah musim berry terutama strawberry, blackberry dan raspberry. Mak Long gunakan semua tu buat smoothie Pak Long. Biasanya berry itu dibekukan dalam freezer dulu baru buat smoothie (sedikit susu segar + dadeh greek + berry banyak-banyak).

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmulsam maklong
      disini masa saya kesana baru ada strawberry maklong
      bestnya kalau dpt merasa semua berry macam di texas kan

      Delete
  2. Seronoknya kaknoor ke ladang strawbery. Bergayut-gayutan, geram saya tengok.
    Betul tu kaknoor, bila lg nak merasa kan. Kalau nak berkira2 sgt apa pun tak merasa. Udahlah di tempat org, peluangnya sekali sekala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul sngt KB
      kena On je apa yg teringin kalau tak balik nnt nyesal
      kannn

      Delete
  3. Nk dibuat apa tu dengan strawberi tu kak noor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknoor dah buat jem cikit cheqda
      best makan jem fresh mresh

      Delete
  4. terliurrr nye kak noor tengok strawbery. Pegi cameron je lah mmpu nk mrasa memetik cam nihhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak tu CH kan Ayu janji dpt merasa petik stoberi alhamdulillahhhh

      Delete
  5. Ya Allah kak noor tempting sungguh tgok starawbero n gooseberry ni..sedapnya la hai klu dpt fresh2 terus masuk mulut..tp dh puasa nk buat cmna.betul kata kaknoor asal dpt merasa petik pun dh cukup syukur kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sngt Pk janji dpt petik dah kira syukurlah tu
      dripda tkde pengalaman langsung kan
      tkpe sabar saja lah tkdpt makan on the spot
      asalkan dpt makan time berbuka dah la kan

      Delete
  6. hantar satu bakul ke Brunei kak noor kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. mun dpt dihantar mmg kan ngantar ni Fae
      tapi apa daya kaknoor haha

      Delete
  7. KakNoor ni hebatlah dlm bermain kamera itu yg kakak salute
    Gambar strawberry dan raspberry yg KakNoor tangkap buat mata kakak tak kelip mata

    ps: eh... kaknoor ni dah tak nak balik Brunei dah ke hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kakzakie di atas penghargaan yg amat tinggi
      kalau dah minat mmg tak dpt nk buat apa lah
      apa saja pun smua nk di gambarkan
      sampai lama2 jadi pandai lah tapi cikittttt aje pun
      siapa kata tak mau balik brunei kakzakie
      counting daysss ni

      Delete
  8. Fuh bestnya pi ladang strawberry. Pi Kat cameroon hanya dapat strawberry sikit je huhuhu. Tapi starwberry yang sedap yang saya dah rasa ialah strawberry korea. Dengan besar buahnya bila di makan jus dia meleleh celah bibir.... opsss posa sorry tapi memang manis strawberry di korea. Cuma sayang tak dapat terjah ladang dia sebab tak cukup masa. Pergi tempat lain dah terlebih masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknoor belum pernah kekorea
      wah bestnya kalau disana lebih manis boleh lah try nnt
      mana tau kalau ada rezeki
      betul tu mesti notie lebihkan shopping lah tu kan

      Delete
  9. wahhh... teruja saya tgk buah strawberi yg bergayut2 tu kak noor... sangat best...
    suasana ladang yg mendamaikan... di serikan dengan kak noor bersama 3 org anak dara yg comel2..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear rasa macam tak nak balik2 dok kat ladang stoberi tu
      tapi syangnya bulan puasa masa pergi tu
      kalau tak mmg kenyang dgn stoberi je disana tu

      Delete
  10. Terliurrnya tengok buah strawberry yang fresh tu. Kalau petik terus masuk mulut mesti lagi best ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat2 kalau dpt petik terus masuk molot
      fresh mresh segar bugar
      mesti sihat walafiat badan kita kan ain

      Delete
  11. Replies
    1. seronok sangat2 kan Idzwa
      kalau idzwa bawa anak2 kesini mesti happening ambik gambar dengan anak2
      aduhh berangannya maktok

