Upside Down Banana Cake Resepi Tasty Yang Sedap!

Upside Down Banana Cake Resepi Tasty Yang Sedap!

Alhamdulillah semalam mencuba resepi dari Tasty yang sangat mengancam bila kita tengok video nya kat Fb tu, maka berlari-lari lah kaknoor ke kedai membeli pisang untuk sampaikan hajat anak akak yang teringin nak makan kek ni, terus membaking upside down banana kek ni.
Tidak menghampakan resepi nya sangat mudah dan cepat pulak di sediakan asalkan ada pisang lah.
Resepi ni sudah di alihbahasa dan di try oleh kaknoor sendiri, memang nyumss lebih sedap jika digandingkan dengan aiskrim macam dalam video tu..
Cuma gambar kaknoor kali ni kurang memuaskan sebab mencari original light tapi takde sebab masa ambik gambar hujann lah pulak, agak kurang cantik, tapi tkpe asal rasa nya sedappp.





Bahan nya
4-5 biji pisang
3 biji telur
1/2 cawan minyak
1/2 cawan gula
1 sudu besar cinnamon
2 cawan tepung
1/2 cawan butter
1 cawan brown sugar

Caranya
1. Dalam bekas besar lecek pisang sehingga hancur
2. Masukkan  telur, minyak, gula  dan cinnamon kacau sehingga rata
3. Masukkan tepung dan kacau lagi sehingga sebati dan ketepikan
4. Dalam periuk lain cairkan butter dan masukkan brown sugar kacau sehingga hancur
5. Kemudian slow kan api dan biarkan sehingga menjadi karamel
6. Curahkan karamel didlm loyang yang telah di gris kan susun lah pisang sehingga penuh
7. Curahkan lagi adunan kek pisang tadi dan bakar lah selama 40-50 minit dengan suhu 175'C
8. Bila dah masak potong dan sedap dimakan bersama aiskrim.






Potongan pisang tu dah tak tahan tunggu kat atas cake terus terduduk kat bawah menunggu untuk disantap, nak tumpang sepotong!!! meh cepat nanti aiskrim ni "CAYAQ" tak sedap meleleh kena baju pulak hehee...


27 comments:

  1. meleleh nengok cake pisang moist kak noor nih

    ReplyDelete
  2. Bukan main kek tu .. meleleh air liur menengoknya :)

    ReplyDelete
  3. Ala KakNoor ni kalau dekat boleh juga kakak berbuka dengnan aiskrim yg nak cair tu.
    Ini nun juah di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nk buat kakzakie org jauh trpksa kirim gmbar je boleh kenyangkn mata dulu sebelum kenyang perut

      Delete
  4. wahhh... nampak menarik kek pisang kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik coz ada karamel dan aiskrim tu Adarna

      Delete
  5. Lighting kurang pun tetap menawan gambar tu KN..... Tambah pulak air tangan dari chef Brunei ....Pergh mmg terbaiklah hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini susah nk dpt cahaya matahari yg bnyk,kalau ada pun cahaya awal pgi pukul 6 -7 pgi masa tu kita pun belum kedapur, dah ptg jgn haraplah nk ada matahari hainom redo je gmbr yg agak blur sikit

      Delete
  6. nampak sedapnya kak noor...resepinya pun mudah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi ni mmg viral kt fb minggu lepas kot itulah kaknoor try nyamsss

      Delete
  7. Replies
    1. Idzwa kena cari kat kedai kek kot sbb rasanya tk mungkin nk buat sendiri org busy mcm Wa ni kan

      Delete
  8. Wah kak noor..
    Buat meleleh ayaq liuq ceq nooooooo..
    Pepagi lak tengok banana cake dgn aiskrim ni..
    Menggoda sungguh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tujuannya nk bgi meleleh la yatie supaya lebih ada semangt nk buat hehee kann

      Delete
  9. waaahhhh... memang seksi dan wat erma terliur
    nyum2 sedapnya kak noor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg seksi ni sedap disantap lah Erma bolehlah cuba nnt

      Delete
  10. ohh ada campur cinnamon. fae tak suka the taste of cinnamon huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fae if tk suka cinnamon boleh abaikan je letak perisa pisang ke sbb kita yg buat kan,ni resepi omputih agaknya durang suka cinnamon kot itulah tpi bg kaknoor ok je tklah teraasa sngt pun

      Delete
  11. wow..udahlah ada caramel atas kek tu..mkn plak ngn eskrim...betul2 dizet omputisss ni kak noor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali dok negara omputiss biarlah ada bau cik om sikit lina baru bestt

      Delete
    2. Sesekali dok negara omputiss biarlah ada bau cik om sikit lina baru bestt

      Delete
  12. Saya tengah membayangkan KakNoor berlari mendapatkan pisang! Ya ke KakNoor berlari pecut 100m atau beli online aje pisangnya? Hahaha!

    Tastynya alahai, KakNoor. Kenapalah walaupun tak jumpa cahaya yang cukup, makanan KakNoor buat ni tak pernah mengecewakan pandangan mata saya! Nak makan memang tak dapatlahkan!

    ReplyDelete
  13. mmg tasty walau dipandang je noor

    ReplyDelete
  14. sedapnya kaknoor
    aiskrim tu...aiskriiim

    tergodanya.

    ReplyDelete
  15. makanan lagi!! Ahhhhh ~ tergodanya siqah!! hehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home