Ubikayu Rebus Cicah Sambal Penyet

Ubikayu Rebus Cicah Sambal Penyet

Assalamualaikum dan salam sabtu
Selamat berhujung minggu untuk semuanya
Hari ni breakfast simple dimple je
Ubikayu dah korek petang semalam 
Kiranya masih fresh mresh lah ni
Direbus dalam noxxa 3 minit 
Dah siap!!!!

 

 

Sambal penyet ni kaknoor hanya kisarkan cilipadi putih, campurkan dengan tomato,  bilis, dan bawang besar, semuanya agak-agak je,  lepas tu tumis dengan minyak jagung campurkan dengan garam dan gula perang.  Masak sampai sambal pecah minyak dah boleh makan dengan ubikayu ke, nasi goreng ke, atau untuk sambal nasi lemak versi pedas kaw-kaw ...

 

 

Sambil santai-santai luar rumah dengan angin sepoi-sepoi bahasa tu, alangkah NIKMATNYA walaupun hanya  makan UBIKAYU REBUS  kann!!!

SELAMAT BERISTIREHAT YA ADINDA - ADINDA SEMUA....


12 comments:

  1. WAH UBI KAYU FRESH DARI KEBUN NOOR SENDIRI SEDAPNYA DIMAKAN UBI REBUS DGN SAMBAL PENYET...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubikayu baru korek pastu rehus mmg terlajak sedap P cicah pulak sambal penyet waduhhhhh

      Delete
  2. Wah simple2 pun dah cukup mengenyangkan. ;)

    ReplyDelete
  3. Mek tk prnh mkn dgn smbal. Biasa mkn dgn kelapa parut je. Pastu kdg tu mummy rebus dgn gula terus. Hihi. Kelantan style mmg manis lerr kk noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Netul tu Mek org kelantan mmg suka manis2 sebab itulah orang kelantan pun manis2 jugak kan hehehe

      Delete
  4. Saya kalau makan ubi rebus mmg suka makan dgn sambal cilipadi ni KN....mmg sodap weyh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita geng Nom suka pedas2 mcm ni cilipadi terbaik ooooo

      Delete
  5. Saya kalau makan ubi rebus mmg suka makan dgn sambal cilipadi ni KN....mmg sodap weyh

    ReplyDelete
  6. Sedap tu kak..Sambil santai-santai luar rumah dengan angin sepoi-sepoi bahasa tu, alangkah NIKMATNYA..haishh!!..Boleh bayang tau. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Sue bayangkan je yg sedap2
      Pasti akan dtg pun yg sedap jugak nnt ahahaha

      Delete
  7. ohh macam tu nak buat sambal penyet.. apapun sesekali makan ubi kayu rebus memang sedap..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home