      Delete
  12. Aduh kak noor..
    Memang tergoda tengok sobery yg bergayut tu..
    Itu hari gi Cameron Highland..
    Stoberi belum musim lagi huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg stoberi ni bermusim jugak disini pun yatie
      nasib baik lah time kami booking ada stoberi ni
      rezeki lah tu kan

      Delete
  13. tengok strawberry dan rashberry tu hmmm...geram nya kak noor bergayut2 .Dalam kata tak masak lagi pun ada juga yang merah2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. raspberry je yg kurang menyerlah saniah
      sabo je lah
      asalkan dpt stoberi cukuplah

      Delete
  14. asmkm.. bestnya.. geram tengok strberry tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmulsam fida
      mmg geram sngt bila nampak stoberi ni
      tambahan di ladang yg segar bugar ni

      Delete
  15. tertelan airliur saya kak. memang ranum sungguh buah strawberi dan raspberi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ranum tu tersangatlah manis nya Eka
      itulah yg buat nak berlama2 kat sini

      Delete
  16. waduh2 bestnya kak noor... lagi2 stoberi yg kene selak2 tuh... udahla merah je sana sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg best time selak2 ada merah2 tu
      girangnya hati kaknoor danaa
      Allah saja yg tau

      Delete
  17. banyak tu strawberry kaknoor petit. sure nnt boleh buat cake kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cake tak sure lah nak buat tu yan
      tapi jem dah jadi ni heheee

      Delete
  18. seronoknya lah kak dpt petik buah strawberry segar dr ladang.. byk juga dpt tu ye.. mcm2 boleh buat dgn buahnya.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sonok sngt Atie
      tapi masih ada stoberi dlm petiais tak habis makan hahaa
      itulah tamak sngt kan

      Delete
  19. LEBATNYA STRAWBERI N RASPBERI BAMPAK SEGAR MESTI RALIT MENGUTIPNYA TU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ralit sungguh P apa lagi dgn suasana yg redup je
      tak sedar masa berlalu lama sngt kami disini

      Delete
  20. Klau buat kek biar tinggi menggunung strawberynya.Selebihnya celup dengan nutella. Kak Zai bayangkan rambutan ajelah hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kakzai ok jugak tu bayangkan je lah apa2 pun
      saya ni sedang dok bayangkan durian
      tingin sngttt

      Delete
  21. Seronoknya petik buah strawberi, kulit cantik makan stoberi kaya dengan vitamin c :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn BP kulit cantik utk raya ni kot
      besttt jugak tu

      Delete
  22. Ya Allah...bertuah nye akak nor dpt petik stoberi yg segar2 camtu...saya tetelan ailio je menegok gambo2 akak...teringin nye nak gi memetik gak...saya bab petik2 buah ni suka sgt kak...lagi2 stoberi yg merah2 tu...gerammmm...hahaha...manis tak kak buah nye...mesti manis kan :)

    ReplyDelete
  23. Segarnya strawberi! Gemuk2 lak tu. Bestnya! Makan strawberi dipetik sendiri.

    ReplyDelete
  24. Ya Allah..membayangkan irda disana mengutip statwberry dgn anak2 kak noor..alangkahindahnya kak...subhanallah...nampak.sedapp sangat...

    ReplyDelete
  25. Ohhh ni yg KN buat tart strawberry tadi yeh ..... Banyak memetik rupanya
    Mak ai geram tengok KN...merah merah

    ReplyDelete
  26. silap timing kak noor pergi ni ... x pe , next time blh pi lagi on july . blh tgk buah lain yg sama beradik dgn strawberi ... alahai , tgk gambar je pun dah terawang2 ...

    ReplyDelete
  27. sukanya tengok strawberi tuh.. best kan boleh petik sendiri.. boleh makan fresh2 macam tu..

    ReplyDelete
  28. seronoknya.. ciktie tak pernah rasa lagi petik buah tu huhuhu

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home