Ala Pizza Ekspres Tart

Ala Pizza Ekspres Tart



Assalamualaikum semua adik2 akak yang sudi singgah ke dapur usang kak Noor, nasib dapur je usang tapi orang nya rasa nya belum lagi usang dan gersang heee, walaupun dah melewati usia emas SYUKUR ALHAMDULILLAH  ALLAH berikan kesihatan yang baik untuk berbakti pada keluarga tersayang, dan masih mampu memasak untuk memenuhi permintaan anak2,resepi kali ni permintaan dari anak bungsu 
Si Awang Nabil  sebeno nya resepi ni sangat mudah hanya menggunakan
 kulit popia untuk asas dia tu,lagipun lebih ranggup krup krup bila makan nya.



Terus ke bahan2 lah ya
Kulit popia secukupnya dimasukan kedalam acuan tart dan ketepikan* kalau besar potongkan lah ya
Parutan sosej ayam atau daging secukupnya
Cheese mozarella 
Serbuk oregano
Sos cili

Caranya
Sangat mudah dan simple tapi sedapppppp
Masukan parutan sosej dalam kulit popia,letakan cheese mozarella,sos cili dan akhir sekali serbuk oregano
Kemudian bakar lah sehingga masak dan keperangan supaya lebih ranggup dengan suhu 220'C selama 
10 - 15 minit
Makan waktu panas2 waduh2 sampai berbungi krup krap krup krap 
Selamat mencuba untuk yang suka ala2 pizza ni


Satu tray di bako habis untuk si Awang Nabil anak mama tu,terpaksa buat lagi sekali untuk yang lain hebatnya selera anak mama sorang ni,takpe lah tengah membesar oklah tu heehe,nasib baik ada stok kulit popia kalau tak mama gigit plastik popia hahahaha



Bako lagi sekali tak sempat nak snap gambar tinggal pinggan
Nasib bako kali pertama Nabil belum tengok,mama snap gambar dulu baru dia nampak
Kalau tak mesti tinggal pinggan jugak
Aduiiii panahan yang ala2 pizza ni hebattt 
Mesti cuba baru tau rasa nya hehee



17 comments:

  1. Kak nor pagi-pagi ni krup krap krup krap...memang sedap la

    ReplyDelete
  2. Puan Ros, memang tak sedar tup tup habis se pinggan heee

    ReplyDelete
  3. waduh2..biru mata cw datang sini..asyik menu omputih je..cw nak sketul ye..harap2 ada lagi ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih cuti sekolah cikwan cayang menu mata biru ni anak2 suka snagat,tpke lah tu layan kejab nnti dah sekolah kita start balik menu mata hitam hahahaa dah boliawwwww kena buat lagi lah lepas ni

      Delete
  4. Waduh si mama yang rajin, kalau macam tu kena ada stock kulit popiya selalu erkkk...yg ada2 je kat dapur akk ni mmg buat sy terasa2 mcm nk cuba je..nampak simple n mudah, yg penting enak tauuuu!! kruk krak..2x

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Rohah sangat simple tapi sedap dah ada yg simple dan sedap tkyah lah yg banyak songeh lagi hehee last2 pun buang jugak kan,akak selalu ada je kulit popia kat rumah sbb anak2 kalau dah nk makan ngalahkan oran ngidam je hee

      Delete
  5. Tu lah Auntie...budak2 kalau bab pasta / pizza ni mereka lah juara...tak tinggal sikit pun untuk kita2 yang dah nak mula jadi beliaU ni.....heehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Siti
      tulah Nabil kalau dah suka mmg tk ingat kat mama lagi
      tpi ok lah tu nasib kulit popia sentiasa ada ja,cuma lambat sikit masa nak masukan dlm acuan tart tu

      Delete
  6. As'kum Kak Noor cayang yang awet muda tak gersang dan usang.. hadoii kak noor anak sha pun suka ni.. nanti sha nak cuba buat.. ada jugak melihat sebelum ni tapi tak terbuat.. ni kak noor dah tunjuk memang nak kena buat jugak.. ehhh kulit popiah ada ke tak?? hadoiii nanti sha cek kalau ada.. insyallah adalah tu nanti..

    Kak Noor haritu sha try buat apam beras dari resipi kak noor.. hehehee... nantilah sha cerita.. nak kena buat kali kedua.. dan nak kena tunggu nasi ada baki baru sha buat lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam Sha...
      ayoyo awet ke malu nya tkde awet nya Sha dah semakin usang ni heeee,dulu akak buat agak banyak bahan masuk dlm kulit tart tu,tapi kalia ni lebih simple lagipun sosej tu dah ada rasa so tkyah lah kita nak tumis lagi terus masuk je dah sedap.kira shortcut jugak lah ni tapi masih sedappp sbb cezzzzz tu kot..

      Sha ceter lah pasal apam tu tak jadi ke?? alahaiiii tak sbar nk dnegar kesian nya kalau tk jadi tapi akak buat elok je heee

      Delete
  7. NGENCESS tengok ala2 pizza Kak Noor ni. senang nak buat dan senang masuk mulut tu yang cepat abis tu kik.kik.kik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul GH sangat senang buat dan senang jugak masuk mulut dan senang jugak lesap haha aduiiii kulit popia masih berbaki rasa mcam nak buat lagi lah hee

      Delete
  8. alahai kak noor sedapnya, senang pun senang...
    nak tirulah idea ni he..he.. bahan2 semua ada tu..
    tapi wekend kan gantung peyuk minggu depanlah gamaknya...

    ReplyDelete
  9. kreatifnya kak noor... menu sihat ...biasanya popiah digoreng minyak penuh...yang ni dibakar...opkos budak2 suka kan sebab ada keju ala2 pizza gitu...

    ReplyDelete
  10. alahai...kak nor ni mmg tersgt kreatif...mesti best je dpt dok umah kak nor ni,.hhehe

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak noor! idea yang menarik ni. kite kalau makanan ala2 kerepek ni memang suke. tambah pulak yang ni ada cheese.

    ReplyDelete
  12. Slmt berhujung minggu k.Noor.kreatif k.Noot buat pizza rangup yg cepat...sedap ni kunyah lepas satu-satu kpg...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home