Chilled Blueberry Cheese Tart Rahel Untuk Mempelai

Chilled Blueberry Cheese Tart Rahel Untuk Mempelai



Assalamualaikum adik2 semua..
Ini kali ke2 akak buat chilled blueberry cheese tart ni pada hari kamis lepas 
Sebenarnya tak tau nak buat apa yang sikit menariksss lah sebab disini tart yang ada "toing2" diatas tu agak jarang jumpa,ternyata bila dibawa kemajlis nikah anak kawan akak tu ramai yang minat sangat kata cantik dan nak tempah segala,waduh2 kembang lagi lah akak,tapi sebenarnya akak pun tumpang resepi dari si comel RAHEL YANG TERER BAKING tu jugak,anak2 akak apa lagi memang dah booking time dia orang balik memang nak chilled blueberry ni jugak
ALHAMDULILLAH  resepi nya tak lah susah sangat dan cepat kalau kita dah buatkan awal kulit tart tu,lagipun kulit tart ni memang tahan lama kalau kita buat awal simpan dalam tupperware bila2 perlu terus ON je dah siap, untuk yang nak merujuk resepi boleh klik  CHILLED BLUEBERRY CHEESE TART semuanya akak ikut RAHEL tkde suatu pun yang kurang,tapi memang sangat sedap lah siapa yang mencuba sekali mesti nak dua kali tiga kali heee




Dah siap2 masuk dalam bekas aluminium untuk dibawa ke majlis
Acara wajib mesti kena ambik gambar dulu heee


THANKS RAHEL resepi yang sangat sedap untuk adik2 yang belum mencuba tu sila2lah merajinkan diri anda tak rugi tau mesti jadi punya..

40 comments:

  1. salam pagi noor. Kelongsong dah lama bundo buat tapi inti tak berbuat2 lagi. Asek ada projek baru je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam Bundo
      alahaiii saya kalau dah ada kelonsong tu rajin je nak bubuh isi Bundo,kalau belum ada kelongsong mmg malas jugak heee,tkpe projek baru pun best gak sedap2 semua projek Bundo ni kan..

      Delete
  2. As salam Kak Noor. I dah lama nak buat tart nya banyak banyak dan simpan tapi asyik tertangguh jer. Bila kulit tart dah ada, kerja menjadi senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam Zie cayang..
      sama lah akak teringin sngt nk buat banyak2 lepast tu asyik mengetat je kan sampai jemu hee tapi masa sngt mencemburuii dah ada majlis baru sibuk nk buat kulit dan terus isi nya tu yg jadi lmbt ..

      Delete
  3. Wah, rajinnya.... cantik.. sedap.... memang sedap lah kalau dah cheese tart nama nya kan.. apalagi kalau kombinasi airtangan kak noor & idea Rahel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboii ogyepp..
      kalau dekat2 akak kasi satu tray ni sbb pujian yg melimpah ruah tu hee tak larat nak kutip dah ni,ala sama jugak dgn adik akak ogyep sorang ni mmg sngt terer baking dan deco kan..

      Delete
  4. Comel - mesti sedap dan senang untuk di'ngap'. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kakcik cayang yang best sekali ngap lah kan berketul2 pun boleh habis dlam sekelip mata je..

      Delete
  5. Kalau masuk balang tu bimbang jambul dia terusik Kak Nor. Kakak dapat tengok jadilah. Untung yg jadi tukang makan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie,yalah masa nk bawa tu susah jugak kena cari bekas yg lebar dan letak mesti satu2 tk boleh tindih2 nnt jambul nya rosak heee

      Delete
  6. Wah..ada tat cis dingin lagi kat sini..nyamannn bah...
    tenkiu Kak Noor sebab sudi mencuba resepi tat yg expresss ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah jatuh cinta sesangat pada tart chillied Rahel ni yalah sampai dah 2x buat dlm masa terdekat heee sangat nyaman bah itu,ur welcome dear nnt ada masa nak buat lagi ni for the third time haha

      Delete
  7. tak pandai buat coz tak penah cuba buat..tau makan je hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina..janji pandai makan ok lah tak pernah buat dan tak pandai buat tkpe janji poket penuh dah boleh makan takyah susah2 kan..

