Resepi Bawang Goreng Dan Tips Merangupkannya

Resepi Bawang Goreng Dan Tips Merangupkannya


ASSALAMUALAIKUM 
Selamat pagi dan dalam rabu untuk semua yang sudi singgah disini
Semalam kaknoor menggoreng bawang untuk makan bersama soto ayam
Insya ALLAH ada sikit acara makan-makan sempena raya ni.
Lepas balik dari UK memang belum lagi di jemput kawan-kawan dan sedara mara kerumah
Jadi untuk mendapatkan rasa yang terbaik kaknoor rajinkan buat bawang goreng sendiri.
Resepinya masih sama macam yang sebelum ni sebab memang cornfirm rangup krup krap ni.




Bahan nya
1/2 kg bawang merah di hiris nipis
2-3 ulas bawang putih hiris nipis
2 sudu besar tepung jagung *kali ni kaknoor letak tepung beras
sedikit garam dan gula utk perasa
minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara nya
1.  Bawang merah dan putih yang telah dihiris perapkan dengan tepung jagung, garam dan gula.
2.  Biarkan selama 1/2 jam atau lebih.
3.  Panaskan minyak agak banyak untuk tenggelamkan bawang kita.
4.  Kalau sayang minyak masukkan sikit-sikit bawang tu dalam minyak .
5.  Goreng sampai agak kuning saja angkat dan tos kan.
6.  Gorenglah sehingga habis .


SEDIKIT TIP MENGGORENG

Tujuan letak bawang putih adalah untuk merangupkan bawang goreng
Masa menggoreng jangan sampai terlalu kuning  diatas api sebab bila kita angkat bawang tu akan lebih kuning.
Jadi agak-agak je tau sebab kalau terlalu kuning didalam minyak, bila kita angkat akan menjadi oren kecoklatan dan agak pahit jadinya..
Sedap di ratah kalau yang homemade ni rangup krup krap krup krap
Biarkan sehingga sejuk dan minyak nya kering baru masukkan dalam bekas kedap udara.

Alhamdulillah yang menggunakan tepung beras lebih rangup lagi dari yang tepung jagung, kalau tak percaya kena cuba lah kedua nya 




Untuk yang rajin kedapur boleh lah try resepi ni
Memang sedap dan crispy, kalau kaknoor memang suka meratah yang baru-baru goreng macam ni.



Insya ALLAH di majlis makan-makan nanti, kaknoor akan masak 
SOTO AYAM ala me ( ala kaknoor la tu hehe )
NASI AMBENG ( first time nak try buat ni )
LAKSA PENANG (memang tak pernah miss kalau ada majlis)

Kalau ada yang sudi boleh singgah kerumah ya, hari sabtu nanti start nya dari pagi hingga petang, yang jauh sila pandang-pandang lah, sorry bangat..



36 comments:

  1. suka bawang goreng, boleh cuba nih

    ReplyDelete
  2. my feveret klu mkn bihun sup..mee.. keteaw dan nasi goreng... letak byk2 sedappp...
    tq share resepi bawang goreng rangup...

    slmt ber makan2 ye kak noor...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear Adar betul tu bihun sup wajib ada bawang goreng fresh ni

      Delete
  3. Salam K. Noor. Selamat Hari Raya ya kak. Meriah raya akak. Kami pun suka makan bawang goreng home made kak. Tapi saya nak minta tunjuk ajar K. Noor. Macam mana cara betul nak hiris bawang tu, dan apa petua nak mengurangkan menangis masa hiris bawang tu ya kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikmusalm ela sorry lmbt respond
      Biasanya kaknoor rendam dom air sebelum potong bawang tu

      Delete
    2. Dalam air pastu hiris nipis dgn pisau tajam sbb kalau pisau kurang tajam bwg kita agak tebal kdgkala tk rangup

      Delete
  4. Tq kak nor kongsi resepi..sy sebelum ni just goreng jea..xde campuran pe2..nti nk cuba resepi ini plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau campur tepung beras ni rasanya lebih sedap dan rangup cheqda boleh try lepas ni

      Delete
  5. mmg menambah kan kesedapan bila bt bwg grg gini kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sngt Dana buat kita makan dan makan non stop

