Salmon Masak Cekur

Salmon Masak Cekur



ASSALAMUALAIKUM dan salam hari isnin untuk semua pengunjung yang sudi singgah dan meninggalkan  komen2 yang sedap di dengar hehee, sebenar nya hari ni baru start cuti sekolah  disini tapi rasa nya takde lah rancangan kemana2 pun  sekadar lepak2 kat rumah saja,tanya anak2 nak jalan kemana2 nak makan ke,tapiii masing2 bagi menu nak suruh mama masak alahaiii nampak nya kena jadi tukang masak lah cuti ni,tapi ok ape sebab masak memang fav mama, selagi mama sihat walafiat mama akan masak makanan favourite anak2 mama tak yah makan kat restoren ke kita makan ramai2 kat umah lebih save
Lagipun ujung bulan ni INSYAALLAH nak jalan jauh sebab anak akak yang ke2 akan graduate jadi kenalah jadi musafir kejab lebihkurang seminggu lebih,rasa nya tkde lah menu ape2 kot masa tu kalau keadaan mengizinkan bolehlah  berBW kalau tak kena tunggu balik ke sarang dulu lah ..

Hari ni kak Noor nak kongsikan satu resepi yang mudah lagi,kalau kat umah akak semua nya mudah2 belaka sebab tak rajin lama2 kat dapur..

Bahan2nya
2,3 keping ikan salmon dibersihkan dan digoreng garam kunyit
2 inici ubi cekur *
2 biji buah keras *
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 sudu cili kering kisar 
1 sudu air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara nya
Tumbuk bahan yang bertanda * sehingga lumat,panaskan sedikit minyak dan tumis lah bahan tumbuk sehingga wangi kemudian masukan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak
Masukan air asam,garam dan gula secukupnya
Dah cukup rasa kegemaran masing2 boleh lah ditambah ikan yang sudah digoreng tadi,golekan sekejab sebab ikan kan udah masak takyah lama2 kat atas dapur nanti hancus pulak
Boleh lah dihidangkan dengan nasi suam2 kuku kalau panas sangat susah mau makan kan
HEHEHEHE...


27 comments:

  1. Replies
    1. Mrs Eady..
      sedap bangat ni tau kat sini sebenarnya ikan salmon tu tak lah semahal mana pun so mmg boleh makan lah heeee

      Delete
  2. Selamat pagi Kak Noor cayang..
    menariknya resepi ikan salmon masak cekur..mesti wangi cekur je kan..tapi harga ikan salmon tu boleh tahan gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tenghari Rahel..
      sangat wangi Rahel cekur tu dan mmg ummphh lah utk pencinta ulam2an ni,kat Brunei sebenarnya tk mahal lah sngt lah Rahel cayang mampu lah kita makan pun heee

      Delete
  3. hmm... mahal tu Kak Noor Ikan Salmon. Tak pernah beli pun T ikan Salmon.

    Cekur tu baik untuk kesihatan kan kak noor. pandai la kak Noor ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. T, akak selalu buat ulam je cekur tu ,hari ni dah tk larat nak buat ulam jadinya masuk dlm ikan pun sodappppppp tau

      Delete
  4. Berselera tengok gambar Ikan salmon masak cekur tu... mesti sedap... mula lah perut rasa lapar kak nor !! menggoda sungguh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yatie,yang bahaya sikit takut makan banyak lah pulak kalau sedap sangat jadinya sedang2 saja lah tkyah over2 sedap nnt tak cuukup nasi pulak

      Delete
  5. Assalam Kak Noor cayang! sekolah je cuti...mama tak bleh cuti,.dapur kena selalu berasap ;)) save jgn tak save..nanti nak jalan2 jauh tu..alahai!seronok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikumsalam cikwan
      kesian kan kat mama ni nak minta leace pun tk boleh..
      insyaallah cikwan kalau panjang umo nak juumpa 3 orang anak yg jauh tu utk melepas kan rindu setahun..

      Delete
  6. Salam K.Noor,

    rindu jengah blog akak.....lama x beron9 nie.... kak pe kabar?
    masuk2 sini nmpak pulak ikan salmon nie.....mmg sedap la pun ikan nie....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Noor kabar baik je syifa tu lah cuti sekolah ramai yg bercuti on9 tkpe lah tu janji cuti sekolah dah puaskan hati anak2 kan..

