Kek Batik Coklat Cheese Pesona

Kek Batik Coklat Cheese Pesona



ASSALAMUALAIKUM  adik2 bloggers dan tidak yang sudi singgah didapur kak Noor ni, sebenarnya dah lama teringin nak buat kek batik ni sejak IZAH PENCINTA MUFFIN buat pada bulan Mei baru ni,tapi dok sibuk2 sana sini,sini sana belum jugak buat nya, lepas tu ternampak lagi K.NOR @SecubitGaram letak kat blog dia pada June 18 baru ni tulah yang jadi tak boleh tahan kebetulan semua bahan2 dah ada apa lagi akak terus bersinsing lengan buat kek ni tapi taklah secantik yang IZAH & K.NOR buat maklum lah baru firstime buat yang bercheese ni,pesona pun entah lah tk pesona kot,cuma rasa nya SANGAT SEDAPPPPPPP, sampai Mr hubby minta lah mana kek yang sedap tu ada lagi tak?? bekenan lah tu kan dengan rasa nya walaupun rupa nya agak kureng!!!INSYAALLAH mesti nak buat lagi lepas2 ni tunggu anak2 berkumpul ramai2 hee

Resepi nya semua akak copy je dari blog Izah dan semua nya ikut sifu lah tak pandai nak derhaka lagi,maklum orang tua baru belajar,tapi mungkin kalau dah buat 2,3 kali  pandai lah tu ngelat sana sini kan,izinkan akak kongsikan resepi ni diblog akak ya IZAH mana tau untuk rujukan anak2 akak pulak nanti resepi  yang sangat sedap ni..


KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA
by: izah IML

LAPISAN COKLAT
sumber: DI SINI

Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
*boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
*untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.




LAPISAN CHEESE
sumber: DI SINI

KEK LAPIS CHEESE PESONA
*izah buat half

resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram  & Mas  & Zaliedana

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*ikut kak Nor guna perisa kopi 
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.






Tengoklah lapisan cheese nya tu agak terkeluar sikit tak sempat nak jilat lah tu terus snap gambar
Jangan pandang pada rupa tau rasanya baru tau sehingga menjilat pinggan sebab tak sempat nak keras 
akak dah potong tak sabar nak tengok hasil nya tu,tapi ALHAMDULILLAH tak lah buruk sangat kan
Janji rasa nya MEMIKAT HATIKUUUUUU... 


22 comments:

  1. cantik le tu kak....kalau saya buat sure kena kejar dek izah hihi
    nanti nak try

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasih sayang, orang lain nampak cantik tapi tuan dia tetap tak puashati lagi sbb dah tau cacat nya tu heeee

      rahel sayang..
      akak snagat jeles tengok hokkaido chiffon tu nak try jugak suatu hari yg rajin menawan sekali ,kalau yang ni Rahel buat lagi mempersona rasa nya ni..

      Delete
  2. Salam Kak Noor..
    wah...ni betul-betul menawan hatiku...jeles ar tengok kek yang sodap ni..agaknya boleh tukar dengan hokkaido chiffon cake la kan..hehe..

    ReplyDelete
  3. sedap kan kek batik yang ada cheese ni mmg terpesona dgn rasanya yang superb. kek batik dah mmg sedap tambah plak lapis cheesenya mmg ngam laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat betul Gerhana cayang sangat sedap kek ni tambahan ada cheese rasa manis masin semua cukup lah pokoknya rasa nya sangat persona....