      Delete
  6. Macam ini memang peluang kakak dpt tengok dari jauh-jauh ajelah KakNoor
    Memang nampak rangup bawang goreng KakNoor tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkdapek kaknoor nolong ni kakzakie
      Kalau boleh mmg nk ajak semua rakan blogger yg selalu singah sini kerumah , jom lah buat rombongan kakzakie

      Delete
  7. wahhhh.. kalau dekat nak aje sy datang Kak Noor. Semoga semuanya berjalan lancar nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayangnya Seri jauh sngtlah
      Sedang busy ni menyiapkan apa2 yg perlu
      Kalau tak nunggu hari sabtu mmg KO jugak ni

      Delete
  8. Niat di hati nak datang rumah kak Noor, tapi jauh. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg penting dah ada niat Ain insya Allah suatu hari suatu masa jika diizinkan Allah ye dak

      Delete
  9. salam kak noor selamat hari raya,, tak kerajinan nak menggoreng bawang ni heheh.. tapi kalau dah terlebih rajin lain pula la jadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walikmuslm wani
      Org muda mmg kurang rajin kalau pasal bwg ni
      Sbb org muda minatnya lainnn kann

      Delete
  10. Wahh.. Nampak sedap bawang goreng ni. Saya tak berapa suka sangat bawang goreng tapi bila tengok dalam gambar ni. Macam nak rasa pula. =)

    Salam singgah sini.

    Selamat Hari Raya Kak Noor dan famili. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih farihin
      Selamat hariraya aidilfitri jugak dari kaknoor
      Thanks sudi singgah ya

      Delete
  11. Sampai hati tauuuu Kak Nor ni..
    Tapi nak booking flight ke Brunai sempat lagi ni hihi...
    Selamat Hari Raya maaf zahir batin Kak Nor.

    Soto tu faveret saya tau Kak Noor. Kalau masak tu Kak Nor jgn lupa pulak ingat ingat saya ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa kena sampai jugak hati kaknoor Anom
      Ramai customer dok tunggu soto ayam ni
      Insya Allah setiap suapan dihari sabtu akak akan ingt pd Anom dan sebut2 nama mu haha

      Delete
  12. Kalau kat dapur Kak Noor ni,bawang goreng pun boleh rasa terliur!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii terangkat tinggi sngt lah Sue kang jatuh kang maktok ni haha

      Delete
  13. Buat sendiri kak noor terbaiklah..Aiman ni cukup suka kalau makan mee goreng pun tabur bawang goreng..biasa beli je..nk cuba buat sendiri ni entah bila.hehehe

    ReplyDelete
  14. Nampak kerangupan bawang goreng kak noor tu..
    Nanti nak cuba juga ni..

    Aduh kak noor..
    Open house punya menu mengancam tu..
    Kalau dekat dah terjah rumah kak noor ;)😊😆

    Selamat hari raya kak noor..

    ReplyDelete
  15. ooo kena campur bawang putih ermm baru tau

    ReplyDelete
  16. Campur makan dengan mee rebus pun sodap ni.

    Selamat Hari Raya Aidilfitri.

    Maaf Zahir Batin.

    ReplyDelete
  17. gitu caranyaaa. sebab dulukan kecoh yg kilang buat dia goreng dengan straw

    ReplyDelete
  18. kalau kaknoor ngajak, mmg lah sudi saya nk dtg tp jauh sangat sampai kena booking flight
    mmg pandang-pandang ajer lah.

    saya pun suka bawang goreng, sedap letak banyak2.

    ReplyDelete
  19. TIPS BAWANG GORENG YG BERGUNA NI...SALAM IDILFITRI NOOR N FAMILI MAAF ZAHIR BATIN.

    ReplyDelete
  20. selamat hari raya dan maaf zahir batin kaknoor sekeluarga

    ReplyDelete
  21. wahh tak tahu pun selama ni kna pakai tepung beras...patutlah irda wat xrangup...tq kak.noor..lepas ni mak wat cam kak.noor..tapi mata pedih potong bwang..ada tips x kak noor

    ReplyDelete
  22. ramai orang suka.. tapi CT masuk geng yang kureng minat. hehe.. bau yes wangi.. tapi tekak x terima..

    ReplyDelete
  23. Ini pun saya nak save, KakNoor. Manalah tahu tetiba saya rajin mengsoto, mengsup dan sebagainya. Bolehlah buat bawang goreng banyak-banyak macam resepi KakNoor ni!

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home