Resepi Kerepek Arrowhead // Ngaku

Resepi Kerepek Arrowhead // Ngaku


Assalamualaikum dan salam sejahtera 
Sekarang ni dah masuk tahun 2017 bermakna tak lama lagi CNY pulak kan
Sebut CNY tak lengkap lah kalau takde kerepek ngaku ni
Ubi ngaku atau arrowhead ni pun kalau time CNY baru ada 
Kalau tak jangan harap lah nak mencari kan
Jadi cepat-cepat lah ke pasaraya memang banyak berlonggok-longgok
Beli je dan buat kerepek macam ni memang sedap sangat..
Kali ni nak cepat taklah ikut sangat resepi tu hahaha
Tapi walaupun tak letak apa-apa pun memang dah sedap jugak tau!
Tak caya kena cuba lah..




BAHAN NYA
1 kg ngaku atau arrowhead
sedikit garam, bawang putih dan cili flakes
sedikit kacang goreng dan ikan bilis goreng *optional
minyak untuk menggoreng

CARA NYA
1. Kupas ngaku, cuci dan tos kan sekejab.
2. Sagat dan gaulkan dengan bawang putih, garam dan cili flakes.
3. Goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
4. Tos kan, biarkan sejuk dan gaulkan dengan ikan bilis dan kacang goreng.
5. Simpan dalam bekas kedap udara.


Pada yang belum merasa, rasa nya ngaku ni lebih manis dari ubi kentang, lebih sedap dan lebih krup krap, menjelang  chinese new year SAHAJA yang timbul buah ubi ngaku ni, kalau ada yang teringin boleh mencari ngaku di pasaraya dan buat sendiri  ya, sebelum kehabisan haha...




Just kerepek ngaku yang polos je
Itu pun tak sempat-sempat nak menggoreng laju je habis




Tidak syak lagi memang sedap rangup dan manis original arrowhead ni
Kaknoor ngaku lah hehee..




Ini dia ubi ngaku or arrowhead ni kecik je 
Alang-alang nak beli biar banyak tau 
Nanti tak cukup pulak..
PH mesti dah puas makan kan 
Kalau dekat nak jugak bertandang umah PH haha
Tak malu punya orang ni kan ...


13 comments:

  1. Wah itu rupanya ubi ngaku belum pernah jumpa lagi...nampak elok dipotong jadikan kerepek mesti sedap sgt tu...noor beri alamat kat emel paridah.ishak@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Oh lain kali kakak nak ikut resepi KakNoorlah
    Sebab kakak pun baru buat (eh.. anak dara kakaklah) tapi dengan garam dan bawang putih aje
    Sagat ambil masa tapi makan krup-krap-krup-krap sekejap aje habis (kongsi dgn budak mengaji biasalah KakNoor hihi..).

    ReplyDelete
  3. Nak mengaku jugak kak... banyak dah ngaku di supermarket. Maklum CNY dah hampior tiba!

    ReplyDelete
  4. aduhhh bila la nak dapat semangat mcm kak noor nie...sedappp nyer kerepek buatan sendiri!

    ReplyDelete
  5. Dsh dpt resipi ni bolehla buat. Dulu tk tau pun apa benda boleh buat dgn benda ni.

    ReplyDelete
  6. Amboi, Kak Noor! Tak nak kalah dengan PH, ya? hah..hah.. Kak Noor punya lagi sedap, ada kacang dan ikan bilis. Nak rasa lah. Tapi PH dah tak larat nak hiris2 dan goreng2 ngaku ni...

    ReplyDelete
  7. Memang sedap sis.. Sha pun selalu buat bila Chinese new year.. anak2 Sha dan suami memang suka..

    ReplyDelete
  8. musim raya cina baru timbul buah ngaku

    ReplyDelete
  9. sy nagku malas nak goreng ngarku, hahaha

    ReplyDelete
  10. Dah berhenti-henti makan selagi dagu ni tak lenguh nak menguyah bergerak-gerak hehehe....

    ReplyDelete
  11. SA selalu jumpa tp x pernah beli..rasa macam nak belinplak la..tp kena pi beli sagat tu plak...banyak sgt tapi SA ni kan...

    ReplyDelete
  12. haahkan dah dekat CNY...nak kena cari jugak ni...buat stok...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home