Spinach Bites

Spinach Bites



Selamat petang semua!!!!
Hari ni hari rajin dok kat dapor dah seharian lepas masak untuk tengahari terus ke resepi minum petang pulak,entah hangin apa tak tau lah mungkin makan ubat rajin kot haha
Tak mau cakap banyak2 terus ke resepi saja ok,akak jumpa resepi ni dari buku  TASTE OF HOME  dah lama nak mencuba tapi asyik terlupa nak beli bayam tu,dah beli pulak takde sayur terus goreng,tulah selalu tak menjadi je,semalam tak mau tangguh beli bayam terus azam dalam hati mesti nak buat jugak Spinach Bites apa nak jadi, jadi lah,akhirnya menjadi jugak dan rasa nya mmmmmmmmm yummy,terpikat dengan resepi ni sebab ada bayam tu lah ingatkan selama ni bayam hanya untuk buat sayur je tapi sebeno nya kita boleh pelbagaikan dalam membuat kueh jugak..



Bahan2nya
8 oz muffin mix
1/2 cawan cheese parmesan
1/8 tsp garlic powder * akak parut sebiji je bawang putih
1/2 cawan salad dressing
1/4 butter di cairkan
10 oz spinach frozen * kak Noor guna fresh bayam
1/2 cawan cheese cheddar parut
1/2 cawan bawang besar dadu


Cara nya
Dalam  mangkok besar masukan muffin mix, parmesan cheese dan garlic powder, kacau rata
Dalam mangkok lain kacau telur, salad dressing dan butter dan masukan kedalam mangkok bahan kering dan putar sehingga kembang
Kemudian masukan bayam yang telah dicincang bersama cheddar cheese dan bawang dadu dan pukul lagi sehingga sebati
Gris kan muffin cup masukan adunan ni dan bakar lah pada suhu 220'C selama 12 ke 15 minit
Cucuk kan dengan toothpick kalau tak melekat tanda dah masak lah tu
Lepas tu boleh lah dimakan sedap di layan time panas2



First time buat rasa nak buat lagi lagipun sebab ada sayur dalam kueh tu yang agak unik sikit bagi akak lah tak tau lah pada yang lain..



Lepas makan tu kalau haus boleh lah minum dengan air oren tu  dan kalau rasa ngantukss boleh lah 
BERDUGONG  hehee jom layan SPINACH BITES NI mmmmm nyummyyyyy!!!

31 comments:

  1. ina tengok..kak noor ni masak ape pun menjadi.Esok2 nak update la gak donut yg ina belajar masa kt kg ritu hihi.Kalau jd cuti wkend ni nak buat la donut..hrp2 jadi lerr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina cayang ala resepi akak yg simple je tulah jadi lain lah yg orang punya yg complicated sngt malas akak hee akak dok tunggu donat Ina lama dah ni tak sampai lagi hee

      Delete
  2. kak noor...sedapny tengok spinach bites ni...kecur liur...tu baru tengok gambar...thanks bagi resepi...nanti boleh try ;))

    ReplyDelete
  3. hai wawa..
    sangat sedap wawa akak dah langsaikan beberapa biji cuma tahan je ni dok tengok masih berbaki dlm pinggan heee try jangan try ok pasti tak menyecewakan

    ReplyDelete
  4. Assalam kak Noor.
    Rajin sungguh kak Noor ni....sedap2 belaka resepi di blog akak ni.Kak...bak la saya rasa sebiji dua spinach bites tu.

    ReplyDelete
  5. Assalam.. singgah dapur k.noor jap, ingt bayam buat sayur je, buat muffin pun boleh jg ye..mesti sedap nii ! :)

    ReplyDelete
  6. awak pun rajin ape Norzie dengan kek span coklat lagi tu akak tak reti lah nak mendeco malasss hee tulah resepi akak yg simple2 supaya cepat dpt makan haha

    ReplyDelete
  7. yalah Sofea,akak pun tak terlintas ingatkan bayam mmg utk sayur je pasti lepas ni sayur bayam tk kan lembik lagi kat dlm petiais tu mesti buat bites sedapppp tau mesti cuba..

    ReplyDelete
  8. HMM.. KALAU T MAKAN NI DAH JADI MALAY BITE LA. BUKAN SPANISH BITE DAH KAK NOOR OI. HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tak kisah lah tu T janji makan apa pun kita boleh lagi ckap bahasa melayu sudah lah tu heheeee

      Delete
  9. amboi kak noor cayang! merajuk ye..hehehe... mintak air segelas kak..lekat makan spinach ni..nampak sedap wooo.. ;)) psstt..akak bila nak balik Msia??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikwan,ujung bulan ni akak ke Uk,naik flight kat Klia jom jumpa heeee tapi flight akak kul 11.30 mlam lah dah lambat sngt tu
      ambiklah 2 gelas utk cikwan..

