Chocolate Cheese Tart

Chocolate Cheese Tart



ASSALAMULAIKUM semua adik2 blogger salam pagi selasa yang hujan dengan lebat nya sejak dari pukul 6 pagi samapai sekarang masih lagi rintik2 hujan berbunyi di atas atap rumah 
Selalu nya kalau teringin nak beraktiviti kat luar mesti hujan adoiii,rasanya bertangguh lah tu jawab nya sebab kalau hujan ni mood kita jadi agak malas je kan,tapi yang heran sikit tu kalau hujan mood makan pulak bertambah asyik LAPARRRRRR JE haha bahaya sangat kalau hujan,lebih baik panasss membahang tu tak lapar sangat tapi asyikkk minum lah pulak,kadang2 kita ni tak bersyukur jugak apa yang ALLAH bagi semua tak kena je,tak baik tu jadinya ELOK BENAR LAH kita bersyukur apa ada nya hujan panas semua nya ada kebaikan nya betul tak???




Oklah hari ni akak nak kongsikan resepi kegemaran anak kak Noor,chocolate cheese tart,budak2 ni apa sahaja yang yg bercheese dan berchocolate memang jadi kegemaran dia orang,kita ibu2 ni boleh lah tumpang makan tapi tak boleh banyak sangat bahaya nanti badan jadi bertambah besar haha tak mau den..
Akak copy resepi ni dari blog Citarasawan tak ade apa yang ditambah dan dikurang semua ikut sebijik macam asal punya resepi

Chocolate Cheese Tart
Olahan dari Blueberry Cheese Tart

Kulit Tart
Bahan2
170gm margerin
50 gm gula icing
1 biji telur gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara2nya
  • Pukul margerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu,jangan terlalu lama sangat ok
  • Masukan telur dan esen vanilla dan putar lagi
  • Masukan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh,kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh
  • Ambil sedikit adunan dan tekan dalam acuan tart,trim bahagian atasnya dan cucuk dengan garpu sebelum dibakar
  • Bakar dengan suhu 170'C sehingga masak,sejukan dahulu sebelum diisikan dengan adunan chocolate cheese cream
Nota
Jika guna telur gred B buang sedikit putih telur nya utk mengelakan crust menjadi keras sangat 

Chocolate Cheese Cream
Bahan2nya
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor/gula halus
80 gm chocolate masakan dicairkan
2 biji telur gred B
1/2 sudu besar chocolate emulco

Cara nya
  • Putar cream cheese dan gula sehingga bercream
  • Masukan esen vanilla dan telur dan pukul lagi sehingga rata,ketepikan dua tiga sudu adunan putih utk lorekan
  • Masukan coklat cair dan coklat emulco dalam lebihan adunan tadi, putar sehingga licin dan tak berketul
  • Masukan adunan kedalam piping bag dan picit sehingga penuh kedalam kulit tart
  • Untuk lorekan masukan adunan putih yg diketepikan tadi kedalam piping bag, gunting sedikit hujung nya dan dot2 kan diatas adunan dan lorekan dengan pencungkil gigi
  • Bakar pada suhu 160'C  selama 10 minit,sentuh cream dengan jari jika tak melekat maknanya dah masak jika tidak bakar lagi seminit




CHOCOLATE CHEESE TART DAH SIAPPPPPPPP WALAUPUN TAK LAH SECANTIK SIFU TAPI RASA NYA TETAP SEDAPPPPP SANGAT BIASA LAH BARU2 START MELOREK MEMANG TAK CANTIK INSYAALLAH KALAU SELALU PASTI MENAWAN HATI HEEEE


Pasti menjadi salah satu menu raya nanti dah booking ni anak2 akak heee
Sebelum hariraya jom kita makan2 sekarang ni dulu aduh sedap nye niiii....

25 comments:

  1. asslm kak Noor...sedapnye...jeles la pulak tgk org mngetart ni...hihi...pasti akn dicuba nti...nk sbalang bleh...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmlsam sayang QH jangan jeles lah dik akak lagi jeles tau sbb QH dah masuk majalah hee tahniah lagi utk QH semoga terus menghasilakn resepi yg hebat2 ya,sayang lah tak dpt merasa kalau tak pasti akak lebih gumbira ni..tapi nk kena cari majalah tu semoga tak sold out lah..

