Masak Lemak Cilipadi Telor Itik

Masak Lemak Cilipadi Telor Itik

Assalamualaikum dan salam jumaat
Dah boring makan ayam daging ikan
Jom kita makan telor itik pulak
Telor itik ni sinonim masak lemak dan telor masin kann
Tak tau lagi menu yang best dengan telor itik ni
Jadi kaknoor pun ikut ikutan jugak buat masak lemak haha

 

Disebaboan tak ramai dalam rumah yang suka ni kaknoor masak 3 biji je telor itik hehe

Bahan nya
3 biji telor itik fresh
10 biji cilipadi hijau dan purple dikisar
3 ulas bawang merah kisar
Santan sederhana pekat 1 1/2 cawan
Sedikit daun pegaga
Sedikit asam kulit / asam keping

Caranya
Masukkan santan dan bahan kisar dalam periuk
Masak sehingga agak mendidih dengan api sederhana
Selalu kacau supaya santan tak pecah minyak
Masukkan garam, asam dan sedikit gula
Kemudian pecahkan telor itik sebiji demi sebiji
Biarkan saja jangan dikacau dan pastikan api dapur perlahan
Dah cukup rasa kuahnya tambahkan dengan pegaga 
Kalau ada yang tak suka pegaga pun ok tak payah letak
Kaknoor memang suka ada warna yang kontras dalam masakan jadi wajib letak hahaha...
Sedap dihidangkan dengan nasi panasss

 

 

 

Alhamdulillh siap sudah menu hari ni 
Lepas ni nak gi shopping barang dapur
Jom sapa nak ikut cepat pakai tudung!!!
Kecuali PH lah hahaha


29 comments:

  1. bertambah-tambah nasi mkn lauk ni..masa kecik2 dulu, angkat pinggan, hirup kuah..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adusss nohas kuah dia ni mmg sedap kan berlemak masin manis sikit susah nk ckp lah kan

      Delete
    2. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. masak lemak telur ni memang kegemaran kami sekeluarga. Lagi lagi kalau masak pedas. Menjilat jari πŸ˜πŸ˜πŸ˜„

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaknoor pun sama jugak Mazni suka nsgt dgn masak lemak ni tau kalau dpt mkn mmg power ranger gitu

      Delete
  3. Gluppp! telan ailio dulu. lauk pebret ni, tambah kalau ada ikan masin... bertambah2 nasik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah menolan kan kakrose kalau mkn telor mcm ni tambah dgn nasik panasss ckp pun tk guna kan

      Delete
  4. Saya jarang sangat masak lemak telur itik ni KN.... Entahlah kenapa...Nak kata tak suka, suka jugak... Kalau masak telur ni, biasanya rasa dia tawar je kan KN KN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letaklah garam Hainom baru lah tk tawar haha, kaknoor letak asam sikit bg sedap rasa nya insya Allah Hainom sedapp ditmbah ada pegaga mmg lajak nasikkk

      Delete
  5. Mak aii telan air liur dibuangnya.. Fav ni masak lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke Unni kita sama lah fav yg berlemak cenggini Unni haha

      Delete
  6. Alahai KakNoor kalau kakak dapat tu kakak makan daun pengaga itu dulu.
    Sedap ni makan dgn nasi panas-panas aroma dia lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie suka ulam jugak ke ni
      Haha mmg sedap pahit sikit ditambah dgn telor yg lemak dan masam tu kan

      Delete
  7. Telur itik ni...PC suka tengok telur kuningnya kak...menarik...kalau telur itik masak lemak PC tak pernah cuba..tapi kalau telur masin....haaa...bedesup makan...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau telor fresh lagi best kaknoor rasa PC
      Lemak dan manis rasanya tau
      Telor masin belum pernah kaknoor try

      Delete
  8. wah masak lemak telor itik cara noor mmg xmampu menolaknya mkn dgn nasi panas sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapkan P kalau masak telor cengginikan
      Nasik pun terlajak laris ni

      Delete
  9. Hahaha! Kesian PH...

    KakNoor pergilah beli barang dapur dulu ya, dah siap masak nanti baru saya datang makan ^_^

    Telur itik saya tak makanlah, KakNoor tapi telur masin makan ~_^ Saya nikan pelik sikit!

    Tapi masak lemak cilipadi ni memang santapan jiwa tau, KakNoor. Suka sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha MD mesti suka yg teleebih kolestrol Ni
      Orang nk kurangkan kolestrol dia pulak nk tambah
      Apa2 aja lah kan MD ni
      Tapi ok MD maintain slim mlim mkn telor masin selalu pun no hal lah kan

      Delete
  10. sedap k noor... boh pegaga pun sedap... dana suke daun pegaga di msk or mentah bt ulam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita geng Dana suke ulaman mcm ni kan
      Hari2 kat rumah wajib ada ulam ni haha

      Delete
  11. Tak per Kak Noor, PH boleh pakai topi :) Resipi ni baru untuk PH. First time tengok telur itek masak cili padi. Biasanya PH makan telur itek masin. Jarang pulak beli yang tak masin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke PH kaknoor pun jarang jugak beli telor itik fresh mcm ni, kebetulan hari tu terjumpa org jual terus beli mmg ingt nk msak lemak mcm ni mmg power ranger tau PH boleh try nnt lepas tu mkn dgn sambal belacan waduhh

      Delete
  12. Assalam Kak Noor,
    lauk yang sangat kita suka.. sayangnya kat spore ni susah nak dapat telur itik..
    yang ada telur masin itik aje..tapi kita pernah masak telur itik masak lemak ni kat Jb.. sedap betul yang kak noor punya ni ada letak pegaga lagilah sedap..

    ReplyDelete
  13. Tak suka juga, entahla..baik telur rebus ke masak lemak ke, kalo mkn kt kedai rasanya tu pilihan last. Tapi tak tahulah kalao knoor masak sedap, terbuka plak hati nk makan, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kisahlah zimah
      Selera kita mmg tk smaa
      Is ok no problem

      Delete
  14. Waalikmuslm Ayu
    Thanks sudi singah sini
    Sini pun susah jugak nk dpt kecuali mencari ditamu or pasar pagi, telur masin pun sedap jugak Ayu boleh try kalau susah no dpt yg fresh ni kan

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home