Kek Cheese Bertabur

Kek Cheese Bertabur



ASSALAMUALAIKUM pada semua yang sudi bertandang kesini dan meninggalkan komen2 positif 
dan negatif?? Eh takde lah yang negatif semuanya menggumbirakan je THANKS very much ya tapi kalau ada pun negatif apa salah nya kalau untuk kebaikan kak Noor sedia terima seadanya,memang lah kak Noor akui sememangnya akak memang belum pandai dalam ber BW ni maklum lah dah veteren baru nak belajar,lain lah dengan adik2 yang masih muda belia senang lah loading kan,akak ni selalu lambat lah dalam segala hal cuma yang cepat MAKAN JE hahaha...


Hari ni akak nak kongsikan satu resepi yang selalu dan mesti ada pada setiap rumah pada hari raya kalau diBrunei ni lah,kiranya menu wajib jugak lah ni, kalau dulu masa belum pandai membaking first puasa dah start booking kek ni kalau tak takut tak kena terima lagi, tapi sekarang sejak selalu merajinkan diri di dapur boleh lah tak lah pandai sangat tapi seadanya saja lah,dah tak payah booking lagi hahaha itu yang best lagipun akak dah dapat resepi mudah dengan menggunakan tepung optima walaupun agak mahal tapi berbaloiii tak banyak songeh sangat dan bahan nya pun tak banyak, untuk kek span ni hanya perlu 5 bahan saja jom tengok dulu resepi nya

Bahan2nya untuk Kek Span
12 oz  or 325 gm tepung optima
6 oz  or 175 gm mentega
5 biji telur gred A
2 oz or 50 gm air sejuk dari petiais
sedikit esen vanilla

Semua bahan2 diatas dimasukkan dalam mixer dan dipukul sehingga gebu dan putih 
Masukan dalam loyang 10" x 10" nak bakar lah didalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 220'C  selama 30 minit  dah masak di potong 2
Boleh jugak menggunakan loyang 8" x 8" tapi mesti 2 loyang lah untuk buat dua lapisan.
Dah masak sejukan sekejab

Bahan untuk cream cheese
125 gm cream cheese Philadilphia
375 gm susu segar atau susu cair
35 gm gula 
40 gm tepung jagung
1/2 buku cheese cheddar diparut boleh jugak dikurangkan

Campurkan sedikit air kedalam tepung jagung dan gaullah sehingga sebati,masukan susu dan gula dan kacau sehingga sebati masak di atas api dengan api yang perlahan sehingga pekat
Angkat dan tutup api masukan cream cheese dan gaul  sehingga rata..
Lapislah kek span tu dengan cream cheese,letakkan kek span lagi sekali dan cream cheese dan akhirnya taburkan cheese cheddar yang telah di parut
Masukkan dalam petiais supaya mudah untuk memotong dan lebih sedap dimakan sejuk




Yang kecik2 kat belakang tu lebihan adunan sebab akak guna loyang 10 x 10 so adalah lebih untuk 4 biji habuan testing2 heee
YANG PASTI KEK CHEESE BERTABUR NI  SANGAT SEDAP untuk yang suka cheese lah sebab tekstur nya yang sangat lembut ditambah dengan cream cheese yang manis masin menambahkan kelazatan kek ni anak akak sangat suka yang bercheese gini biasa lah anak2 tengah membesar kan
Mama tumpang sikiiiiitttttttt je heheee..


44 comments:

  1. cheese lovers mesti suka teramat sangat dengan kek ni. Kaya dengan cheese. Muahh.. sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibundo sayang!! rasanya ramai yg suka cheese kan begitu jugak dengan penghuni rumah saya ni kalau ada benda ni esbok buka tutup buka tutup je cepat je licin heee

      Delete
  2. Salam Kak Nor...

    Olalala sungguh menggoda cheese berterabur tu...
    Bagilah sepotong lalala :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmusalam Yati,seandainya dapat di bagi memang dah confirm sorang sepotong akak kasi pagi2 ni utk sarapan U all tapi ku tak berdaya lah ..

      Delete
  3. Assalam kak Noor, hari ni saya terawal pula singgah dapur akak sesudah subuh jam 2.30pagi finland saya dh sampai ni..selalu yg paling lewatkan..hehe nak tido dah tapi nampak kek ni terus terbang sini.

    cheese kek ni memang sedap kak...saya pernah belajar buat dengan seorang kakak yg dok kat Brunei juga masa kami sama-sama ikut suami posting kat dhaka 5thn lepas. seronok belajar dgn dia buat kek cheese ni,kek tapak kuda dan mcmx2 lagi.Kakak tu memang buat bisnes jual kek ni kat Brunei.Saya dah lupa resepi tu simpan mana nak kena cari fail resepi lama la masa zaman tak ada blog dulu ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam Nieza tulah akak tengok macam ada flight terbang rendah je kat umah akak ni heheee terimkasih lah sudi jugak terbang sini Nieza walaupun dah dekat nak tido..

      oh ya ke Nieza memang orang2 Brunei kalau takde cheese kek mmg raya dia orang jadi tak menentu akak masa mula2 dtg sini aduyaiii kueh2 Malaysia akak hidangkan tapi tak laku hahaha
      tapak kuda pun dah jadi menu wajib jugak tu selain dari cheese kek ni mesti kena pandai buat kalau tak bila habis mana sempat lagi nak tempah ya tak ya kena buat jugak lagipun di Brunei raya nya sebulan mmg openhouse tu hari2 aduiii..

