Pulut Kukuih Nyoq Kukoq Pekasam Goreng & Acar Buah

Pulut Kukuih Nyoq Kukoq Pekasam Goreng & Acar Buah

Assalamualaikum dan salam sabtu 
Tetiba teringin nak makan pulut kukus ni
Biasa nya kalau majlis kenduri di Kedah dulu-dulu
Memang menu macam gini lah dihidangkan 
Diwaktu pagi utk yang datang tolong-tolong dalam majlis tu
Memang nostalgia sangat 
Hatta sekarang ni pun masih ada yang buat macam ni 

 

Memang mudah sangat pun hanya rendam pulut dlm 1/2 jam
Kukus lah bawahnya lapik daun pandan utk wangikan pulut
Goreng pekasam yang sedia ada tu
Ikan masin pun sedap jugak makan dengan pulut ni
Acar buah tu teringin nak try buat
Tak cukup syarat sangat pun 
Tapi boleh lah kalau suka kan hehe

 

 

Oklah sapa teringin bolehlah masak sendiri ya
Memang takde jual kat kedai ni rasa nya haha
Menu dulu - dulu
Tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas 
SEDAPPP I TELL YOU...


6 comments:

  1. telioq cek tengok....kak ada gelaran khas orang kedah kan bila sarapan pulut masa kenduri camni, pulut sorok ke apa, lupa lah.

    ReplyDelete
  2. Kak Noor, I believe you this is sedap! Mana PH nak cari pekasam? Ada dijual ke? Atau kena main DIY buat sendiri. Dulu ada sekali try resipe acar buah tapi tak jadi. Kena godek sekali lagi bila senang.

    ReplyDelete
  3. siuk eh kak noor pandai memasak. be my caterer please during my wedding nanti hehehehe jk.

    ReplyDelete
  4. Wah sedap sgt tu makan pulut kukuih dgn nyoq kukuq lauk ikan pekasam..xboleh nk cerita apa no

    ReplyDelete
  5. Orang Utara ni mmg suka makan pulut kan KN. Saya kurang gemar makan pulut KN. Tp kalau dah ada depan mata mcm gambo KN tu confirm tak tolak haha...

    ReplyDelete
  6. Suka makan pulut dengan kelapa parut yang lemak2...husband saya siap gaul dengan santan..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home