My Vertical Herbs Garden

My Vertical Herbs Garden


Assalamualaikum dan salam hari minggu semua nya.
Hari ni ronda taman depan rumah, ternampaklah segala bunga-bunga ni 
Kalau ada yang tau bunga apa kah ini!!
Untuk makluman semua bunga ni boleh makan tau..
Kalau tukang kebun macam kaknoor ni of course lah tau kan!!
Tapi kalau adik-adik yang tukang makan je tu mesti geleng-geleng kan!! 
Saje nak uji minda je pepagi ni, tak ada hadiah pun kalau betul heheee...









Ini lah vertical herbs garden kaknoor
Dah lama tanam ni alhamdulillah baru nampak subur sikit semenjak dua menjak ni
Didalam garden ni semua herbs di kumpulkan dalam satu tempat senang nak masak petik je
Takyah jauh-jauh mencari kan..
Antara yang ada dalam vertical herbs garden ni adalah herbs barat dan timur
Seperti  Kemangi, Kesum, Oregano, Cuban Oregano, Pudina, Thyme dan Rosemary



Ini impian kaknoor, gambar ni dari internet kaknoor ambil, masa ni kumpul dulu botol-botol lepas tu boleh tiru buat vertical garden macam ni pulak, murah je kan tapi kena tambah dengan kerajinan yang banyak, itulah yang buat MAHAL tu kan..
Usaha tangga kejayaan ye dak, kumpul semua elemen dulu baru lah boleh buat macam ni
INSYA ALLAH

30 comments:

  1. good luck kak noor ! mek doakan impian kak noor jadi kenyataan. mek punya kebun skang dh mrumput dah. petang2 hujan. tak nyempat nak berkebun. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih mek sudi mendoakan kaknoor agar berjaya mmg tingin sngt kaknor nk buat mcm tu

      Delete
  2. Yg atas sekali tu gambar bunga ulam raja, hihi..saya tau yg tu, yga lainnnn...tak berapa nak cam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah tu zimah bunga ulam raja
      Yg lain tu bunga kacang bunga telang dan hunga terung syg

      Delete
  3. Yg atas sekali tu gambar bunga ulam raja, hihi..saya tau yg tu, yga lainnnn...tak berapa nak cam.

    ReplyDelete
  4. Kreatif guna botol2 tu ha....pokok cili bleh x tanam dlm botol tu kak noor...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenis pokok yg kecil boleh lah SA toi yg besar rasanya tk kot

      Delete
  5. Yang bunga purple tu bunga telang buat nasi kerabu ke kaknoor. Lepas tu bawahnya terung pipit buat sambal tumis sodap. Atas sekali tu tak pasti. Wah subur sungguh taman herbs akak. Syoknya nak masak petik je dari taman ke periuk belanga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah notie bunga telang
      Terung pipit dan yg atas sakali bunga kacang panjang lah, mmg best mudah keja memasak kita

      Delete
  6. subur2 ulam2 kt kebun kak noor... bunga2 tuh kn boleh di mkn... kire edible garden lah ni kan kak...

    nnti bt tnm ulam dlm botol tu kak noor... msti lg meriah jd nya kebun kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angan2 dulu dana nk buat dlm botol
      Mudahan memjadi lahh

      Delete
  7. seronoknya kalau ada taman herba mcm Kak noor.. tapi sy ni tak ada masa plak.. bila balik kerja dah kepenatan, hari minggu byk pula agendanya.. sedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkpe lah Seri biarlah kaknoor je yg jdi tukng kebun
      Sesekali Seri dtg melawat dah lah ya hehe

      Delete
  8. wah bestnya kalau ada ni kat rumah

    ReplyDelete
  9. Ulam raja, bunga telang, terung belanda, betul tak kaknoor?
    Moga2 impian kaknoor tercapai. Kaknoor kan rajin, mesti boleh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah tu Kb pandai pun
      Mudhan menjadi Kb

      Delete
  10. Memang ralit berada di aman yg dipenuhi aneka tanaman...noor mmg rajin...jimat belanja dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb suka jugak P dengan segala kehijauan ni
      Kadang tanam je tpi rk mkn sbb sayang hahaha

      Delete
  11. kretifnya tanam pokok dlm bekas botol... nampak kemas dan cantik...

    ReplyDelete
  12. Sebetulnya walau depan ke belakang rumah ni tak bertanah boleh je kalau nak buat herbs garden kan KN....Aduhhhhh tp masalahnya tulah penyakit M belum pergi huhu...
    Yelah KN kreatif betul tanam dalam botol tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya kena makan banyak vitamen R lah ni Hainom insya Allah lepas mkn vitamen R mensti ada taman kt umah hainom nnt hehe

      Delete
  13. Good luck kak noor! Insyallah ada rezeki nanti wujudlah jadi realiti impian kak noor itu.

    Siqah suka tengok gambar kak noor ambik. Sharp dan lawa ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Siqahhh
      Sharp ke alahaiii malu ai lah

      Delete
  14. Alahai bestnya berkebun. Saya ada try berkebun jugak skit2, tp susah benor nak idup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Mila tk jdi pertama kali biasa lah
      Buat lagi kedua dan ketiga insya Allah menjadi tu

      Delete
  15. sukanya tengok vertical herbs garden kak Noor..

    ReplyDelete
  16. Kak Nor pun minat bertanam pokok juga ya...sealiran la kita..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home