Garam Belacan Pesen Lama Punya....

Garam Belacan Pesen Lama Punya....


Assalamualaikum, sebelum makan yang berat2 pagi ni nak makan mangga ni dulu bagi kenyang
supaya nanti nasi tak banyak makan,lagipun  dah goreng ikan pekasam tu takut
terlebih lah pulak nasi so akak makan ni dulu lah garam belacan ni berpeluh jugak ni pagi2 makan benda ni


Tengok lah sambal nya tu campuran cilipadi,garam dan gula ditumbuk lepas tu dicampur dengan kicap manis
aduhhh tak sabar nak makan ni,kalau dulu2 masa kat kampong makan benda ni pastu duduk kat bawah pokok mangga angin sepoiii bahasa waduhhhhh !!!rindu nya nak balik kampong ni..
tapi sekarang makan benda ni depan laptop lah pulak sambil tengok tv dan blogging wah !!
zaman dah banyak berubah sekarang ni kan!!
siapa pernah makan garam belacan macam kak Noor ni angkat tangan cepat nak kira hehee


Dah tak sabar nak makan ni jom kejab lagi dah nak makan nasi orang kampong kata
JOM NYICAH GARAM BELACAN!!!hehe
SEDAP BANGAT NI TAU,BELUM CUBA BELUM TAU!!


34 comments:

  1. Replies
    1. pasti nya Eady kan tengok yang hitam menawan tu sabo jelah orang jauh kalau dekat pasti kak noor tarik tangan makan sama2

      Delete
  2. asslm Kak Noor...kecur dibuatnya tgk pencicah tu...ngilu pon yer jugak...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH, ngilu tu yg best dah kenyang makan ni kan nasi dapat save tau,dan yg pastinya tak selera makan nasi haha

      Delete
  3. salam kak noor, kita tak sempat baca sampai abis dah nak mengencesss dah ni huh! sedapnyer! nanti nak carik pelam muda n masam2 baru best lwn dgn sambal mcm ni kan kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ika, tulah akak pun sama sempat ambik kejab je pastu dah boliaw pinggan haha cicah ramai2 lagi best ni berebut2 kan

      Delete
  4. salam kak noor.. haa betul tu bek makan buah banyak2 dulu sebelum makan nasi .. hik3... dah lama wani x makan cicah garam belacan..alahai sedapnya kalau ada mangga muda neh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmlaam Wani,sejam sbeelum makan nasi kena makan buah baru lah perut kita kenyang sikit jdnya nasi dah tak banyak makan hehee time ingat je ni..

      Delete
  5. salam kak noor..

    ngencessss sudah... lama betul tak makan mangga dengan sos belacan camni..

    emak ogyep selalu marah mkn camni, dia kata nanti buah mangga kat pokok, jadi tak elok isinya.. tapi, belasah juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlkmusalam ogyep,betul tu orang tua2 ckp tapi kita ni jenis yg suka makan yg muda2 ni nk buat cemana lagi kan,yg masak tak gemo pulak..

      Delete
  6. Aslmkum kak Noor.
    Aduhhh!! Memang menggoda betul. Peberet tu. Mmg pun kalau kat kg sllu buat cicah mcm tu. Duk tepi rumah angin sepoi2. Huuuu rindu suasana tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlkmslam Sue,ni pasal teringat kat kampong lah ni kalau kat kampong jiran2 pun kena panggil makan garam belacan maklum kalau makan kat luar tu semua jiran pun nampak heeee

      Delete
  7. salam kak noor...
    saya baru follow blog ni... sedapnya nampak mangga tu dgn garam belacan..mengiurkan.. xpsl2 pulak kalau tgk lama menitis air liur ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam cik Puan,thanks sudi follow kak Noor ya jangan tenung lama sangat nnt habis air liur tu heheee

      Delete
  8. salam kak nor
    aaiisshhh teruk tau..kita kt opis nie..dah terbayang2 kt pelam muda..pastu cicah mcm tue..mak aiii..x tau nk ckp apa dah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila,aduiiiinak buat macamana lagi akak pun dah teringin jugak ni kesian yek orang2 ofis ta ni pastinya dah kat umah bolehlah try heh

      Delete
  9. Kak nor dh brapa kali dok telan air liur ni...kita kt kg dulu suka sgt makan cmni...makan kt bawah pokok ramai2 waktu petang...ngn anging kg lgi...adoiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda,akak dok jauh2 niselalu teringat kat kampong so makan ni lah mana tau kurang sikit rindu tu hehee mehlah kita berkmpong kat umah kakak ni jom...

      Delete
  10. kak nor saja je tau dok wat N3 garam belacan. kecur air liur ni. memang sedap la kak nor kalau garam belacan kampung style. yang penting cili letak 3 biji saja tau. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wantie,kalau 3 biji mana pedas dik akak ni 6 biji tau kasi double sikit baru lah berasap telinga tu hehee

      Delete
  11. aduhhhh !!
    kak nmpk x nie air liur sy meleleh nie.....
    teringat balik kg umh atok...makan mangga kat tepi sg...cicahnya mcm nie la...smpi x makan nasi sudahnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syifa,akak lmbat tengok mesti dah kering air liur tu kan jom balik kmpong umah akak kita nyicah macam ni ok cepat sikit tau..

      Delete
  12. waduh2..meleleh air liur cikwan tengok..musim mangga sekarang ni kan..sana sini duk tayang mangga.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikwan,rumah akak ni tk kira musim pun ade je buat nya tau hehee meh lah sini lepa sni kita tayang kat diaorang lagi nak??

      Delete
  13. wah Kak Noor ni saja tau kecur air liur ni, pantang tau nampak mangga ni. Kalau suami saya kata makan colek ni ermm..
    Dah lama tak balik kampung makan2 mangga depan rumah mak, tunggu ar nanti akan ku sampai juga di kampungku itu hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerhana sayang,colek pun tkpe janji bende nya sama,mesti tak sabar nak balik kampong ni kan ingat akak dulu2 tau kaalu makan mangga cnegginni...

      Delete
  14. kecur air liur tgk mangga dengan garam belacan akak ni...sedapnya..kalau tau tadi boleh tumpang mkn..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieza,ada tak mangga kt finland sana tu alahaiii sian nya bleh lah akak pos kan banyk lagi ni...

      Delete
  15. sampai hati kak noor tayang sambal dgn mangga.. balik dulu la.. bawak balik smangkuk ni ye.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,patut lah akak cari sambal ni tiba2 je hilang hahaha rupanya ada yg teringin kidnap..

      Delete
  16. aduhaii.... terliur tengok mangga dengan sambal kicap tu.. mengancam betul!he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahai cik lady cayang sambal kicap akak tu free of charge meh lah join sekali hehee

      Delete
  17. terliur-liur tengok ni. Macam esok nak kena ajak hubby pergi kedai cina kat Adelaide ni cari mangga muda.

    ReplyDelete
  18. alahai dik Tukangkebun sorry ya bagi lah nama betoiii tak syok lah dok pangge tukang kebun ja,dah dpt ke belum mangga tu hehee best kan makan mangga buat cicah cam ni..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home