Apam Nasi Perisa Keladi

Apam Nasi Perisa Keladi


Assalamu'alaikum warahmatullah pada semua yang masih sudi singgah disini.
Agak lama tak masuk kesini, biasa lah sibuk dengan tugasan harian
Pernah terfikir nak biarkan berhabuk je blog ni.
Tapi bila fikir-fikir walaupun kaknoor tak update masih lagi ada yang datang
Untuk merujuk resepi macam sayang jugak nak biarkan berhabuk..
Tengoklah sampai mana termampu nak update resepi kat sini
Terimakasih pada yang selalu singgah atau sekadar lalu je hehee
Rasa di hargai jugak bila ada yang selalu singgah disini..



Apam Nasi Perisa Keladi

Bahan nya
1 cawan nasi sejuk kaknoor guna lebihan nasi kerabu biru
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast
Kelapa parut putih dan secubit garam yang digaul rata

 
Cara nya
Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast.
Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir dalam blender hingga halus.

Disini kaknoor campur 1 -2 sudu kecil paste keladi kedalam blender untuk dapatkan wangi keladi dan warna purple yang cantik tu, kalau nak lebih terang purple nya boleh lah tambah paste tu..

Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin dan tidak berketul.
Perap lebihkurang 3 jam atau bila adunan dah naik macam berawan
Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam.
Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
Kukus dengan api kuat selama 15 ke 20 minit
Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut putih.




Alhamdulillah apam ni disamping cantik dengan warna purple yang lembut tu jugak wangi dengan keladi bergabung nasi tu, Maa Shaa Allah memang sedap, tak percaya boleh try..



Digandingkan dengan Kopi Tenom ke, Kopi Mineral ke menang lazat sangat..







Yang heran nya hanya beberapa biji je yang dalam pinggan hitam depan tu yang mekar, yang lain tu alahai ada yang senget sana sini, tak tau lah apa punca masaalah nya, tapi walaupun tak semekar mana rasa nya memang mantap..


25 comments:

  1. APAM COMEL YG SEDAP SARAPAN PAGI KENYANG JUGA NI

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..
    Wahhh Ros suka warna apam keladi ni.. purple dia lembut cantik.. sedapnya, nanti bolehlah cuba buat sendiri :)

    ReplyDelete
  3. wahh gebu2
    nampak cantik
    confirm sedap

    ReplyDelete
  4. Sedap ni, Kak Noor. Letak kelapa parut ekstra :)

    ReplyDelete
  5. sedapnya..pasti lembut sampai ke petang,kan..

    ReplyDelete
  6. lama dah tak makan apam nasi ni..dulu selalu nenek buatkan..sedapnya

    ReplyDelete
  7. sedapnyaaaa..lama x makan...

    ReplyDelete
  8. Wahh sedapnya nampak kak Noor ..sempat nanti boleh buat ni

    ReplyDelete

  9. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر

    ReplyDelete
  10. sedapnya..tak pernah makan lagi apam nasi perisa keladi ni.tapi tengok makanan ni nampak menyelerakan.

    ReplyDelete
  11. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  12. nampak sedap apam nasi kak Noor nih..

    ReplyDelete
  13. kak nor ! ya allah, lame betul tk jenguk kak nor. sedap nmpk apam bulan puasa cam gini. hehehehehhe. buat minum petang, minum pulak kopi.. uiiihhh

    ReplyDelete
  14. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  15. Trik Ampuh Untuk Sabung Ayam Supaya Menang Terus KLIK DISINI

    Situs Judi Sabung Ayam Online Terpercaya http://www.gorengayam.com

    Informasi Terlengkap Tentang Sabung Ayam 

    https://gulaiayammarketing.tumblr.com/post/175098725243/kehebatan-ayam-laga-bangkok-hitam

    ReplyDelete
  16. Saya singgah sini tengok apa resepi terkini Kak Noor, cantiknya warna apam nasi keladi ni... dah lama saya tak makan apam nasi :)

    ReplyDelete
  17. Sedapnya kak.... Dah lama gak Nina tak bikin apam

    ReplyDelete
  18. Cantiknya kejadian apam keladi ni kak noor..sedapnya..nasib baik SA x pandai buat..lama tak masuk sini..

    ReplyDelete
  19. tgk pun tahu mmg sedap ni kak...

    akak jgn la kuburkan blog ni tau...ramai yg suka tengok hasil air tangan akak...

    ReplyDelete
  20. As salam Kak Nor. Singgah BW.
    Sedapnya nampak. Boleh cuba ni.

    ReplyDelete
  21. lamanyaaaa tak singgah sini. harap Kak Noor tak lupakan kiteee hehehe..

    ReplyDelete

Previous PostOlder Post Home