Memetik Strawberry @ Millets Farm, Oxford

Memetik Strawberry @ Millets Farm, Oxford



ASSALAMUALAIKUM dan salam ceria dan masih lagi mood busy sejak kebelakangan ni
sampai nak update blog pun tak sempat,bukan saja nak bersenang lenang kat depan laptop menu untuk suapkan ke mulut pun yang ala2 koboi je, apa boleh buat kan terpaksalah jugak dibereskan mana yang wajib dulu,lagipun BW ni dah lah bukan wajib,sunat pun tidak jugak kan heee so tulah yang jadi terkebelakang sikit tu,tapi rasanya masih ok,belum lagi berabuk sangat blog akak ni kan heee

Sebenarnya apa yang terjadi dan berlaku tu dah ditentukan oleh ALLAH swt,sama jugak lah dengan pokok cerry kat atas tu,nak jadikan cerita masa akak kat UK baru ni memang teringin sangat nak pergi mengutip strawberry kat ladang dia tu,jadi suruhlah anak2 mencari dimana yang paling best,mula2 ladang yang kami pergi hanya dapat tengok pokok cerry ni saja,sedangkan pokok strawberry nya dah nampak tapi tak boleh masuk sebab berpagar puas anakanda akak calling2 tuan punya tapi takde respond,nasib baik lah pokok cerry ni kat luar pagar jadi nya  dapatlah akak ambik gambar pokok cerry yang first time jugak akak tengok,memang besar sangat pokok nya macam pokok mangga kita kat sini,kebetulan ada lah jugak buahnya yg sempat akak snapkan,tapi tak berani nak ambik sebab takde tuan nya,syukur jugak dapat ambik gambar walaupun tak dapat petik kan,boleh jugak kongsikan dengan adik2 akak kat sini,inilah pokok cerry yang sedap dan manis tu..



Lepas dari ladang pertama baru lah terjumpa ladang strawberry yang sebenarnya yang boleh di petik semaunya kita,nak makan sekenyangnya pun ok,yang bayar hanya yang nampak dimata kasar je,yang tercorot dalam peyot no charge  apa lagi akak yang jakunis ni first petik memang masyuk mulut lah,sedap tau fresh dari ladang lah katakan manis nya hhhmmmm SEDAPPPP...



Dah lama petik baru ternampak merah kat bakul tu sebab banyak nya yang masyuk kat tempat lain heee



Saat yang paling best tu first time dalam seumur hidup memetik strawberry ni memang syok bangat,rasa macam tak mau balik je,rasanya kalau tinggalkan akak kat kebun ni memang tak kisah kalau lapo makan je strawberry ni haha..



Tu pakcik sorang tu pun bukan main lagi asyik jugak dia memetik strawberry ni,ingatkan akak sorang je yang jatuh cinta tapi pak hubby ni pun sama jugak 2x5 haha



Tengok lah buah strawberry yang akak dan hubby petik tu,yang beso tu akak yang ambik tau,dan yg kecik2 tu pakcik hubby ni sebab katanya sayang semua ambik yang besar yang kecik sapa nak ambik pulak!!!
aduiii kebun orang pun dia sayang jugak aduhhh!!










Sampai tak jadi memetik strawberry asyik dok ambik gambar je sebab geram tahap apa entah,best jugak kan terapi minda tu sebab memang tenang sangat tengok ladang dan buah2 strawberry yang merah dan hijo tu  macam nak terbang lagi je kesana heeee



Hahaha mula2 dia cakap pada akak ladang strawberry pun nak pergi!!!! last2 dia yang terlebih sampai kat bawah habis kena petik,ni lah dikatakan mengata dulang paku serpih,mengata orang dia yang lebih kan kan!!!



Ini pulak buah Rashberry ni sama tempat dengan strawberry jugak,tapi rasanya agak kureng lah daripada buah strawberry yang manis tu,yang ni agak masam sikit..



Disebabkan rasanya yang agak masam tu sebab tu lah chef2 luar negara selalu akak tengok kat rancangan TLC tu diarorang buat jem je kasi gula banyak2 baru sedap dan manis..