      Delete
    2. amboi seronok kak ;))jumpa anak2 ke?heehe..cw kat ganu la kak noor..jauh dr klia. kalau tak..comfirm bleh jumpa.. insyaallah one day nanti ye kak noor cyg! ;)) maceh kak noor!

      Delete
    3. oh ya oklah tu Cikwan lain kali ya,memang nak jumpa anak2 sbb anak ke2 kak Noor graduate jdi mmg kena pergi lah kesian jugak tu lagipum mama nya mmg nak jalan jugak heeeee

      Delete
  10. Salam kak noor... dlm buku resepi tun pun byk menu guna spinach, especially buat quiche. tp tu laa.. sama laa kita, selalu lupa nk beli bayam, dh beli bayam ter-masak sayur air la, goreng lah..hihi.. yg ni mesti sedap sbb byk cheese gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita Tun selalu kehilangan bayam ni, kadang2 best jugak mencuba resepi Pak Om ni kan disamping ada sayur dlm makanan kita mana tau ada kekuatan luarbiasa like a Popeye gitu hee

      Delete
  11. wow.. ada bayam. mesti sedap ni. Lepas makan agak2 boleh jadi kuat macam popeye tak hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bundo cayang nak jadi macam popeye lah saya makan bayam ni lengan dah naik ni nak angkat bonda hahaha jgn marah ya lawakss saja lah

      Delete
  12. Salam k.Noor. muffin bayam.....baru kali ni tengok resepi letak bayam..salad dressing lagi.nampak menarik resepinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmlsam mamasya,memang sedap rasanya manis2 masin dengan cheese yg mewah tu, tapi best lagi hidangan dalam kapal mamasya tu kan

      Delete
  13. biasa omputih yg suka letak bayam dlm muffin...sedap ye kak...nak air oren...musim panas2 ni nak minum air bergula je...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q...walaupun kita ta putih tapi nk jugak rasa yang omputih punya makanan kan Q tkpelah janji kita tak lupa diri dah lah nah!!! ambiklah 2 gelas air tu Q pengubat haus di musim panas2 ni

      Delete
  14. As'Kum Kak Noor cayangg... wahh berspinach muffin dia yer hari ni.. sha datang dah lewat ni... ada lagi tak?? terhingin nak merasa ni kang ada kecur 4 hari 4 malam.. tidur terngigau2 hadoiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Sha darling maling haha bukan maling indon tau ni maling brunei baik punya makna nya tu Sha..
      masih ada kat depan akak ni tengah "menge bites" dari tadi heee akak pos lah malam ni jugak supaya tak ngingau 1001 malam hee

      Delete
  15. Nampak sedap la..enak dimamam time petang2 minum teh o hangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah Rahel mamam time petang dibawah pokok yg rendang aduiii ckp pun tak guna ni heee

      Delete
  16. Salam Kak Noor...
    Ahahaha... part berdugong tu yang I LIKE!!!
    Kita tak pernah buat savory muffins before sebab dalam otak kita ni dah set... kalau sebut muffin, dia kena manis. So kalau dah savoury, mulalah was was nak buat ke tak nak buat... ahaks... Tapi kalau akak kata confirm sedap, ada harapan nak cuba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam adik Mama,sorry lambat respond biasa MB ni kuar kawasan sana sini hee belum cuba belum tau adik Mama sayang cuba sesuatu yg baru chewah nak mengajar sifu lah pulak,tapi pada takak akak mmg sedap ada rasa masin2 cheese jugak sikit2 manis kira balance lah sedap woooo..

      Delete
  17. salam knoor. smlm tak smpt menyinggah blog cuma tgk @FB je. sama mcm MamaFami cakap otak ros ni kalau muffin mesti mau manis. hehe!!!tapi sekali sekala tkr taste okey gak ekk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpe lah tu kalau tengok pun takleh makan jugak sbb dah habis heeee cuba try test Ros mesti sedap punya ni mana tau lepas makan ni jadi kuat macam popeye hahaha

      Delete
  18. waalaikummussallam cek kak bayam ni buat goreng tepung pun sedap...ranggup x percaya cuba lah tgk.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home