      Delete
  8. mesti seronokkan tuan rumah dpt c/tart tu.....sporting habis lah k.noor ni..

    apa2 pun kalau si rahel tu jgn dinafikan kerajinan dan keikhlasan dia membaking....bestkan dpt kwan yg sporting...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of course tuan umah happy sbb baru first time dia tengok tart yg ada toncet ni Ucu hee cantik katanya,dan suruh buat lagi hahaha
      Ucu pun apa kurangnya dengan Rahel sama2 pandai membaking dengan segala deco idaman hati ku,sayangnya jauh je kalau idak memang Ucu lah jadi tempat rujukan dan menempah segala,mmg tutup dapur akak hahaa

      Delete
  9. Replies
    1. sedap sangat Norzie kalau anak2 suka mesti nak buat lagi berkali kali heee

      Delete
  10. sedapnya tart tu.
    saya pencinta cheese tart. Yummie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak dinafikan Ietams yummyyy thanks sudi singgah sini ya ambik bau tart akak ni hee

      Delete
  11. salam kak nor cyg...
    alahaiiii sedapnya..mmg best kan..klu kak nor kata sedap mmg cnfrm sedap la tue..he hehe kak nor tapau sikit kt zila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam zila tomey..
      confem bin sure tart ni sedappppppp tau...ala nak tapau ke dah tkde lah tapi tapai ada lah nak ke???heheee

      Delete
  12. Assalam kak Noor, apa khabar?...waaah rajinnya wat tart berbagaiii eh... Ummi pun kalau ada permintaan baru buat...xpun teringin makan pun, malas nak buat...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Ummi thanks sudi singgah sini ya,tahniah dari akak coz masuk majalah tu ya wah tabik hormat lah pada Ummi..
      sama jugak tu permintaan buat kita semua jadi rajin,tapi best jugak buat kita jadi pandai jugak tu kalau dulu mmg akak tak pandai nk buat semua ni tau!!

      Delete
  13. Asslm kak Noor... wah...dah sampai sini lak chilled blueberry cheese tart Rahel... syedapnye kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam FnF cayang..
      benda sedap FnF memang menembusi pasaran seanteto dunia kan hee sangatttttttt sedapppp tau teruja nak buat lagi ni

      Delete
  14. dari hari tu lagi berkenan tart yang kak rahel buat. tapi sebab bahan tak berapa nak ada dan susah nak dapat...terpaksalah batalkan niat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke Nani..
      kalau dekat leh jugak akak hantarkan kat Brunei ni mmg banyak bahan2 ni rajin ngan tidak je,tkpe bawa bersabo ye banyak lagi benda lain boleh buat kan ..

      Delete
  15. untung pengantin dpt buah tangan..hehehhe..saya tak cuba lagi tart rahel ni..hari tu buat tart buah saya sorang je yg telan..sampai naik muak nak habiskan sorang2...kekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai Q kalau sorang makan mau semput jugak tu,akak aklau tart2 ni mmg fav anak2 kejab je licin pinggan..
      rasanya pengantin dpt rasa satu dua je kot haha yang lain habis kena kebas....

      Delete
  16. Replies
    1. thnks Nur Aynie sudi 4low akak ya aduyaiii lapar ke jauh lah dik kalua tak boleh gak akak suapkan hee

      Delete
  17. bestnya jd mempelai dpt rasa tart yg sedap ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah Kasih,kalau kita dulu2 jadi mempelai hanya makan baulu je kan heeeee zaman dah berubah dik kan..

      Delete
  18. As'kum Kak Noor cayangg sori sha terlepas banyak N3 sha busy sekarang ni.. waduhh memang mantOP lah kak Noor.. terbaik!! kalau dekat dah tentu2 sha tempah dari kak noor.. tapi tempah tu siap teman kak noor buat.. sebab nak teman bersembang hehhee... cayang kak noor...:))

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Noor,
    Seronoknya mempelai sekarang, dapat makan tart bagai, glamer gitu. Kita dulu dulu, ko makanla kueh mueh tradisional tu heheheh...
    Anyway cantik tart tu....

    ReplyDelete
  20. good idea kak, ye la kan selalunya kat kedah ni kalau lepas org makan nasi, dorang hidangkan bubur kacang ke, laksa ke. tapi kalau ubah menu gantikan ngan cheese tart ni pun ok gak la.

    ReplyDelete
  21. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home