Sila jamu mata je ye dengan buah2 ni 





Ok dah habis kisah kebun strawberry InsyaALLAH nanti akak sambong dengan cerita akak jenjalan pulak ya,opppss lupa lah pulak,buah2 strawberry yang dipetik tadi tu dah siap petik baru ditimbang,tak banyak pun kami dapat sebab kesuntukan masa,dapat lah dalam 2 kg dan harganya hanya dalam 3 pound lebih sikit lah...

32 comments:

  1. As salam kak,
    meriah ye hari nie dgn gambor2 stobery...sedap buat jus nie....:)

    ReplyDelete
  2. waalikmuslaam syifa..
    memang meriah dengan merah hee sedap snagat tapi syang tak boleh bawa balik banyak sangat sbb takut rosak,tapi ok jugaklah puas makan heee

    ReplyDelete
  3. Aduh Kak Noor.. tengok gambar pun dah terliur sama. En abang Kak Noor belum sampai memang kata macam itu tapi bila dah sampai hahaha.... syok memetik kalau boleh pokok tu nak cabut bawa balik M'sia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kakzakie, mula2 dia nak tk nak gi sana ladang strawberry tu,tapii bila dah sampai baru tau betapa seronoknya tempat yg bini dia pilih heeeee

      Delete
  4. ni yang buat T jelez ni. nak petik gak.. huhuhuhu..

    T suka snagat buah cherry tu. ni do plan nak masak apa la dengan strawberry ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan jelez T jom suatu hari kita gi sama2 ok hee mana tau ada rezeki lagi kan boleh petik banyak2 tkyah masak makan je dgn cekelat sodap tu

      Delete
  5. Kak Noor syoknya dapat stobery tu ya... amboi kemain lagi tak pe la kita ni jamu mata je ngan buah2 yang merah menggoda tu. Kak Noor saya suka buah ceri manis tapi kat malaysia susah nak dapat, besar pokok ceri tu rupanya ya kita pun jakunis gak dengan buah-buah ni kalau dapat masuk ladang buah ni mesti tak ingat nak balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. GH..sama lah akak suka semua buah2 yg manis2 ni apa lagi cerry tu tapi sayang tuan tanah tkde masa akak kesana kalau tak mmg nak rembat jugak GH sayang,tkpe dia nak suruh gi lagi kot hahahaa

      Delete
  6. Salam Kak Noor Ani datang ni cak cak.. wah seronoknya pengalaman di sana.. strawberry kegemaran Ani tu Kak Noor.. hmm buat jus sedapnya Kak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Ani cayanggg!!!cak cak cak jugak dari kak noor ,tak sempat nak buat jus Ani terus ngap ngap sampai habisss smua sbb rasanya yg manis tu aduii menggoda dan tergoda lah

      Delete
  7. dapat strawberi yang gemuk2 dan manis, enak banget noor...
    Wah.. seronoklah dapat jalan2 sekali disamping menjenguk anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang enak bangat Bundo maklum lah saya belum pernah merasa fresh dari ladang macam gini,macam nak mamam je semua nya hahaha alhamdulillah Bundo sambil menyelam minum air yg banyak hee

      Delete
  8. Salam Kak Noor sayang...
    ini yang buat Rahel jeles berturut-turut ni...kalau la Rahel dapat pegi ke ladang strawberi tu kan..hemmm..selamat kembali ke tanah air ye Kak Noor..jangan lupa pos ole2nya dong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam Rahel cayang..
      jeles is ok tu nnti kita gi sesama ok,kita petik banyak2 pastu buat pavlova hahaa..
      masih busy menghabiskan kerja2 rumah lah Rahel tulah belum pos menu2 makan pun cincai je haha,ole2 tk banyak pun nanti lah akak tunjukan sikit2 je heee

      Delete
  9. Assalam kak Noor.
    Bestnya kak,kalau saya pun sama mcm akak....sambil petik sambil ngap.Seronok jamu mata dan baca en3 kak Noor ni tak sabar nak tunggu en3 jalan2 pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam Norzie..
      biasalah akak ni kan jakunis sikit Norzie,bila tengok buah2 yg merah menyala pasti nak ngap je lagipun makan buah banyak tak bahaya kan,macih kerana masih sudi tunggu N3 seterusnya :)

