Nasi Ayam Safron Menu Sambut My Girls

Nasi Ayam Safron Menu Sambut My Girls



ASSALAMUALAIKUM  adik2 blogger dan semua nya yang sudi jenjalan kat blog akak ni
Alhamdulillah akhirnya sampai jugak hajat anak2 nak makan nasi ayam akak yang ala2 caca marba gitu
Memang nasi ayam ni dah selalu buat pun akak tak lah ikut resepi sesapa pun just hentam - hentaman janji orang nampak nasi ayam dan yang penting rasa nasi ayam tu,sukatan nya pun akak taklah ada yang betul2 buat ikut secukup rasa dan sesuka hati haha,sebab lebih cepat rasa nya apa lagi kalau buat di awal pagi time pukul 3 pagi mesti kalau boleh nak cepat siap ja maklum sensorang kat dapur,lagipun kak Noor tak suka kelam kabut kalau boleh semua nak buat awal,lebih santai...




Ok terus jelah ke bahan2 nya tu ya

Untuk Nasi
Halia dan serai dihiris secukupnya
sedikit halba dan kayu manis jugak daun pandan dan garam
Halia,bawang putih dan bawang besar dimesen (buat banyak tau utk nasi,perapan ayam dan sambal)
Masukan  halia,serai hiris jugak halba,pandan,kayu manis didalam air kukusan dan kukuslah ayam agak2 dalam 1/2 jam sehingga ayam lembut  angkat dan toskan

Panaskan sedikit minyak dan tumislah bawang besar,halia dan bawang putih yang diblender tadi sehingga wangi dan masukan beras,goreng sekejab jika kurang masin boleh lah tambah sedikit garam,masukan air kukusan ayam tadi secukupnya,akak selalu lebihkan air setengah dari sukatan beras,maksudnya kalau beras 1,air mestilah 1 1/2 ,kemudian pindahkan ke rice cooker dan masaklah seperti biasa,sebelum tu masukan sedikit safron untuk menguningkan nasi tu,takde safron boleh jugak guna kunyit


Untuk perapan ayam
Lumurkan ayam dengan bahan mesen agak2 jelah ya campurkan garam secukupnya dan sedikit kicap jugak sedikit minyak bijan dan peraplah dalam 1/2 jam lepas tu boleh di goreng atau dipanggang,tapi sbb anak2 suka goreng jadi akak goreng jelah bagi ranggup sikit sedappp..

Untuk sambal merah
Mesen secukupnya cilipadi dicampur cili besar agak2 ya kalau nak pedas lebihkan cilipadi tu + lebihan bahan mesen sedikit + garam + gula + kicap manis + sedikit cuka dan sedikit sos cili kemudian masaklah sehingga pekat,rasa lah ikut kesesuaian masing2

Untuk sambal kicap
Panaskan sedikit minyak bijan,masukan sedikit bahan kisar tadi,kacau sehingga agak garing + kicap manis + kicap masin dan sedikit air dan biarkan mendidih sekejab boleh di tutup api,agak2 lah jangan terlalu cair dan pekat ya..



Sediakan ulam2an salad,timun dan tomato dan akak tambah petai yang tak pernah dibuat orang sebab ada yang minta nak makan petai mentah tak kisah lah sendiri yang nak makan sendiri yang busyuk hahaha




Ni lah nasi ayam akak yang ala2 caca marba tu ada yang bekenan??? ahhaa 
Sebenonya akak tak pandai sangat pun yang adik2 punya lagi sedappp kan tapi oklah tu janji anak2 kata 
CEDAPPPPP MAK!!!


INI untuk dessert first time akak buat MACAROON  cemana jadi tak,tapi rasanya macam kureng jadi sikit lah tak mengembang sangat takpa lain kali nak try lagi, resepi macaroon next N3 ok heee


31 comments:

  1. salam kak nor cygggg..walalaa tgk tue..nasi ayam dh marriii..he hehe sedap la kak..tgok pun dh tau..dh lama x makan nasi ayam nie..nk join kt umh kak nor la..rajin kak nor wt macaron..nk 1:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari mari zila cuba rasa boleh lah taklah sedap sangat pun heeee yg penting sambal nya pedas dan wnagi petai haha
      permintaan jugak tu macaroon mama kena rajin lah

      Delete
  2. pukul 3 pg ke kak noor mula masak ni?Nasi ayam kak noor mengancam betul la.Tgk macaron tu cantik molek je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina...yalah sbb takut tak sempat jadi start awal siap awal jugak lagipun tak lena nak tidur sbb nak gi airport hahaa begitu lah hati seorang ibu Ina kan..
      mcih puji macaroon alhamdulillah anak2 suka hee

      Delete
  3. ada petaiii la..
    macaron tu cantik lah kak nor

    ReplyDelete
    Replies
    1. petai penambat jiwa kasih sayang oran gtka buat akak yg buat makan nasi ayam dgn petai best tau!!