      Delete
  4. kak noor ni mmg pakar masak la.memang buat tekak ni rasa tergoda.walau cuma dpt dipandang tp mcm dah bole rasa kelazatannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina cyang jgn lah ckp akak pakar malu ni raamaiiiiiiiii lagi tuuuuu diluar yg lebih terer merer dari akak tau..
      sekadar utk hilangkan rasa lapar orang kmpong oklah dik oiii tapi utk INa akak kasi special delivery lepas ni ekk

      Delete
  5. mak aii kek.....tengok dah tau best ni kak...sedapnyaaa...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q,confirm sedap I tell U tapi utk yang berdiet sangatttt tak sesuai heee sesekali gohead je Q no hal tu..

      Delete
  6. Salam kak Noor...kek cheese.....suke...suke sangatt...boleh try buat ni,nak juga rasa kek org Brunei ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Iza, nanti akak kongsi lagi kek fav orang Brunie hahaha meh la dtg umah kakak ok..

      Delete
  7. asslm kak Noor...mmg nmpk sedap sgt kek tu bile dtabur ngn cheese...kek pon nmpk gebus n lembut tu...bleh la cuba nti...stok cheese pon byk kt dapur tu...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qasey,memang sedap kalau guna tepung optima ni sejak tau best tepung ni akak dah tak guna tepung gandum lagi kalau buat cheese kek hee taburlah cheese banyak2 lagi bestttttt satu badan wnagi cheese

      Delete
  8. As'salam Kak Noor

    mengoda ct lah ni pagi2 hari dengan kek cheese yang penuh cheese atasnya tu hehehe. Kak kalau dekat rumah bab2 kek yang bercheese ni lajuuuuu jer masuk mulut hehehe

    semalam tak dapat nak singgah sebab tenet slow kak. nak komen menu apam kegemaran pun tak dapat, maaf ya kak Noor. ni dah laju tu yang berdesup2 masuk blog kawan2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Ct,akak pun dah malam ni baru terjwb ni biasa lah tak habis2 kerja luar dlm rumah heee
      tak kisahlah tu Ct akak faham lah tugasan kita ni tkyah nak maaf2 segala ya mesti kena terima hakikat berkawan di alam maya ni masing ada tugasan yg perlu dibereskan klau asyik berdepan laptop kering kontang dapur kita tu kan heee

      Delete
  9. alamakkkk...terliur la!!!gluppp!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Eady,alhamdulillah dik snagat sedappp tak rugi lah kita buat kita sendiri yg makan haha

      Dy... terimkaasih dik sudi mencuba tapi memang jadi insyaallah kalau guna tepung optima ni tau..

      Syifa, camne?? mesti dtg sini akak jamu U kenyang2 hahaaha

      Delete
  10. tq kongsi resipi..insyaallah bleh cuba nie...

    ReplyDelete
  11. As'Kum Kak Noor cayang hadooiii sedapnya....................................................... tu dia... memang sedap naa tu yang taip gitu hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha cayangggggggggggggggggg hahahha panjang tu maknanya rindu jugak lah dengan Shaaaaaaaaaa tu tau...orait esuk sampai lah kek ni tau dah pos tu heeeeee

      T....cheese mmg fav orang pompuan kot nampknya ramai yg suka cheeseeeeeeee ni kan patut lah cheese mahai sbb ramai yg suka heee

      Delete
  12. Salam K.Noor,
    aduh..ciznya mengoda......terabur pun x pe...janji sedap...! tp mmg nmpk sedap nie...cmne nie....?

    ReplyDelete
  13. kak norrrrrrrrrrrrrr... cheeseeeeeeee T suka. kalau kak nor duk kat sebelah umah T. mesti T dah ngap kek tu.