      Delete
  10. salam kak nor cygg:)
    waallaaa nampak sgt2 fresh la..klu zila pun sama mmg x nak balik jgk..nk duk bwh pokok tue..sambil baring2 leh mkn strwbry puas2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila cayangggg
      hajat dihati mmg rasa nk tido je kat bawah pokok tu tapi cik abe ni sibok jugak nak balik sbb sejukkk haha,kalau baring2 sambil makan baru macam film star tu zila aduiii malu lah

      Delete
  11. wah bestnye kak...murah lak tu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatiha sayang..
      memamgn best murah dan sedap tulah sampai akak tak nak balik tu heee

      Delete
  12. Salaam Kak Noor..
    Kalaulah boleh memboloskan diri masuk ikut screen laptop ni, dah lama kita sampai kat sana petik buah sesama Kak Noor! Gerammmm je tengok buah-buah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wliksalam sayang mamafami..
      boleh tu memboloskan diri masuk melalui screen ni kena panggil doremon lah guna pintu ajaib nya tu heee mesti dpt ikut kak noor petik buah ni cepat lah panggil doremon tu heee

      Delete
  13. Rasa nak ikut masuk dalam gambar tu Kak Noor.. nak joint sama petik buah strawberry tambahkan 3 kg jadikan strawberry Kak Noor jadi 5kg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. offer dibuka ni Mie kalau nak ikut isi borang tau haha boleh hangkut berkilo2 nnti no hal punya ..

      Delete
  14. asslm Kak Noor...bestnye dpt petik buah stoberi tu...smbil petik sambil ngapppkan...hehe...klau kt sni pon ade gak..di Cameron...tp buahnye kadang2 buahnye xbpe nk elok pon..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Qasey sayng..
      akak ni cameron pun tk pernah pergi haha kalau balik kedah pun melawat sedara mara pun tak habis jadi sesekali kesana tu melawat kebun yg lama ditinggalkan tu heee
      tapi best lah sbb manissss bangat berbanding dgn yg kita beli kat kedai sbb dia dah masak ranum merah menyala ..

      Delete
  15. As'kum Kak Noor cayagggggggggggggggggggggggggg sha minta maaf sebab dah lama tak jengah dapur kak Noor sebab sha sekarang ni busy tahap hentah apa hhehee.. baru hari ni ada free sikit... bila nampak kak noor buh komen terus sha terjah kesini sebab takut tak sempat membalas kunjungan sebab banyak lagi dapur kengkawan yang sha tak singgah..

    Wow! kenangan tu memang best!!! sha pun suka bab petik memetik ni... dulu dah pernah dah.. sekarang ni dok petik keyboard je sebab kerja bersusun.. Insyallah kalau ada waktu terluang sha geledah N3 kak Noor yang sha terlepas yaa.. jangan kecik ati tau.. cayang kak noor muahzzzz...

    Kak Noor... bilalah agaknya dapat sha petik buah cherry dan rasberry tu.. hah! yang tu memmang jakunis hehheeee.. cayang kak noor muahzzzzzzzzzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Shaaaaaaaaaa ala don worrrrrryyyyyyyy akak tak pernah kecik hati pun sbb akak pun bizi jugak lately mcm2 kerja nak buat,akak pun banyak tertinggal N3 Sha jugak masa di sana tu,bukan apa kalau sibok ber bw saja masa mana nak jalan kan hee jadinya bnyak lah akak skip jugak menjengah kenkawan,dah sampai semula ke rumah ni agak kurang sibok tapi masih lagi ketegori tkde masa haha

      sama lah tu kita ni sama2 jakunis heee
      kalau kita dpt petik sesama alangkah bestnye kan..

      Delete
  16. salam kakkkkk
    gerammmmmnyaaaa tengokk strawberry yg merah menyala tu.
    bestttttnya kakkkkkk....rasa mcm saya pun ikut memetik strawberry tu (berangan je )

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikumuslam Kasih...
      akak pun sampai dha tka larat nak geram tau,sampai dah nak balik masih lagi akak ngan anak akak pergi lagi tengok dan kutip haha aduiiii maksudnya best gilerrr lah

      Delete
  17. ranumnya buah2an tu...
    sedap dan terliur pulak rasa tengok gambar2 buah ni

    ReplyDelete
  18. Merah menyala kak noor... wah terasa nak pergi ke cameron highland lagi utk petik strawberry ni tapi kat sini masam lak sikit.. kat manis kan kak noor... bak mai sebakul kak noor :P

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home