Ikan Kukus Apple Hijau bersama Sambal Kicap

Ikan Kukus Apple Hijau bersama Sambal Kicap


Dah lama jugak tak buat ikan kukus ni bukan ape asyik mencari  mangga muda belum jugak dapat2 bila dah  dapat ada lagi yang request buat jeruk lah,jadi angan2 nak letak mangga kat atas ikan kukus ni terkubur tapi sebab tak mau tunggu lama dah kecur sangat Kak Noor guna je apple hijau untuk ditabur kat atas ikan,not bad lah walaupun mangga muda lebih masam tapi apple hijau ni kira nya sedang2 lah siapa yang tak suka masam sangat boleh lah try ALHAMDULILLAH Pak Hubby kata SEDAP senyum simpul bini nya hehee

Bahan-bahan nya

  • I ekor ikan merah atau ikan apa saja lah kegemaran masing2 dibersihkan diperapkan dengan sos tiram
  • 2 batang serai dihiris
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • 1 inici halia dihiris kecil
  • 2 sudu sos tiram
  • 3 biji tomato dihiris dadu
  • 1 biji apple hijau dihiris memanjang
  • minyak bijan untuk menumis
  • sedikit serbuk lada hitam
  • garam dan gula sedikit
Bahan untuk sambal kicap
  • 10 atau lebih cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • kicap manis secukupnya
  • sedikit bawang goreng

Cara membuatnya
  • Ikan yang telah diperap dengan 1 sudu sos tiram di kukus sehingga masak dan ketepikan, simpan air yang keluar hasil dari kukusan ikan tu
  • Panaskan sedikit minyak bijan dan tumis serai,bawang putih dan halia hingga wangi masukan sos tiram  1 sudu dan air ikan tadi,kalau kurang boleh lah tambah air biasa
  • Tambahkan tomato yang didadu dan serbuk lada hitam jugak garam dan gula
  • Bila dah ok boleh lah masukan ikan yang dikukus tadi,golek2 je sebab ikan ni dah masak cuma nak sebatikan je
  • Boleh jugak terus siram kan kuah ni ke ikan dan taburkan dengan apple hijau 


Nak buat sambal  kicap ni just blend je semua bahan2 tapi jangan hancur sangat pandai2 adjustlah dengan blender masing2 ya pastu taburkan bawang goreng atau ramas2kan bawang masukan ke sambal tu, sedap cicah dengan ikan kukus,tak percaya cuba sendiri hahaha..

16 comments:

  1. Adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii terliurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ni kak noor.....

    ReplyDelete
  2. takde mangga apple pun gohead je Sha janji masam kan hee

    ReplyDelete
  3. wahhh sambalnya tu mmg sedap sanagat tu. kena sangat dijadikan cicah. sah sah makan bertambah. hehe

    ReplyDelete
  4. Assalam Kak Noor Terima kasih sudi follow blog Watie...sangat2 berbesar hati....wah banyak yang dapat Watie belajar dari kak Noor ni...sedapnya hidangan ikan kukus tu Kak!

    ReplyDelete
  5. Izah,sambal tu wlaupun hitam tapi pedas giler tu hehe tak boleh tambah lah kalau lapar ratah ikan dan apple je dah tua lah Izah tk boleh lebih makan bahayo tu

    ReplyDelete
  6. waalikumulsam watie,sama jugak ya thanks coz sudi follow me alah akak masih baru dlm blog ni masih baby lah baru sebulan lebih je,watie dah lama kan..

    ReplyDelete
  7. sedapnye Kak Noor lauk tu...mesti betambah nasi ni kalau dapat makan...1st time QH tgk resepi mcmni...

    ReplyDelete
  8. QH,mesti cuba ni resepi bidan terjun ni tambah tu boleh syang tapi lepas tu kena lari keliling rumah lah jawabnya ni hehee

    ReplyDelete
  9. selama ni ina tak terpikir pulak kalau takde mangga boleh la kita guna apple ijau tu.Thanks kongsi resepi ni kak nor.Dah rasa terliur tgk masakan tu..sambal kicap tu mengancam betul

    ReplyDelete
  10. tulah yang pelik sikit Ina buah impot yang senang cari dari buah dalam negeri sendiri kan hehe apa2 pun memang sedap la apple hijau ni taruh atas ikan kukus tau tak caya try lah..

    ReplyDelete
  11. salam kak
    kunjungan balas...saya dah follow akak
    sedapppp...tengok sambal kicap tu pun saya dah telan air liur berkali2

    ReplyDelete
  12. salam kak nor..
    wahh idea yg bagus kak..ltk epal ijau ea..rasa masam2 ckit epal tu yg sedap ..nak cuba jgk nnt..:)

    ReplyDelete
  13. walaikumuslam kunjungan mu dialu2kan kasih hehee thanks ya sudi follow akak ya,nanti bagi sambal kicap tu otw ni hehe

    ReplyDelete
  14. wlikumslam zila 4 ever and ever bak kata karam singh tiada rotan akar pun berguna!! sambil angkat tangan kiri dan kanan heheee

    ReplyDelete
  15. salam kenal kak, terliur saya tgk ikan kukus dgn apple hijau ni sedapnya.nanti bolehlah saya cuba pula.tq kak saya follow sini..:)

    ReplyDelete
  16. salam kenal dan ukhwah Nieza dari kak Noor thanks follow sudi follow akak ya mesti try tu Nieza cari kelainan sikit..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home