Solok Lada

Solok Lada

Assalamualaikum dan salam isnin 
Pagi tadi terlebih rajin sikit untuk memproses solok lada 
Kebetulan jugak lada solok dikebun kaknoor 
Dah cukup matang rasa nya untuk disumbat dengan ikan
Pertama kali jugak buat solok lada dengan lada khusus utk 
Solok lada, selama ni kaknoor ingat boleh saja sebarang lada untuk dibuat solok, rupanya ada special lada jugak.

 

 

Alhamdulillah benih ni rakan fb kaknoor dari Trengganu yang kasi di post ke KL, dan dari KL ke Brunei lagi, kalau dah rezeki kan memang dapat jugak makan solok lada from garden sendiri.

 

Resepi nya kaknoor sekodeng dari buku resepi rakan blogger  Ruzieta Kitchen alhamdulillah sedap dan enak sekali .

 

Dibawah lada tu kaknoor letak daun ubikayu sebab dalam buku tu Ita letak daun ubi mungkin tak bagi mudah hangus jugak kot jadi kaknoor tirulah, lagipun pucuk ubi tu pun boleh dimakan jugak nanti.

 

Bahan nya
5 ekor ikan kembung ambik isinya
4 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam kisar
1 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
1 cawan kelapa parur (kaknoor letak 1/2 cawan )
Secukupnya cili hijau belah buang biji 
1/2 - 1 cawan santan sederhana pekat
Secukupnya pucuk ubi utk melapiskan kuali.

Caranya
1...Tumbuk isi ikan, lada hitam, bawang merah dan garam hingga hancur.
2....Gaulkan bersama kelapa parut, sumbat kedalam lada hingga padat. 
3.....Letak pucuk ubi didalam kuali curahkan santan.
4.....Letakkan solok lada dan masaklah sehingga lada bertukar warna dan lembut.
5.....Boleh dimakan dengan nasi kerabu atau nasi putih 
Kita yang huat dia kan terpulangpah pada fav masing-masing, 

 

 

 

Sejujurnya tak sempat nak masak nasi kerabu, meratah gitu je pun sedap, tunggu next time kaknoor gandingkan dengan nasi kerabu kelate deh!!! Banyak lagi lada di pokok tu kannn


18 comments:

  1. keno tu kak noor :) baru masuk gu :) hihihi. paham tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu lain kali mmg keno jugok buak nasi kerabu kelate ni Mek, rugi deh tak make mugho ni haha

      Delete
  2. sukanya tgk solok lada kak noor... cantikkk sgt...
    klu kena dgn nasi kerabu terangkatttt sgt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tk sabar nk buat solok lada Adar tpi tkde nasi kerabu pun insya Allah next time mesti buat dgn gu nya sekali

      Delete
  3. saya pun suka solok lada. kalau beli nasi kerabu mmg akan mintak solok lada ni. tak tahu pulak kalau nak buat, ada lada khasnya. ingatkan lada hijau tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada KB jenis lada yg khusus utk nasi kerabu ni sbb ia nya jenis pendek gemuk supaya senang kita isi isi ikan dlm tu

      Delete
  4. makan dengan nasi kerabu lagi bertambah sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mkn dgn gu dia mmg tk cukup solok ni raa nya Eyda

      Delete
  5. Wahhh.."kenyang2" solok lada K.Noor...tringin pulak saya.... hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg nk bagi solok ni "kenyang" pun maka nya disumbat sampai penuh hahah

      Delete
  6. mmg tak lupa solok lada kalau beli nasi kerabu...yong tau fu pun sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh yong tau fu pun dpt mon dgn nasik kerabu jugak ke Nohas?tk tau pun

      Delete
  7. Solok lada ni kalo kena org pandai buat mmg sedap, nak2 rasa maung lada bergabung dgn isi ikan, perghhhh...le ning org bukan pantai timur cam knoor pun dah pandai buat, asal rajin jadi aje kan.

    ReplyDelete
  8. Solok lada ni kalo kena org pandai buat mmg sedap, nak2 rasa maung lada bergabung dgn isi ikan, perghhhh...le ning org bukan pantai timur cam knoor pun dah pandai buat, asal rajin jadi aje kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann skrg ni org mana2 pun dh reti buatkan zimah, lagipun informasi resepi di ujung jari je mudah dan cepat cuma rajin ngan tidak je

      Delete
  9. Replies
    1. Kemari lah kerumah kaknoor boleh lah ajar apa yg kaknoor tau Fae

      Delete
  10. Kakak tak pernah buat solok lada ni KakNoor
    Baru tahu kena letak pucuk ubi pada santannya

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home