Cream Horn Rangup Ditambah Nutella

Cream Horn Rangup Ditambah Nutella

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH WABARAKAATUH
Salam sejahtera untuk semua nya
Lagi dessert simple yang kaknoor nak kongsikan
Dah banyak kali buat Cream Horn ni memang sedap
Boleh lah cuba pada yang suka ok..
Jom tengok resepi di bawah..





Bahannya1 peket puff pastri KAWAN atau jenama apa pun boleh
1 tin susu cair
1 tin air
5/6 sudu besar tepung kastad
gula secukup rasa

Cara membuat kastad
Susu, air, tepung kastad dan gula di kacau sampai larut. Masak di atas api dengan menggunakan api yang perlahan.  Masak sehingga pekat dan tak berketul jugak berkilat.

Cara membuat horn
Ambil sekeping pastri,  gelekkan biar agak nipis, potong 3 bahagian.  Ambil satu bahagian, balutkan di horn mould, bakar dalam oven yang telah di panaskan selama 15-20 minit dengan suhu 150'C atau sehingga kekuningan.  Dah masak keluarkan dari mould, isi kan dengan kastad, cream horn sedia untuk di nikmati. Best sangat untuk minum petang tak sedar dua tiga horn dah lesap hehe..



Ini gambar mould tu ikhsan dari Google





Kita boleh saja ubai suaikan cream nya tu, terpulang selera nak letak nutella ke, kekacang apa apa yang ada kat rumah, disini kaknoor letakkan nutella dan badam sikit khas untuk chef haha..




Boleh jugak letak peanut butter kalau ada yang suka manis tu, selera di tangan memasing lah kan..




Cream Horn beraksi sebelum di santap oleh pelanggan..




Lagi sessi jamu mata biar korang jemu tengok Cream Horn ni hehe




Lagi Close Up yang Chef besau punya ni..



Serumah tapi selera semuanya tak sama, jadi terpaksa lah buat versi polos macam ni dan versi nutella dan kekacang, boleh buat pilihan yang mana satu idaman kalbu..


12 comments:

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home