      Delete
  2. Cheese tart tanpa coklat pun dah sedap inikan pula ada coklat kalau hari raya tentu tak cukup buat sebalang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak Zakie,cheese tart biasa pun mmg sedap kalau buat cepat je laris,tapi kali ni try yg coklat lagi cepat larisssss heee kena baut 2,3 balang kot rasanya ni hee

      Delete
  3. As'Kum Kak Noor hadoii pepagi dah menyetart! kecur jadinya sha sarapan 2 keping roti je tau.. masuk sini ada cheese tart.. jawabnya menyengih cam ni... >>> Cheeseeee *)))))) hehhehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumslam Sha cayang mayang!!! ngetart kan tkde time specifik so billa2 masa dan dimana saja boleh kita ngetart
      Sha, roti pun sodap jugak Sha kalau masterchef yg buat kan jom sama2 kita nyengih heeeeeeeeeeeeeeeeee

      Delete
  4. Aslmkum kak noor.
    Rajinnya mengetat ya. Bleh buat tuk raya ni nanti :))

    ReplyDelete
  5. wlikmslam sayang Sue, mmg dah confirm dah buat raya sbb anak2 akak suka snagat ni dan mama pun suka jugak hhahaa tu lah yg sbeno nya kan kan..

    ReplyDelete
  6. salam k.noor..
    banyak buat...antar2 lah kt ucu ni yg tengah kelaparan blm breakfast lagi...
    ucu paling malas nk buat tart shell..selalu beli yg ready made jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Ucu..
      tulah masaalah membuat tart shell ni kalau ada yg dah ready made lagi best buat cream nya tak lama sangat kejab je dah boleh makan kan,kalau dpt hanto sebalang dah hanto nak tukar kan dengak kek Ucu yg sedap2 tu heeee

      Delete
  7. As salam. Anak saya tengah dok memujuk supaya dibuatkan lagi cheese tart tapi masa belum ada. Mak nya nak tart telur. Nnt nak buat pastri tart banyak banyak dulu, lain kali senang sikit nak buat tart

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Azie,yang senang kita buat kulit nya dulu banyak2 masuk balang pastu asyik dok buat inti nye je lebih kan Zie buat lah demi anak2 tersayang Zie heeee

      Delete
  8. Salam kak noor. sedapnya coklat cheesetart tu.. tun duk kelabu mata tgk mcm2 cheesetart skrg nih.. acuan x beli2 lagi.. nnti dh beli acuan blh marathon cistat jugak ^^

    ReplyDelete
  9. sedapnya t nampak kak noor. letak kat atas rak tu nampak mcm sepohon bunya la pulak. pandai kak nor deco.

    ReplyDelete
  10. Waw..gebunya tat coklat ni Kak Noor...teringin nak makan la..

    ReplyDelete
  11. salam kak nor cyg...
    waalllaaaa..ada cheese tart lg..sedapnya..aritu zila buat x cukup..nk g umah kak nor la nk makan puas2:)

    ReplyDelete
  12. Salam, kak noor. Kdg2 kalau makan tart, crust tu keras. Apa yg boleh sebabkan crust tu keras dan tak rangup/rapuh?

    ReplyDelete
  13. choc cheesetart ni memang sedap...try buat base chocolate shell...lagi berganda kesedapan nya kak...

    ReplyDelete
  14. Kak Nor, jasamu dikenang selamanya. Dah cuba, anak2 semua suka, rasa macam sempurna jadi ibu dapat sediakan cheesetart ni. Tqvm Kak Nor

    ReplyDelete
  15. sedapnya tart...biasanya say buat blueberyy tart lps ni boelhlah cuba resepi ni pulak..hehe

    ReplyDelete
  16. Assalam kak noor,wah sedapnyer coklat cistart..selalu wat yg stoberi n blueberi jer,skng nih tgk ramai yg wat versi coklat lak,adeiii mmg tergoda sungguh..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum KNoor,
    Bestnya kalau dapat seketul dua cistat tu, kat sini tengah ujan ni, elok ler buat minum petang...

    ReplyDelete
  18. Salam k.Noor.berderet tat tu...sedapnya....rasa nak kutip je satu2 masuk mulut...hi..hi..nak membuatnya kurang rajin wpun resepi dah lama simpan.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Kak Noor,
    alahaiiii wat terliur je tngk chocolate cheese tart ni....rajinya akak buat...meh bagi Yatie rasa seketoi dua kak..he3..rasa dlm mimpi jelah nampaknya...

    ReplyDelete
  20. nak jugak nampak sedap walau sy x suka tart sebelum nie tp cheese coklat mesti sedap yek

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home