Kerepek Kadok Rangup & Berkhasiat Mesti Cuba

Kerepek Kadok Rangup & Berkhasiat Mesti Cuba


Assalamualaikum
Alhamdulillah masih sempat berbicara lagi disini di hari jumaat yang mulia ini
Resepi mudah lagi yang kaknoor ingin kongsikan
Hanya goreng je kadok yang banyak kat belakang rumah tu, kalau ada adik-adik semua yang banyak kadok kat rumah boleh lah try goreng macam ni, sedap dan berkhasiat lagi..
Antara khasiat kadok yang kaknoor sempat google cuba tengok kat bawah ni ya..

KHASIAT DAUN KADUK
  Daun kaduk atau nama saintifiknya piper sarmentosum mempunyai rupa seperti daun sirih tetapi daunnya lebih lembut dan pedas sedikit apabila dimakan. Daun kaduk sesuai dijadikan ulam untuk dimakan bersama nasi. 
Daun kaduk mempunyai khasiatnya tersendiri terutamanya dalam bidang perubatan melayu. 
Daun kaduk sesuai digunakan untuk mengubati sembelit, sakit gigi, demam malaria, cacing, lemah badan dan lenguh tulang, batuk dan juga panau. cara rawatannya ialah dengan merebus terlebih dahulu daun kaduk tersebut dan air rebusan tadi diberi minum kepada mereka yang mengalami masalah dan penyakit yang disebutkan di atas.
 Daun Kaduk Mengurangkan Keputihan. Pucuk kaduk selain dibuat ulam yang menyelerakan samada di makan mentah atau di celur, daun yg tua saya akan rebus, sejukan dan di buat air basuhan selepas membuang air kecil atau selepas habis haid. Khasiatnya ialah dapat menjadikan awet muda, mengurangkn keputihan, menghilangkan gatal dan kerengsaan pada bahagian sulit.

Boleh baca disini untuk banyak lagi khasiat kadok



Beginilah jadi nya gorengan kerepek kadok dan pegaga tu, sungguh rangup krup krap krup krap
Mesti cuba baru tau kelazatan kadok ni




Sayangkan kadok yang banyak kat belakang rumah, terfikir nak goreng lah pulak, sebab biasa nya kita selalu goreng bayam je kan, kadok pun sedap tau..




Pucuk kadok yang telah siap di cuci dan di lapkan supaya kering lebihkurang 20 - 30 helai, bila dah kering nanti senang nak salutkan dengan tepung, lagipun  mudah untuk bancuhan tepung tu melekat..




Bahan-bahan yang kaknoor guna, campuran tepung jagung dan tepung gandum, sedikit jintan putih, lada hitam, kunyit, garam dan cili flakes, semua bahan ni di bancuh dengan air sejuk dari petiais yang betul-betul sejuk, di kacau rata, agak-agak lah jangan terlalu pekat nanti banyak tepung yang tersalut jadi kurang rangup, dan jangan terlalu cair nanti takda pulak tepung yang tersalut, bila kita goreng jadi cepat hangus, sedang-sedang lah bancuhan tepung tu ok..




Bila dah di gaul rata, panaskan kuali dengan minyak yang agak banyak, kemudian masukkan sesudu besar minyak panas dalam campuran tepung tadi, kacau rata, kemudian baru celupkan daun kadok tadi dan gorenglah sehingga kekuningan dan rangup, dan buatlah sehingga habis daun dan bancuhan tepung.




Dah siap kerepek kadok kita, cantik dan lazat, tak terasa makan kadok, tapi macam makan kerepek biasa je, maksudnya langsung takde bau kadok bila di goreng macam ni..



Boleh dimakan begitu saja atau dicicah sos, campuran sos cilipedas + sos cilimaggi + mayonis
kacau rata dan cicah dengan kerepek ni memang terangkat, tak sempat nak ambik gambar sos tu sebab cepat sangat licin..

Daun apa-apa pun boleh sebenarnya di buat kerepek macam ni, disini kaknoor selit jugak daun pepaga tapi taklah banyak sangat sebab pegaga tu kecik jadi nya lambattttttt, kalau kadok ni kan besar cepat lah siap kerja kita hehe..


9 comments:

  1. biasa mkn kerepek daun bayam... ni kalau try ok jgk... berkhasiat kan daun kadok

    ReplyDelete
  2. Wah..menarik tu kak Noor. Kat kampung pokok kadok ni subur..penuh merayap. Boleh la try nanti buat.

    ReplyDelete
  3. pokok kadok eh, bentuk mcm sirih..hihi..
    kang cik timm tersilap amik daun sirih kang, hehe..

    ReplyDelete
  4. Kak Noor, cantik kerepek ni. PH suka makan kerepek. Nak cuba tapi tak ada daun kadok. Jiran sebelah ada, tapi segan nak mintak.

    ReplyDelete
  5. AAAA...Tak pernah tahu kopok kadok !

    ReplyDelete
  6. Kak Noor, sy suka kerepek sayur, tapi tak pernah try kadok, terasa rangup tu, krup krap bunyinya sampai ke sini, hahaha

    ReplyDelete
  7. salam Kak Noor..dolu dolu masa muda muda rajin lah jugak buat keropok bayam..tapi sejak menginjak tua ni memang tak pernah buat..keropok kadok ni memang tak pernah

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Noor...lama tak singgah sini. Kaduk kat rumah banyak sangat. Bolehlah cuba nanti. tengok gambar macam dah rasa nak makan krup krap krup krap...

    ReplyDelete
  9. time goreng tu kena goreng satu2 la ek kaknoor? pernah makan spinach goreng, kadok tak pernah lagi

    ReplyDelete

Previous PostOlder Post Home