Resepi Roti Puri Mudah Cepat Dan Sedap

Resepi Roti Puri Mudah Cepat Dan Sedap



Assalamua'laikum warahmatullah
Salam jumaat yang berkah semoga semua nya sihat walafiat disamping family ya..
Alhamdulillah hari ni ada sedikit ruang untuk meletakkan resepi simple tapi sedap.
Kadang-kadang ada hari nya kita takde selera nak makan nasi
Jadi cari cari resepi yang agak mengenyangkan terjumpa resepi Roti Puri ni
Macam senang je bila baca resepi.
First time mencuba ni 
ALHAMDULILLAH TAK MENGHAMPAKAN

Kaknoor dapat resepi ni dari blog



Bahan-bahannya

2 cawan tepung gandum*
1sudu teh yis kering brand mauripan*
1sudu teh gula*
3 sudu besar minyak masak*
1/2 sudu teh garam*
3/4 cawan air panas

Cara-caranya

1. Campurkan kesemua bahan bertanda *. Gaul rata hingga berderai-derai
2. Masukkan air panas dan uli selama 3-5 minit dan uli lah sehingga sebati
3. Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong, kaknoor timbang dalam 40 gm satu supaya sama rata.
4. Peram selama 30 minit di dalam bekas bertutup
5. Panaskan minyak masak dengan api sederhana
6. Gelekkan doh yang dibentuk bola pingpong tadi. 
7.  Buatlah sehingga habis semua di gelek.
8.  Panaskan minyak dalam kuali yang agak besar dan gorenglah api sederhana saja tau! 
9. Goreng satu-satu, sambil tu siram-siramkan minyak pada roti hingga kembung.
10.Balik - balikkan dan gorenglah sehingga kekuningan angkat dan hidangkan dengan kuah kari.
11.Boleh jugak di makan dengan sambal bilis atau sardin terpulang selera.




Sedikit Tazkirah Hari Ni



Sedang rajin ni ambik step by step boleh lah rujuk pada yang rajin..


Selepas di campurkan semua nya, doh nya akan jadi macam ni lah..




Dapatlah sebelas ketul bola pingpong ni..




Tak payah letak tepung pun memang tak melekat..




Dah standby untuk di goreng..



Sebelum tu sediakan kuah kari dulu ya, kari ayam ke daging ke terpulang lah
Resepi kari ayam kaknoor boleh klik DISINI
Resepi kari daging pun ada kat SINI
Pilihlah mana yang suka atau nak buat kari sendiri terpulang lah..





Memang sedap di makan masa panas-panas terangkat telinga hehe..




Bolehlah try lagi bila masa ada hari yang kurang selera nak makan nasi, memang mengenyangkan lagipun taklah terasa berat sangat badan ni kalau makan roti macam ni..


4 comments:

  1. takla sudah sgt...senang jugak..boleh try nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Nurul kalau minat memang tak susah jadi nya tu..

      Delete
  2. Minta halal resipinya kak noor.. Baru nk mencuba resipi pagi ni.. Tp mcm terlembik LA pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah halal Eyra
      oh ya dia tak mau kembung ke Eyra??

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home