Salam Jumaat Sahabiah

Salam Jumaat Sahabiah

Assalamualaikum dan salam jumaat 
Semoga semuanya dalam rahmat ALLAH TAALA jua

 

Selepas subuh tadi letak posting ni kat Fb dan Ig
Semoga ada yang sudi mengaminkan ya
Lepas tu kedapur mencari apa yang nak dimasak
Ternampak banyak kentang yang dah nak tumbuh
Jadi teruslah sagat dan buat itu ini
Tak ikut resepi sangat pun hanya ikut sesedap tangan je
Tapi rasa nya alhamdulillah

 

Kebetulan jugak ada ketam stick jadi lebihan tepung kaknoor salutkan dengan stick ketam ni, rangup sebab dibancuh dengan air sejuk petiais.

 

 

Resepi asal memang macam yang atas tu tapi kali ni kaknoor tak letak telur pun, tepung pulak hanya guna tepung gandum,  dibancuh dengan air sejuk petiais dan letak sedikit minyak panas dalam bancuhan Alhamdulillah memang sedap dan rangup, boleh try pada yang rajin ya...
Tapi rasanya MD walaupun simple macamana pun dia mesti teragak2 nak try hahaha jgn marah MD cyg gurau pagi jumaat ni

 

Itu bukan sos tau tapi bancuhan cheese yang diletak cili flakes kat atas tu mantop lah makan dengan segala cucur ni
Tak caya !!! Mesti kena cuba lah

23 comments:

  1. salam jumaat kaknoor. saya memang selalu buat cucur ni. buat yg macam kaknoor tu, tak letak telur dan hanya guna tepung gandum. cuma nak tanya pd kaknoor, apa rasionalnya guna air sejuk petiais ya?
    dan apa pula bezanya kalau guna air biasa...sorry ya kaknoor tetiba tanya soklan bertubi2 pulak, hihi

    sian MD dikata begitu. tp betul jugak ek, dia buat makan sayur pun...hihihi

    ReplyDelete
  2. KB, sbb kaknoor letak air sejuk utk merangupkan lagi cucur tu, drpd kita letak air biasa, tapi kalau letak air sejuk mesti kena letak sikit minyak panas atau mentega cair tujuan utk rangup dan cedap pastinya Kb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan apa pun KB saje je ckp macam tu sbb MD tu dia kan mem mana suka bab masak memasak ni hahaha larikkk takutt kang kena tarik tudung kaknoor

      Delete
  3. Hr tu budak ofis mek ade buat potato baked. Cam sedap pulak kk noor :) taruk cheese atas baked potato tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek kalau ada cheese mmg apa pun sedap je nnt kaknoor try baked potato bercheese pulak
      Tunggu lah hari yg rajin lgi

      Delete
  4. Aduhai saya tak berpeluang rasa masakan sedap kaknoor ni. Semasa kami masih tinggal di Brunei ada juga berangan nak singgah rumah kaknoor di Sg. Liang kalau kami jalan-jalan arah Miri...huhuh...nampaknya hajat tak kesampaian sebab kami dah pun balik semula ke Malaysia. Hmmm tak mengapa kaknoor, Allah lebih tahu. Cheer up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhya Suzi kenapa tk singgah masa kat Brunei dulu, syangnya tk dpt jumpa, ok je kaknoor kalau ada yg nak singah just bgtau insya Allah akan diraikan semampu kaknoor lah, datang lah lagi ya

      Delete
  5. ANIIN DOANYA MOGA DIBERKATI...SEDANYA KODOK SEPIRING PUN XKENYANG NI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thnks P sudi mengaminkan
      Kodok pun sesap P mkn panasss

      Delete
  6. Salam Jumaat, Kak Noor...oo..syukran bg tips utk merangupkan tepung gorengan..air sejuk peti ais + minyak panas..

    sedapnya..cicah pulak dgn cheese..mantopp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Nohas jumaat dah berlalu
      Esuk belum tentu
      Mudahan kita dpt bertemu lgi esuk ya
      Boleh lah try nnt tips yg biasa je pun

      Delete
  7. Assalam, Puan Nor,
    Kak Mah singgah petang Jumaat yang barakah ini,
    Selalu dah baca blog Pn. Nor ni, baharu hari ini tergerak hati nak tulis komen sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikmusalam dear Normah
      Terimkasih ya sudi menulis sepatah dua kata disini
      Kaknoor sngt menghargai nya

      Delete
  8. Assalam Kak Noor,
    salam kerinduan..salam jumaat juga..
    apa khabar kak noor disana..link kita semuanya hilang ini yang singgah satu2 mana yang sempat untuk link balik..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaliikumusalm Ayu
      Patutlah lama tk nmpk Ayu
      Kaknoor pun rindu jugak dgn Ayu lama tk bersembang walaupun hanya di alam maya

      Delete
  9. Ptg ni pun saya buat jemput jemput jugak KN....guna sagatan kentang jugak. Saya letak ikan bilis. Tp saya lagi suka cicah sos...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap Anom jemput2 kalau panas mmg mantop, oh pulak tk suka cheese ke!
      Cheese serbuk ni kaknoor guna dh lama beli tpi tk jugak di guna pun

      Delete
  10. woohooo sedap ni
    belum try lagi cucur ketam..nti nak try buatlah
    siap kopi o ni best arr
    bancuhan cheese tu buat lagu mana kak nor

    ReplyDelete
  11. Disini ada juai cheese serbuk El, hanya bancuh dgn ayaq panaih saja, agak2 pekat lah, paih tu kaknoor tambah gula sikit sbb cheese ni agak masin, jadi balance lah rasa dia sedappp oooo

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home