Crab Deviled Eggs

Crab Deviled Eggs


Assalamualaikum dan salam pagi isnin sahabat blogger
hari yang sibok hari ni jadi breakfast pun ala2 sibok jugak lah
yang mudah disediakan, sebenarnya kak Noor rebus telur ni awal  simpan esbok
lagipun kalau telur agak keras senang lah kita nak buat macam ni,masa pun tak lama sangat zup zap zup zap dah siap deviled eggs dan dah boleh MAMAM heee...


Terus ke bahan2 lah ya
3 biji telur di rebus dan dibelah dua
2 sudu mayonis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
secukupnya ketam stick direbus sekejab dan dicincang halus
sedikit bawang goreng dihancurkan
daun parsley,cili dan capsicum utk taburan atas
beberapa keping roti disapu planta dan di bakar

Caranya
Kupas telur yang telah direbus tu  dan dibelah dua
Ambil kuning telur setiap belahan telur tu dan hancurkan,masukan mayonis,serbuk lada sulah,bawang goreng,crab stick yg sudah dihancurkan dan sedikit garam,gaul sebati
Masukan dalam piping bag dan paipkan diatas lubang telur kuning tadi dan taburkan dengan hirisan cili, capsicum dan parsley
Dah boleh makan dengan roti yang dibakar tadi sedapppppppp 
Letak telur di atas setiap kepingan roti dan makan lah dengan selera sekali hehee
SELAMAT MENCUBA PADA YANG SUDI...


TELUR tu dah tinggal 5 belah sebab dah kena kebas oleh si tukang masak hahaha
mesti testing2 dulu kan baru dapat tulis betapa sedap nya hahaha


22 comments:

  1. perut kosong lum sarapan lg ni..tengok2 kat sini ada makanan sedap.oklah nk gi bfast dulu.kebil mata tengok makanan kt blog kak noor ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina cayang,alahai loms arapan ke akak pun baru je santap ni takyah terkebil2 ambik jelah satu dua kalau bekenan hehehe

      Delete
  2. Assalammualaikum Kak Noor.
    wah pepagi biji mata dah terjegil nengok belahan telur trlentang dgn isi yg mabeles. nti leh try test wat cam gini, slalu chekiah kasi lenyek semua buat spread sapu roti bakar. tks share idea & resepi ni yer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam cikKiah,akak pun baru j terjumpa resepi ni selalu jugak lenyek cam Kiah buat tu tapi cam gini lebih nampak glamour sikit kan heheeeee

      Delete
  3. wah glamer gitu ye kak Noor..mau tak biru mata cikwan datang sini pagi2 dah ada menu ala2 orang puteh ni kan..tuan rumah dah ngat sketul ye??,..mintak jugak barang 2 ketul kak noor..cikwan kalau sketul je..tak cukup ok! muahahaha.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikwan hehee itu permulaan je tu seketuii lepas ni mesti kena rebus telur lagi lah tu mayo pun ada lagi yg pasti roti pulak tk cukup hahahaha

      Delete
  4. cepat betul tukang masak tu ngap dulu..
    pandai tu buat gandingan roti untuk menjadi kita lebih selera..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohah, akak bukan ape tak sabar nak rasa keenakan nya tu,yg pasti ni akak di buat lagi dan lagi dan lagi tau hehe

      Delete
  5. good idea!. leh la wat untuk may kids

    ReplyDelete
    Replies
    1. wantie cayang kalau utk kids mmg kena sangat la ni anak akak pun yg kids besar pun hahaha satu2 diangkat nya..

      Delete
  6. Kesuma, ala yg simple dimple je dik ramai lagi yg lebih terer di luar sinunnnnn heheee termasuk U jugak.

    ReplyDelete
  7. salam kak nor
    alahaiii..tgok telur tue..posing maut..mcm disuruh amik seketui..waallaaaa..camner rasanya tue..tgh dok pikir nie..mesti sedapp:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam zila cayang,mmg dia tengah tunggu ada insan kreatif buat kek mengambik dia lah tu seketoii ke dua ketoiii ke,senang cakap mmg sedap lah zila tkyah pikir banyak2 hehee

      Delete
  8. Menarik...anak saya yang bongsu suka makan telur rebus tapi yang isi putih je...susah nak pujuk makan yang bahagian kuningnya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dik ye ke,mmg lah anak akak pun sama gak kalau dalam nasi lemak tu mmg kena buanglah yg kuning ni,tapi kalau dah digaul dgn mayo dan segala macam ni diaorang makan pulak mungkin tak terasa gebu sangat kot hehee try lah buat mana tau dia suka hehee

      Delete
  9. Hi Kak Noor, ini nampak sedapppp.....budak mesti suka ngap ini. Terima kasih share recipe ini.

    Cayang kak Noor, jumpa lagi. Bye...

    ReplyDelete
  10. Hai Mel,rindu lah kat adik akak sorang ni,bukan lagi budak2 suka mak budak pun suka jugak ni Mel how??? hahaha orait nnt boleh singgah sembang2 lagi ya sambil makan devil eggs ni hee

    ReplyDelete
  11. Assalam kak Noor cyng, saya suka deviled egg ni hari tu mkn kawan buat memang sedap sgt nanti nk cuba style ka Noor pula..tq yer:)

    ReplyDelete
  12. wlikmslam Nieza,thnks sudi mencuba,tpai akak punya yg simple2 je sebenar nya mmg banyak lagi dimasukan dlm deviled egg ni tapi kak Noor shortcut je malas nak banyak songeh tapi masih sedap lahhh sampai tak cukup lah pulak..

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Noor cayang.. hari ni kepala senoneng malam baru dapat BW.. masuk dapur kak noor.. wahh kak noor dah ke peringkat antarabangsa dah ni hehhee.. inilah yang kami makan semasa di MCM dulu... belajar dengan Chef Ridz... yang suka makan ni siapa tau.. Terence Marat...:)) sekali telan dah kenyang hehhehehe

    ReplyDelete
  14. Wlikmsalam Sha,lama nya akak simpan deviled egg ni utk Sha hahaha sampai dekat nak basi dah ni nasi baik masuk esbok tadi tu,ala apa nya antara bangsa Sha, dlm negeri pun belum habis sja2 try terjumpa resepi kat buku antarabangsa jugak ni,sedap kan Sha,tapi akak tak bubuhsegala macam sangat maleh lah last2 buang jugak kan Sha...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home