Mee Hokieen Sempoi

Mee Hokieen Sempoi


Assalamualaikum dan selamat tengahari kawan2 semua, dengan mood yang kureng baik makan pun ala kadar saja,anak2 boring katanya makan nasi,mungkin nak bagi mama rehat kot hahaha,mama suggest buat mee ok tak?? dengan persetujuan sebulat suara wah happy mummy ni tak banyak songeh sangat kalau buat mee hokieen ni,so hari ni no nasi no lauk hanya mee je...

 Bahan nya simple je

  • 1 bungkus mee kering dicelur dan digaul minyak bijan untuk wangi
  • sedikit isi ayam dipotong kecil
  • 1/2 cawan ikan bilis *
  • 10 biji cili padi * atau lebih or kurang terpulang tahap kepedasan masing2
  • 3 ulas bawang putih *
  • Kicap manis dan masin secukupnya
  • 1 kiub ayam or ikan bilis
  • sedikit sos tiram
  • bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah
  • sedikit sawi ( tapi sawi boliaw kobis pun ok jugak hee )
  • sedikit daun bawang dan cilipadi dihiris
Cara  membuatnya kuah nya
  • Tumbuk  atau mesin bahan  yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak kemudian tumis kan bahan tumbuk sehingga wangi, kemudian masukan isi ayam,kicap manis dan masin dan masak sehingga ayam layu
  • Tambahkan air secukupnya jangan terlalu banyak maksudnya yang sedang2 saja ok
  • Kemudian tambah lagi kiub,sos tiram dan bancuhan tepung jagung,garam dan sedikit gula.
  • Akhirnya masukan sayur dan boleh tutup api sebab tak perlu lama masak
  • Bila nak hidang cedokkan kuah dalam 2 senduk panaskan kejab di api masukan sedikit mee yg dicelur pecahkan telur golek2kan kejab baru angkat masukan kepinggan dan letakan hirisan cili dan daun bawang
  • Telur biar yang half done gitu baru sedap dan ngancam,mesti sorang sebiji telur baru anak2 suka jangan sharing2 tau...



28 comments:

  1. Salam kak Noor cayang... nak semua seperti di atas dengan balasan creamy mac and cheese boleh tak? boleh tak? bole laaaa...

    ReplyDelete
  2. sedapnya mee tu kak..
    mas suka...
    makan ngan cili jeruk..
    perhhhhhh

    ReplyDelete
  3. Sha, dah hanta tu kat umah tapi Sha kuaw kan hari ni gantung je kat pokok cili tu ekkk jangan lupa ambik kang ok ...

    ReplyDelete
  4. dengan cili jeruk mmg ngam tu Mas tapi biasalah stok out of order makan je apa yg ada hehehee

    ReplyDelete
  5. salam kak,
    order mee sepinggan, hot punya yee tau...

    ReplyDelete
  6. wlikmslam Rohah, haha kemarin U makan mee hari ni turn akak lagihari malasssssssssss

    ReplyDelete
  7. salam kenal kak Noor...hish...sy tak bole tgk mi....rasa nk pegi kedai skrg gak...almaklumlah...hantu mi!

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak noor...
    Salam kenal....
    Wahhh.ada mee rupanya di sini....aduhhh tak boleh tahan tengok mee tu..mmng terliurlah...

    ReplyDelete
  9. amboi kak Noor, elok je terletak ayam sketul kat gambar last tu..rasa nak nganga mulut mintak disuap,..heheh kalau tak bleh satu suap..satu pinggan lagi lah ok! heheh =)

    ReplyDelete
  10. selamat berkenal kenalan ummiaisyah, sama jugak anak2 akak ni hantu mee kalau dpt mee nasi mmg tolak jauh2 walaupun lauk sedap boleh kawan dgn aisyah heee

    ReplyDelete
  11. wlikmsalam MP salam kenal jugak dari akak ya..
    nak ke boleh akak panaskan kuah ni MP masih ada ni tambah telur je lagi heheeee

    ReplyDelete
  12. CikWan sayang,cepat buka mulut tu dah nak sampai ni satu suap by satu suap lah ya baru tenang sikit mee tu masyuk kat dalam tu heeee
    ayam tu dah tkde tulang senang menolan..

    ReplyDelete
  13. Assalam kak Noor, nampak sedap sgt mee ni kak...betulx2 terliur dah ni..kalau dekat dah lama bawa pinggan ni..hehe

    ReplyDelete
  14. wlikmslam Nieza, ala tkyah la bawa pinggan guna ja pinggan kak noor ni tapi tak lah lawa sangat pinggan nya pinggan orang kampong ja heheeee

    ReplyDelete
  15. Salam kak Noor harap sihay ye..hemmm mlm dtg sini jd lapar pulak npk mee hokieen ni..terliuq di buatnya....perlu try ni..:-)

    ReplyDelete
  16. wlikmsalam Shiela,terimakasih sudi terbang jauh2 malam2 ni ya nasib jumpa jugak umah akak walaupun dah gelap gulita heheee tapi sayang dah habis lah pulak mee hokieen ni esuk2 dtg siang baru dpt makan ...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum..
    Salam kenal kak, terima kasih sudi singgah MH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikkmsalam Kak Sam,akak pun thanks jugak sudi follow akak ya salam kenal dan salam ukhwah dari kak Noor buat kak Sam..

      Delete
  18. salam kak nor..dh tgh2 malam baru nyampai ke sini nie..kompom habiss sudaaa..he he heee.. klu dapat mkn panas2 nie..wahh sedap benor..kak nor pandai masak la..semua sedap2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hari minggu utk Zila sayang hehee,biasalah tu kan malam2 merayap kat dapur kak Noor dah terlebih konpom tu habisss sejak tenghari lagi hahaaa

      Delete
  19. salam kak noor ..terima kasih sudi follow blog wani ... ya :)) .. wah ni macam ala-ala sizzling yee mee pulak ... bestnya kalo makan time panas2 ..

    ReplyDelete
  20. wlikmslam Wani,sama jugak dgn akak thanks coz sudi follow akak dan berkunjung balas kat sini,memang adik beradik dngn sizzling mee lah ni makan time panass berasap tu kalau tk mmg tak sedap dah..

    ReplyDelete
  21. salam kak noor...

    suka la mi tu... ogyep suka anything yg kelihatan mcm hailam...

    ReplyDelete
  22. wlikmsalam ogyep,sama kat sini jugak suka citarasa yang ala2 chinese gitu kan takjemu kan makan yg gini..

    ReplyDelete
  23. Hi Kak Noor, sedapppp....best. Akak pandai masak, semua menu kat pondok akak sedap2x.

    Selamat malam, jumpa lagi. Bye

    ReplyDelete
  24. thanks Ame,sudi datang makan mee wlaaupun hakikat nya mee ni dah lama masuk peyot..
    Salam pagi isnin yang bizi Me insyaallah ada waktu kita jumpa lagi ..

    ReplyDelete
  25. Salam kak nor minyak bijan tu boleh dpt dekat mana eak??
    mcm best plak gaulkan minyak bijan dulu.. waahhh

    ReplyDelete
  26. wlkmlsam HC oh minyak bijan kalau kat Brunei mmg selalu diaorang letak kt tempat kicap,sos tiram segala tulah memang wangi kalau kita letak minyak bijan utk mee ni

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home