      Nor cayang,akak nampak sememeh lah sbb dah tau dimana yg sememeh tu tapi confem rasa nya sangat malatop kebabooommm mesti nak try lagi kasi up sikit rupa nya tu..thanks nya Nor bagi semangat kerajinan akak ni hee

      Delete
  4. tak per sememeh pun k.noor.. janji rasa dia melotop! best kan kak :)

    ReplyDelete
  5. Kak Noor cayanggg...
    bagi Amie dah okey tu kak, kalau bagi kat Amie sekajap aje tu masuk mulut.. he he hehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Amie..
      kalau makan mmg sedap Mie cuma akak ni masih rasa kurang sempurna dan kurang pesona lah,tapi habis jugak di makan Mr hubby hahaa

      Asz sayang
      ala U all semua terer merer sure cantik punya kalau buat ni akak ni yang terhinggot2 kalau buat maklum lambat semua nya heeee

      Delete
  6. K.Nor cayanggg...
    aduh sememeh pe nye,cantik jer asz nampak...bile rase sure lg terangkat..hehe.kalau asz buat tah jdk mcmne la agaknya...:))

    ReplyDelete
  7. part meleleh tu yang mempersona Kak Noor... rupa belakang kira, rasa mesti mau lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sesangat ogyep sbb rupa belakang kira lah akak masukkan jugak kalau tak mmg habis kena kebas oleh pakcik sorang ni heee

      walaikmsalam Wani cayang..
      oh ya mmg kita hampir sama selera hee tingin yg coklat dan cheese ni kan,show lah akak nak tnegok cemana kejadian Wani punya pulak mesti cantik bangat ni kan

      Delete
  8. salam kak noor.. dah comel dah tu kak dah terpesona dah ..wani ada buat semalam ..maklumlah first time .. nak kata comel tu x lah comel mana.. hihi.. x tayang lagi kat blog .. tapi memang betol kata kak noor memang memikat hatiku hiiiii.. tapi yg kak noor buat ni berlayer..

    ReplyDelete
  9. Askum Kak Noor cayang muahzzz Fuyooohh dahsyat tuu... terliur dah ni... nak sikit! nak membikin bahan pulak tak cukup hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikumsalam adikku cayang Sha...
      jangan lah nak fuyooo2 malu akak ni tau buat kek nya tk seberapa pun tapi dek kerna sdp tu bubuh lah jugak kat sini,biasa lah akak ni bahan tu kemain lagi stanbye je tapi buatnya tidak sampai dekat expired baru kelam kabut hehe

      walikmlsam syifa
      oh yaka tulah frust kan kalau buat kurang persona ni tapi jgn putus asa mesti try berkali2 akak ni testing2 utk raya mesti nak buat lagi dan lagi baru lah persona mona syifa hee

      Delete
  10. As salam K.Noor,
    cntik lapisan demi lapisan tu...sy penah buat...tp x berapa pesona..hehehe....

    ReplyDelete
  11. as salam Kak Noor. Saya dah 2 bulan beli bahan bahannya tapi tak buat sampai sekarang. Entah entah biskutnya dah masuk angin. Sedap tu, minta lah sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Azie..
      adusss sama lah kita beli barang kemain lagi tapi buatnya tidak tulah akak dok tngok biskut merie tu bila lah aku nak buat ni last2 singsing lengan jugak lah sayangkan benda2 tu heee go go Azie cepat buat akak nak tnegok jugak ni mesti pesona macam tuan dia jugak kan

      Delete
  12. wow...sedapnye...kak noor...biskut kat rumah saya tak sempat nk buat kek... habis utk budak2 je... tengok kek kak noor ni tringin plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. FnF.. memang sedap sesangat sangat tapi tulah kejadian nya tu agak kureng pesona sikit tapi takpe satu percubaan mesti nak try lagi insyallah supaya lebih mempersesona nanti..

      Delete
  13. slm syg Kak Noor...tang mne yg sememeh tu kak...nmpk elok aje kejadiannye tu...meh sni bg kat QH hbiskan...hihi

    ReplyDelete
  14. Qasey sayang ...
    tuuuuuuuu yang cheese putih tu nampak tak macam kuaw sikit tu yg sebeno2 nya hee tapi tang makan mmg sedap lah tk dpt dipertikaikan lagi cuma gred dia dari sidu tu turun sikitlah hee

    ReplyDelete
  15. sedap....nak cuba yg ni nanti.....:)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home