Mee Goreng Telur Rebus Pecah

Mee Goreng Telur Rebus Pecah



ASSALAMUALAIKUM  dan salam hari jumaat yang barakah semoga sekelian adik2 blogger didalam sihat dan walafiat hendaknya,sebenar nya hari ni kak Noor nak kongsikan resepi yang sangat2 simple kebetulan nak cepat, tapi sempat jugak snap gambar hahaha..
Ingat mee ni dalam seminggu yang lepas kot akak buat asyik terlupa je nak tulis entry 
Sorry gambar nya pun tak banyak sebab tak sabar nak ngap oleh anak2, hari ni hari cuti anak2 suruh buat lagi katanya sedap haha jom tengok resepi yang mudah dan simple ni

Bahan2nya
Mee kering secukupnya di celur dan ditos kan
sedikit kailan dihiris kecil
3 ulas bawang putih dicincang
cili flakes secukupnya
cili hiris untuk tabur  
kicap manis dan kicap masin agak2 je
telur rebus pecah mesti sebiji sorang tau baru best..


Cara nya
Tumiskan bawang putih biar wangi dan kekuningan,masukan kailan kacau biar layu sedikit,pastu masukan mee, kicap manis,kicap masin dan cili flakes,kalau belum cukup masin boleh lah bubuh garam ya,tapi bagi kak Noor kicap2 tu dah cukup semua rasa sebab cili flakes tu pun dah rasa masin jugak,dah masak letakan dalam pinggan taburkan sikit cili hiris dan ketepikan

Untuk membuat telur rebus pecah tu,didihkan air secukupnya,agak2 separuh lah periuk gitu,biar air mendidih betul2,lepas tu baru pecahkan telur kedalam air yg mendidih tu jangan dikacau tau,biarkan je lebihkurang seminit atau kuang dari tu,kalau perlu golek2kan je jgn rosakkan nye,dah telur agak keras sikit boleh lah diangkat,kalau akak suka telur yg agak lembut sedapppp,so akak tak biar lama sangat,lepas tu angkat telur tadi letakkan kat atas mee dan siramkan sikit kicap manis,dan boleh lah dimakan time tu jugak 
SEDAP PERCAYA LAH 
SEBAB TELUR REBUS PECAH SANGAT LEMBUTTT
Masak ni tak perlu terlampau complicated sebab lepas tu semua nya di buang kan so
berpada2 lah save bajet jugak sebab bahan pun ciput je..



Permintaan anak2 suruh buat lagi hari ni haha kita tnegok siapa yang kena hari ni 
Entah2 mama yang terlebih makan ni kot 
Takpe tukang mesti kena makan jugak kan 
hahahhaa...

18 comments:

  1. Salam kak noor...keroncong perut nengok mee akak,lagi2 tang telur tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iza cayang telur yg sngt simple ce try buat pasti nak dua tiga kali heheee

      Delete
  2. Sedapnya kak Noor...belum pernah lagi makan mee macam ni.Terliur sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norzie,sebenar nya simple snagat mee ni tau cuma telur tu je kot yg kasi up sikit tak susah pun lah Norzie cayang boleh try ek

      Delete
  3. Ya Allah kaaaakkkkkk......tertelan telan air liuuurr!!heheheeh ~~

    ReplyDelete
  4. Hi Kak Noor cayang, selamat pagi!
    Pagi2x dah siap mee goreng, bib I dah basah.... kejab perah bib dulu baru baca recipe, hahaha...

    Jumpa lagi, bye..... muahhzzz..........

    ReplyDelete
  5. Wah..sedap tu buat sarapan..kena lagi dengan teh o panas..mantop banget..

    ReplyDelete
  6. nasibbaik ucu dah b'fast...kalau tidak mau ucu terbang ke brunei hari ni jugak nk dera akak buat sebiji mcm kt gambar tu jugak.... hahahaha...

    ReplyDelete
  7. kak nor.. tak aci ar cam ni. t suka mee yan letak telur cam tu. suka sesangat.

    ReplyDelete
  8. ada telur rebus pecah tu yg tambah lg kesedapannya.

    ReplyDelete
  9. Kak!..Telur pecah mcm tu peberet sue tu..Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh sini akak buat kan utk Sue 2 biji sepinggan mee boleh???

      Delete
  10. so tempted..:) kreatif pun iye jgk.. tq knor nt leh cuba..

    ReplyDelete
  11. rajin sungguh kak noor. jenuh nak hambat respi-resepi kak noor :)

    ReplyDelete
  12. Salam Noor,
    Laaaa naper mee nya ciput jer, rasa cam tak cukup lak, nak nak ada telur rebus pecah pulak....fuhhhhhh

    ReplyDelete
  13. Itu dia pekena telur rebus pecah anak-anak dah request nak lagi. Kakak ni tengok pun teringin juga...

    ReplyDelete
  14. sedap nye =) sy suke telur cair..dah la lom mkn ni..nak mandi cpt2la nk g makan =)
    saya dh follow akak..akak follow sy ek =) tq
    http://nlylyn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. thanks lyn nanti akak follow ek pergi lah mandi lepas ni akak buat kan mee ni ok heeee

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home