Cucur Udang Dengan Kuah Rendang Sedapppp!!!!

Cucur Udang Dengan Kuah Rendang Sedapppp!!!!


ASSALAMUALAIKUM  dan salam hari selasa untuk semua nya,hari ni dah 4 hari kita berpuasa,masih lagi budak2 kat umah minta kuih yang tak pernah miss ni cucur udang yang semestinya ada udang,kebetulan ada kawan yang datang membawa udang ingat dalam 2 kg jugak,rezeki lah tu namanya kan,sebab frezer akak pun dah agak kosong ni sekarang ni sebab asyik busy je sampai tak sempat nak kepasar makan apa yang ada dulu hahaha,nasib ada udang pemberian rakan akak ni so jadilah cucur udang idaman anak2 ni,makan dengan kuah rendang semalam,budak2 mana suka cicah rendang diaorang ni lebih selesa cicah sos je jadi mama lah yang sibuk menghabiskan rendang dengan cucur udang ni heee..

Resepi akak memang simple je
2 cawan tepung gandum
20 ekor udang dibersihkan
1 biji bawang besar dihiris
1 biji cili merah dihiris
sedikit serbuk kunyit
sedikit baking powder
sedikit baking soda 
sedikit cili flakes
air secukupnya
minyak untuk menggoreng,garam dan gula sikit

Campurkan kesemua bahan2 dan agak2 bancuhan tu,biar agak kental sikit,jangan terlalu cair,untuk meranggupkan cucur udang tu semasa minyak sedang panas tu,masukan sesudu minyak panas dalam bancuhan,dan gaulkan biarkan rata baru digorengkan dengan menggunakan sudu atau senduk terpulang lah ya,memang sedaplah kalau time panas2 tu,untuk bulan puasa ni tak boleh goreng awal sangat nanti sejuk,ni hidangan masa puasa ke2 memang dah dekat nak berbuka baru boleh goreng,panas2 memang yummyyyyyyy...



19 comments:

  1. Selamat berpuasa kak Noor.
    Adehhh....mengancam betul cucur udang kak Noor ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak dari akak ya Norzie..
      jom kita buat lagi hahah dah mintak lagi ni

      Delete
  2. Nak cuba lah, KA tk pernah makan ngan kuah rendang sebelum ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA...akak saje test rendang semalam tu sedap gak makan dgn coq udang ni try lah KA..

      Delete
  3. Assalamu'alaikum Kak Noor.

    kakcik pulak suka makan cucur/jemput2 dengan kuah kacang/kuah sate. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikumslam kakcik..
      sebebnarnya apa yg ada kat umah kita boleh cicah dgn coq udang ni kan apa yg kita selesa kuah sate pun sodapppppp

      Delete
  4. salam kaknoor..perghhh! terliur kita tau..kempunan sehh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlimsalam doc Ina cayang,tkyah nak kempunan hanya dengan coq udang ni saja dong banyak lagi benda lain yg lebih sedap hee

      Delete
  5. Asslmkum Kak Noor.
    Paberet niiii...Ada yg buat cucur udang jg nnati ni..Heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam sayang Sue
      cemana jadi tak cucur udang semalam tu hhaa

      Delete
  6. asslm Kak Noor...ni menu bbuka smlm ker...mesti sedap cucur tu bile dicicah dgn kuah rendang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wikmalsam Qasey
      akak cicah apa yg ada kat umah ja tapi mmg sedap lah kalau cicah dngn rendang ni,daripada membazir kan hee

      Delete
  7. cucoq udang mkn panas2 mmg sedap nih....

    ReplyDelete
  8. selamat berbuka puasa kak Nor, cucur udang memang fav sepanjang zaman:)

    ReplyDelete
  9. salam ramadhan kak nor ^^ cucur ni tun pun akan makan ngan sos cili je. x biasa cicah mende lain. hihi.... kalau buat ulang2 pun x jemu nih.

    ReplyDelete
  10. wah! sedapnya...dari mingguu lepas lagi nani teringin nak makan ni. tapi tak tercapai lagi hajatnya.

    ReplyDelete
  11. salam kak nor cyggg..dah mlm2 baru sampai nie..cucuq tu ada lg ka?..ha haa mesti best berbuka ramai2 kan..meriah jew..klu org utara biasa cicah sambal kcg kan..tp klu org johor mkn dgn sos jew :)

    ReplyDelete
  12. assalam kak noor..wah umh akak pon coq udang,adoiii lagilah terliur..sdp kalo cicah ngan kuah kacang,klo xpon sos cili..erm xprnh g mkn ngan kuah rendang..

    ReplyDelete
  13. cucur udang ni memang best lah untuk juadah berbuka...at least mesti kena buat sekali sepanjng ramadhan... best nye

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home