      Delete
  7. wassallam ..amboi nk jln jauh pula ka ujung bln ni???nampak sedap salmon masak cekur tu dok tgk aja ikan salmon kt kedai nk beli x tau nk masak apa nanti blh la try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Jah, hahaha dah boleh komen ni jom pi KL ujung bulan kita jumpa disana lepas tu nak pi jenguk budak2 disinunnn,try jgn tk try sedap woooo

      Delete
  8. tak pernah beli dan masak salam. ada ke tak cekur kat sini tak perasan pulak, tak boh pun tak pa kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mala,kalau tk boh cekur tak jadi salmon masak cekur lah cek oiii,tpi tk pa lah apa yg Mala bubuh tu,yang tulah nama dia hahhaah,jadi sambal biasa saja lah,nnt balik kmpong bawa ubi cekur tu pi tanam kat sana senang ja idup lagipun nak masak tak susah2 kan

      Delete
  9. Salam kak Noor...waaaa...nages tengok ikan salmon nih...sedap sangat ni kak...selalu akak guna ikan mahal2 kan hik3x... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. FnF ..
      sbenar nya kat sini taklah semahal yg disangka pun salmon tu,memang mampu kita beli lah,mungkin sbb tukaran duit Brunei tu kot tapi mmg confirm tk mahailah,akak pun bukan loaded pun biasa2 saja tapi masih boleh makan salmon kira murah lah tu kan heeee

      Delete
  10. kat sini salmon mahal nor. pakai ikan tenggiri je lah nampaknya..

    ReplyDelete
  11. Ibundo sayanggggggggg
    dah banyak kali saya bagitau kat Brunei ni murah sesangat salmon nya,sebab tulah saya mampu beli bundo cayanggggg

    ReplyDelete
  12. Kak Noor sayangggg... salmon tu ikan orang barat, cekur tu herba tradisi orang jawa, wah! Kak Noor sudah menjawakan ikan salmon yah... apa rasanya nih, teringin daku mencubanya, tapi kena cari ikan salmon yang fresh dulu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie, sesekali kita campur adukan kedua2 nya tu biarlah diaornag pakat baik kat dlm kuali tu rasa nya tak slah kot kan heee,lagipun salmon kat sini tak lah semahali yg di sangkakan,yg fresh pun ada jugak rajin mencari..

      Delete
  13. Salam k.Noor.ikan omputih masak sambal.....pasti enak ni.kat Brunei murah sikitkan harga ikan salmon, dulupun ada gak beberapa kali beli. daun cekur tu sy pernah mkn masa lepas bersalin.... bagus mengecutkan rahim.senang dptkan kat Brunei sayur2 traditional gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsqlm Mamasya..
      memang murah harga ikan ni kat Brunei actually kalau nak yg fresh pun ada gak tapi kena saba tunggu lah sikit..
      daun cekur tu aduhai melambak kat umah akak ni ditanam dlm pasu je senang sangat nk tumbuh tau,akak selalu buat ulam meratah macam tu je,mmg bagus kan utk dalaman kita yg pompuan ni..

      Delete
  14. As'kum Kak Noor cayangg.. sha datang dah lewat malam ni kak noor cayang.. siang sibuk datang malam tak pe kan.. sha tau dah habis ikan salamon yang mahal dan sedap tu.. tak pelah.. cuci mata aje..

    wahh Tahniah!! Kak Noor.. syukur Alhamdulillah anak kak noor dah tamat belajar nun jauh di sana tu.. sha tumpang bangga dan suka.. sangat ni.. anak sha baru nak mula hadoii.. macam manalah agaknya dugaan tu nanti yaa. sha ni seram aje ni kak noor..:)) cayang kak noor taiko lama :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Sha sayang disayang...
      takpe dtg lewat janji ada flite kesini heee,ikan tu mmg confirm dah habis loh tadi siang nya dong..

      thanks Sha..baru tamat degree lah,entahlah kalau dia mau sambung Master dan seterusnya lagi terpulang kat depa lah kalau mau silakan akak mmg tak pernah melarang,sbb depa yg nak belajar kan..

      Sha masih muda lagi tkyah nak seram sejuk ok,biasa lah kak Noor ni dah menggigil lama dah alhamdulillah semoga tkde benda2 yg tak diingini berlaku kita hanya mampu berdoa je Sha dan serahkan pada Allah utk menjaga anak2..

      Delete
  15. Tahniah pada anak dan juga ibu bapanya kerana akan menamatkan pengajian tak lama lagi

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home