Fruit Salad ala Kak Noor

Fruit Salad ala Kak Noor


Selamat petang semua, mesti time ni sedang santai2 kan maklum lah sepagian bekerja keras untuk family tersayang time tukang masak bersantai lah pulak kan,tak best lah kalau santai kosong je kan mesti nak ngap ngap juga semasa menonton Tv ke semasa Bw or semasa apa saja aktiviti 
petang ni kak Noor nak kongsi satu menu sihat  bukan sekadar buah saja tau!!!
jom tengok resepi mudah ni


Bahan2
2 biji apple merah di potong kiub
2 biji apple hijau di potong kiub
1 cawan strawberry di belah
1/2 cawan anggur jugak dibelah * resepi asal guna blueberry tapi tkde so akak guna anggur
2 biji orange di potong kiub
2 biji peaches di kiub kan jugak
2 sudu lemon juice
1 cawan orange juice
1/3 cawan gula

Cara nya
Apple dan peaches masukan dalam suatu mangkok masukan lemon juice tambah kan air dan biarkan terendam sekejab
Dalam periuk kecil masakan orange juice dan tambahkan gula masak sehingga air nya menjadi 1/2  cawan denga api yang perlahan,AWAS ya mesti kena kacau selalu nanti air tu akan meruap dan melimpah kat dapur,PENGALAMAN akak nak cepat jadi lambat lah pulak kena lapkan tumpahan orange tu  kat atas dapor LETIH LAH...
Dah pekat sejukan sekejab..
Toskan apple dan peaches masukan dalam mangkok besar,masukan orange juice yang dimasak tadi dan masukan buah strawberry,anggur dan orange,kacau biar sebati dan rata,masukan dalam petiais untuk 
DISEJUKAN lepas tu dah boleh 
SANTAPPPPPPPP ENAK BANGAT NI SEJUKKKKK  JE MASYUK...




Petang ni cuti ngopi makan fruit salad ni cukuplah hehee
semangkok besar pun boleh habis tau dengan rasa yang masam2 manis
SEDAPPPPPP tak percaya kena cuba lah..


21 comments:

  1. kecur pulak air liur tengok salad buah cantik kaler kaler tu.... sedapnya.nyum nyummmmmm

    ReplyDelete
  2. kak Rose,mmmg sedap masam2 manis ranggup lagi makan banyak pun ok tak mudarat hehee

    ReplyDelete
  3. kak nor cayang....pandainyyaaaa wat org kecuuurrr yer..kita pagi tadi beli jambu batu dgn manggis jew..x sesuai nk wat camgini kan..he hehe tggu habis baru leh buat camnie..mablesss:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zilaaa cayang,ala jambu batu tak ngam tu manggis tu kalau bagi akak baru best dah musim buah ke??sedapppppp nyee
      akak dah lama mencari strawberry baru dpt terus lah buat sbb resepi dah lama simpan..

      Delete
  4. ucu percaya 100 % k. noor..memang sedappp lagi2 kalau akak yg buat terus jer masuk mulut ucu ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ucu cayang,klau Ucu buat lagiiiiiiiiiiii sedap kan nak try lah yg Ucu masak tu mesti bertambah2 rasanya heheeeeeeeee

      Delete
  5. cuaca bukan main panas terik lgi ni..dh bergelen2 air minum..mintk semangkuk salad buah tu nk buat hilangkan tenaga ni..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda,kalau dekat bukan semangkok dua mangkok pun akak kasi free je tau tkyah minum air makan buah ni jeee sedapppp

      Delete
  6. hmm... mcm best je resipi ni. nak cuba lah. kalau time nak cuba tu tetiba lupa leh la on9 sambil masak. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wantie,no hal lah tu akak pun selalu bawa laptop ke dapur hahaha mana kita nak ingat semua kan..

      Delete
  7. sedap tu, tengok je dah kecur air liur ni terasa-rasa masam manis salad buah tu kan. tengah dok fikir dalam esbok ada buah naga, oren ngan kiwi jer tak cukup bahan nak buat tapi boleh ngap je buah tu sambil ngadap lappy ni hee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerhana cayang,boleh jugak try mana tau lebih sedap kalau bubuh buah naga dan kiwi tu kan nnt akak lagi share resepi Gerhana pulak kan...

      Delete
  8. ni kalu mkn dpn tv..sado2 abis semangkuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neeza tidak syak lagi bukan semangkok tapi dua mangkok hahahaa tapi mangkok kecik je hehe

      Delete
  9. sedapnye Kak Noor...sedap dimakan sejuk ni...buah2nya pon segar2...buat org kecur aje...hehee...good idea kak...

    ReplyDelete
  10. Qasey,ni idea orang jugak ni kak noor ikut ikutan hahaha,biasalah belek2 buku dari luar try test lah respei yg senang2 dulu lagipun buah2an mmg selalu ada cuma dok tunggu strawberry je hehee,mesti nak buat lagi ni rasanya

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Noor..
    kalau ada buah macam ni memang siok la...nikmati ketika ia dalam keadaan yang dingin..perghhh..kecur liur..

    ReplyDelete
  12. wlikmslaam Rahel,
    waktu tenghari mmg best Rahel tapi dah malam ni awas takut terbangun malam nak tutttt hehee time ni makan kek Rahel tu mmg sedap tau hehee

    ReplyDelete
  13. Nampak fresh.. sedap tuh Kak Noor.. ;)

    ReplyDelete
  14. memang sedap cikwan macam nak buat lagi je heheee buah udah stanbye ni

    ReplyDelete
  15. aduhai... sudah kujumpa ubat sakit tekak ku... ada lagi tak??? hulur sikit kat orang yang x sihat ni...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home