    ReplyDelete
  14. salam kak nor,

    menarik sungguh la kek cheese bertabur ni...tengok gambor kek kak nor sampai bertabur air liur dah ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, alahai sampai bertaburlah pulak air liur ekkk bahaya tu kalau dpt akak memang nak kasi ni supaya tak bertaburlagi airliur Ana heeee

      wlikmslam sayang Ros..
      betuii tu hari biasa pun ada jual tapi biasalah orang jual kdg2 selapis je tapi kita nak makan sendiri 3 lapis pun ok kalau sanggup Ros hee,insyaallah nanti nak try tapak kuda lagi itu pun fav se Brunei jugak tu kan

      Delete
  15. salam knoor.....hahaha!!!lama dah usha kek cheese org brunei ni. Ya Ampun!!!mmg pekat,likat cheesenya. Anak ros si Arfa tu pun mmg sukeeee le sesangat tapi mommynya xpandai buat. Banyak org jual ni walau hari2 biasa kan. Nasib knoor sudi share resepi mana tau kot2 nak try buat. Btw pasni knoor buat la kek ladam kuda plak. itu pun favourite tu. hehe, nuttella semata (kaya serba serbi org brunei ni)

    ReplyDelete
  16. Aslmkum Kak Noor.
    Baru hari ni berkesempatan nak jenguk dapo akk. Wah!! dah berderet2 resepi ha..Semua sedap2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Sue
      macih sudi singgah sini ala berderet2 resepi biasa2 je lah dik bnayk lagi yang lebih terer tu..

      cikwan cayangggggg bucuk haha
      tulah jadinya sampai berterabur jugak akak makan kek ni sepanjang hari

      cik Lyd sayang boleh lah try ya kalau pantang jumpa cheese mesti tk menghampakan

      Delete
  17. Salam kak noor cayang! hamboi2..mewahnyer...sampai berterabur cheeseeee tu ;))

    ReplyDelete
  18. Cantiknyer rupa paras kek cheese bertabur ni. Saya pun memang pantang jumpa cheese.

    ReplyDelete
  19. suka makan cheese kek tapi selalu beli je hee.. ni yang nak try buat sendiri ni, bila tengok Kak Noor punya cheese yg bertabur atas kek tu geram aje... rasa macam dah masuk mulut je ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. GH..ish jgn geram sembarangan kalau betul2 geram kena buat tau confirm sedap ni dok worry...

      Anna, sama lah akak dah tak tergebus gebas dah tapi masih jugak tak seda diri lagi ni heee hadoiii

      Liana.. kesian adik akak ni terliur tengok je lama2 mana tau boleh kenyang hee

      Delete
  20. Aslmkm Kak noor..saje je tau tayang cheese2 ni..dah naik gebuss gebass dah badan kita dgn cheese..huhu

    ReplyDelete
  21. Adoiii Kak Noor!
    Tengok kek cheese bertabur ni teringatlah kalau di sekolah, kawan bawa berebut kami makan... tu pun dapat sepotong kecik! Ha ha hahh... kalau nak makan puas2 kenalah buat sendiri ye Kak Noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie, betul lah tu nak makan puas kena buat sendiri lepas tu potong besar2 hahah hamik kau mmg sangat puas makan..

      Alawiah
      ur welcome nanti try lah memang berbaloi2 sedap nya tau

      Delete
  22. Assalammualaikum Kak Nor,
    Nampak sedap sungguh kek tu. Nanti boleh try. Terima Kasih kerana sudi kongsi resepi ni.

    ReplyDelete
  23. Salam juga salam perkenalan wahai Kak Noor,

    TerimaKasih segunung tinggi dengan kesudian menjadi member terkini diblognya Ratna, ada juga menyinggah tengok diblognya Kak Noor akan tetapi Ratna tidak menyapa hanya datang mengintai sebegitu sahaja...

    Semoga dapat berkenal mesra dengannya Kak Noor, mudah-mudahan ya.

    Salam manis semanis madu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Ratna..
      terimakasih kerna sudi terbang jauh ke blog akak jugak ya,mudah2an lepas ni Ratna tidak lagi menjadi mengintai ditepi dinding ya terus masuk nanti boleh smbang lebih panjang heee insyaallah..

      Delete
  24. Salam k.Noor.wah mewah kek dg taburan cheese tu...rasa nak tumpang mkn kek cheese k.Noor ni.masa di Brunei dulu, sy selalu gak beli kek ni kat pasar mlm Gadong...tergoda tengok org jual...

    ReplyDelete
  25. wlikmslam mamasya cayang!! mesti U masih ingat kesedapan kek ni kan dengan kelembutan nya yg menggila tu apa lagi kalau buat sendiri cheese boleh taruh banyak2 heee memang banyak kat pasar malam Gadong tapi sehingget tu alahai sikit nyaaaaaaa tak puas makan tapi kalau buat sampai tak habis lah pulak dok menyejuk dlm petiais tu..

    ReplyDelete
  26. tak sabar untuk mencuba resipi kak noor! me telah cuba beberapa kali dgn tepung optima tapi tak menjadi :( sedih sangat. hehe mudahan menjadi nanti kalo me baking. :)

    ReplyDelete
  27. salam...sy memang mncari resipi kek yg cheese brtbur ni..pernah rase kesedapnnye..tksh banyak2..

    ReplyDelete
  28. Salam... saya pin suka kek cheese nih... cume ape bezanya tepung optima dengan gandum biasa ek..
    btw, jemput lawat blog sy yer.
    http://pearlbeautymomma.blogspot.com/

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home