Char Kue Teow Ala Den...

Char Kue Teow Ala Den...



ASSALAMUALAIKUM semua pengunjung setia blog akak yang serba serbi kurang ni hee,umor je bertambah tapi ALHAMDULILLAH masih sihat walafiat di beri ALLAH semoga adik2 akak jugak sihat ya untuk memasak demi KELUARGA tersayang

Hari ni akak nak kongsikan resepi kue teow yang akak hentam2 sendiri tapi ternyata sedap jugak,lagipun dah anak2 ni dok minta mama bila nak buat char kue teow, sebenarnya kalau char kue teow yang original mana tokeh2 restoren tu nak kongsi  resepi kan jadi kita buat yg ala2 char gitu cukup lah,anak2 akak kata sedap oklah tu bukan buat untuk jual pun heee nak sedapkan hati sendiri lah tu kan..

Bahan2nya
Sebungkus kue teow basah
1/2 kg udang sederhana besar dibersihkan * ada jugak orang tak buang kulit tapi susah nak makan hee
Taugeh secukupnya
Kucai secukupnya dihiris
Telur secukupnya jugak
Sos Tiram,kicap manis,kicap masin agak2 je
Cilipadi tumbuk 
5 ulas bawang putih tumbuk
Tepung jagung untuk pekatkan kuah


Caranya
Panaskan sedikit minyak masak,kak Noor campur sikit minyak bijan nak kasi wangi kemudian masukan cilipadi tumbuk dan bawang putih kacau sampai wangi
Masukan udang,kicap manis,masin dan sos tiram,kalau perlu masuk sikit air dan bancuhan tepung jagung
Dah kuahnya mendidih boleh lah masukan kue teow, garam dan gula sikit,dan masak sekejab agak2 kue teow dah lembut masukan telur sebiji demi sebiji tapi jangan di kacau biarkan dulu 
Kemudian baru masukan taugeh dan kucai dan boleh lah tutup api
Semasa menghidangkan pastikan setiap pinggan ada telur sebiji sorang baru best,dan telur tu jangan terlalu masak kalau half done lagi sedappp
kalau suka cili padi tabur kat atas pun ok gak,tapi kalau tak char kue teow tu pun dah pedas..




Char Kue Teow ni sedap dihidangkan time panas2 tu kalau dah sejuk agak kurenglah sebab segala benda dalam tu dah kembang semangkok memang tak besttt
Jom kita makan duluuuuu heeee
Biar Char kue teow ni kembang di perut hahaha


22 comments:

  1. Baru balik dari makan kuetiau kat rumah chah. Sini makan kuetiau lagi. Brrpp.. kenyang dah ni.

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Kak Noor.
    Jenguk pagi2 dapo akak jd lapo tau. Lama tak mkn CKT ni..Heee

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Kak Noor. Sket baik 'tank' kita dah penuh masa tengok gambar char kue tiau akak yang sangat menyelerakan ini. Kalau tidak, harus gi cari nih... :D

    ReplyDelete
  4. ckt basah camni la feberet ina.lum bfast lagi ni jenguk sini ada ckt lak..terus lapar

    ReplyDelete
  5. waw..sedapnya ni kak..skejap je dah licin klu kat umah ni..

    ReplyDelete
  6. yuh yuh kak, mantop gitu nampaknya..syok ni..

    ReplyDelete
  7. Slurrpppp...sluurrrrppppp sedapnya dapat char kue teor sepinggan!

    ReplyDelete
  8. salam k.noor.. ni adik nor dah dtg, pantang tengok ckt .. smlm kat dpur chah ... lain kali kalau buat, lebihkan sepinggan ya.. khas utk nor tau :)

    ReplyDelete
  9. kat penang ni char Koay Teow dia lain sikit kak. walau mcm mana pun saya suka koay teow kerang orang kedah. sedapppppppppppppp

    ReplyDelete
  10. tetap mengancam Kak Noor... walaupun resepi Den... resepi den tu yang mahal tu... ada trademark gitu..

    ReplyDelete
  11. akak ucu dah tertinggal bas....tapi tak pe ni ucu ada bawakan kue tow yg belum masak..nak minta akak masakan pastu bubuh telor yg mcm kt mee goreng hari tu..pastu buatkan air sekali..pastu bla..bla..bla...
    boleh ka ....?
    (mak budak yg mengada2- ucu lerrr...:)

    ReplyDelete
  12. tak tahan tengok udang yg dok koner baring tuh...kak noor naaaakk!!

    ReplyDelete
  13. asslm Kak Noor...ni bikin QH tliur ni...sedap nmpknye tu...cmne nk buat ni ekkk...nk buat M lak..hehe...ade lg x..

    ReplyDelete
  14. salam kak nor cyg..punya lah zila terliur nengok..he hehe trus g cari kt warung...alhamdulillah..dh pekena sepiring..nie semua kak nor punya pasal tau..h ehhee

    ReplyDelete
  15. Kak nor, saya datang lambat sure CKT pun dah abis kan..sedapnya dah lama tak mkn terliur la pula..:)

    ReplyDelete
  16. perghhh! berair mulut tengok ni. adeh! sedapnya char kuey teow. kite pernah makan yang paling sedap kat jitra dulu. dapat sepiring rasa macam tak cukup je.nak tambah lagi segan pulak. sedapnye! sedapnye!

    ReplyDelete
  17. Kecurr dah ni kak Noor aiiii.... mana nak cari memalam gini?? sedapnya.. jarang masak kue teaw kat rumah sebab nak kena makan panas2.. selalunya masak di kedai hehehe

    ReplyDelete
  18. sedapnya kuetiau...dia kalau masak basah2 skit memang best...huhuhu...saya hari ni masak mee goreng basah..hehehhe

    ReplyDelete
  19. Salam K.Noor. dah hulur pinggan ni nak merasa kuwtiaw k.noor goreng tu...nampak sedapnya.kalau kuwtiaw mmg suka sgt...

    ReplyDelete
  20. Hi Kak Noor cayang, amboi.... char kue teow yang sedappp best bila makan panas2x.

    Tapi I pun suka kue teow goreng dengan kerang, lagi sedappp..... cam mana nak jaga badan aysik ingat makan aje, hahahaha

    Jumpa lagi, byeee.....

    ReplyDelete
  21. resepi den!...terbaik lah kak Noor. CW datang jugak menjenguk walaupun awal2 pg ni kak noor dah tutup lampu. kan kan??hehehe...siang CW tak bleh bw sebab puasa....nanti tak sabar2 nak berbuka... ;)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home