Sambal Mangga Sempoiiiii

Sambal Mangga Sempoiiiii



Mangga muda ni sebenarnya ada macam2 cara untuk kita mengolahkan ke dalam makanan kita,buat sambal,kerabu,acar,pajri dan segala macam tapi yang terlalu mudah dan simple yang jadi fav keluarga sambal mangga sempoi ni lah,apa lagi kalau anak yang kat oversea tu balik hari2 kalau boleh dia nak makan sambal mangga maklum untuk melepaskan geram dia,hanya dia sorang je yang fav sambal mangga ni,yang lain semua tunggu mangga masak baru lah makan,menurun mama lah tu kot suka makan yang masam2
Nama pun sempoii tentu lah mudah saja cara  menyediakan nya,jom tnegok bahan2 yang selalu dan mesti ada kat umah kita ...

Bahan2nya
Off course lah mangga muda,kali ni akak guna mangga yg besor sikit sebab nak guna buah dia utk jadi piring
Potong separuh buah mangga tu,yg selebih nya buat lah deco sikit2 macam Eric tu utk masukan sambal
Mangga tu dihiris kecil dan di tumbuk sikit2 lah kasi pecah2
Tumbuk cili padi + cili besar * sukatan terpulang lah + belacan
Jangan terlalu hancur memang tak sedap tak nampak cili tu
Kemudian gaulkan dengan mangga yang ditumbuk pecah2 tadi
Perasakan dengan garam dan gula sikit dah ok masukan dalam mangga yang kita deco tadi
Sebab rajin yang lebih sikit akak letakan daun sekentut kat atas tu lagipun daun tu boleh dimakan sebagai ulam jugak semuanya boleh dimakan ya so  don worry ok..




Bagi yang suka pedas boleh buat pedas2 kasi cili padi banyak2 kabar nya boleh turunkan berat badan kalau makan cili dan asam ni so apa lagi bagi yang se geng dengan akak ni jommm amalkan makan mangga ni pasti dapat pakai kebaya nanti  masa raya hahahaha



Selamat mencuba untuk adik SURINA SULAIMAN  kalau takde mangga meh datang umah akak ambik mangga ni ok banyak ni tapi yang tinggal mangga APPLE Lah  OK JUGAK kan..

13 comments:

  1. Melampau betul akak ni,pagi2 dah tayang sambal fav saya ni.Sedapnya sambal mangga ni makan dgn nasi panas2 lepas tu ada pulak ikan masin goreng....Mau 3x tambah nasi.

    ReplyDelete
  2. bukan melampau Norzie tapi menyuntik semangat kasi rajin sikit pepagi ni akak makan dngn nasi tomato hee bagi buang lemak2 yg tak diigini..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Mala pasai apa tak aci!!! pasai ada nama Su kah hehe,sebenarnya kak Noor belum bertujuan menulis entry sambal mangga ni dah Su tanya resepi,kesian jugak dia kan anak manja katanya semua nya mak dia buat so kak Noor pun dgn terkocoh2 tulis lah resepi ni untuk Su,kira aci lah tu kan heeeeee

      Delete
  4. amboi melawa sakan pulak sambal ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan dah dapat mangga beso tu make up lah sikit kat dia Azie nak makan pun jadi selera jugak heee

      Delete
  5. Salam Kak Noor...amboi sedapnya....tak makan pun dah tau sedap...Macam hidangan untuk pengantin yooo...

    ReplyDelete
  6. Iza cayang,kalau time lapa semua sedap kan apa lagi yg masam2 macam ni hehee ade ke macam hidangan pengantin???
    testing2 je tu hee

    ReplyDelete
  7. Slmt berhujung minggu k.noor.kecur air liur nengok sambal mangga tu...tambah posing atas mangga besar. teringat mak kat kg, kalau anak2 balik cuti pasti dibuatnya sambal mangga utk mkn ramai2....

    ReplyDelete
  8. K Noor, Terima kasih banyak2. Tadi dah last minute pergi Miri pulak. tak dpt tgk sambal ni. Siap ada special mention lagi. Terharu sungguh! Hari Isnin ni saya buat, InshaAllah. Esok, dapur saya tutup!!

    ReplyDelete
  9. aakak saya nak mangga jugak..hehehhe..mangga apple pun tak pe lah..lagi sedap sebab tak masam sgt..kekekek

    sedapnya..lama tak makan sambal mangga..huhuhu

    ReplyDelete
  10. As'Kum Kak Noor cayanggg.. sha ni baru aje balik Otstations tauu.. terus singgah dapur kak Noor ni.. nampak pulak mangga hadoiii... kecurr tak sudah tengah malam ni taw... :))

    ReplyDelete
  11. sedap nampak sambal mangga ni....ingat nk try la buat tgk ....tgk tang hiasan pun mengancam.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home