      Delete
  4. Selamat pagi kak Noor...
    bukan ala-ala cacamarba ni kak Noor sayanggg... ni dah cukup special nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie cayang..
      janji anak2 suka ok lah tu special tang petai tu ja yang lain sama kot kan,cuma terlebih salad sbb hubby dah santai beli salad berbondong2 jadi hidangkan je lah kan

      Delete
  5. salam k, noor...
    kalau pukul 3 pagi dah bersilat kt dapur....macamlah agaknya mata akak ni yer....pinjam kejap boleh...?

    kiranya k.noor ni terer merer lah...ucu langsung tak pandai buat lagi macaron ni...pernah rasa tapi rasanya susah sikit lah nak jatuh chinta kt macaron ni..maklumlah tekak orang jawa+banjar...hihihi...

    ReplyDelete
  6. menyelerakan lah k noor n with petai mkn nasi ayam mmng terbaik!

    ReplyDelete
  7. Bestnya kak noor tengok nasi ayam tu ditambah pula ulaman terbaru untuk nasi ayam tu petaiii.. ehe selain salad, timun dan tomato tu...

    ReplyDelete
  8. hmm... memang ada la sikit bezanya cara kak Noor & T wat ayam tu. Tapi kalau dah anak anak suka. memang terbaik. Nanti leh la dorang wat nasi ayam Noor. Resepi ala bonda gitu.

    macaroon tu t tak berapa suka sebab manis. Tapi kalau dah kat depan mata makan jugaklah. hehehe

    ReplyDelete
  9. Sedapnya kak noor....nanti saya nak cuba resepi akak ni sbb lain sikit dari yang biasa saya buat.

    ReplyDelete
  10. Noor, nasi ayam caca marba yg sungguh menyelerakan... tengok pun dah boleh menjejes air liur nih. haiiishhhh!!!!

    ReplyDelete
  11. Wa wa waaa...nasi ayam safron..enaknyaaa...
    siap tayang macaron lagi tu...terpikir sudah mau buat nasi ayam safron Kak Noor..tapi ndada sukatannya..aduhai..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Noor,

    sedapnya nampak nasi ayam tu...tengok ayam tu aja dh tk tahan
    belum lagi nasi nya...ini kalau dpt rasa mau nk 2 pinggan nasi...hehehe.

    ReplyDelete
  13. special nasi ayam kak Noor siap letk saffron lagi tu... hari tu carik gak saffron kat supa kat jepun nih...punye laaa mahal...satu botol kecik je rege dekat 30hinggit tak silap... org jepun guna saffron untuk masak nasi paella

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Noor,

    Resepi nasi ayam yg ditunggu2 dah tiba....dah masuk dlm list ni...insyaalah akan cuba ni...Meriah sungguh dgn ulam-ulamannya chek sukaaaaa...!

    ReplyDelete
  15. As'salam Kak Noor

    Aduhai...sayu lak baca kisah anak yang tak dapat balik lagi tu kak, apa pun harap bersabarlah ya dah tak lama dah puasa tu nanti leh request masak macam2 lagi hehehe.

    gitulah kak Noor kalau anak2 dah berkumpul ni semua hidangan yang dimasak oleh ibunya itulah yang dia rindui. sama macam anak dara ct, kalau balik nak balik rumah aje awal2 dah call suh masak itu ini hehehe.

    sedap nasi ayam kak Noor tu berselera tengok, ct pun kadang2 main curah potong sana potong sini aje kak, NO sukat2 gak janji anak2 dan suami kata SEDAP! hehehe

    ReplyDelete
  16. wahhhh! tabik la kak noor! siap dengan macaron lagi!

    ReplyDelete
  17. perrrghhh nasik ayam ni menggoda la...nak2 ade ulan petai...huhu kak nak sepinggan pls...hahaha

    ReplyDelete
  18. Salam k.Noor.wah special nasi ayam kuning menyambut anak2 balik....nampak sedap...pasti semua selera mkn.pukul 3 pagi dah mula masak...itulah semangat seorg ibukan nak siapkan hidangan utk anak2 tersayang....

    ReplyDelete
  19. sedap nasi ayam....tapi kalau dpt makan lagi la sedap...

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Noor!!!
    wah nasi ayam lain drp lain lah..warna kuning dan yg best nyer mkn bersama petai!!! hehehe tak pernah cuba plak tapi bila tgk kak noor msk begini mcm nk try pulak!!
    welcome back anak2 kak Noor... mesti ibu senyum lebarkan :)

    ReplyDelete
  21. salam ukhwah k noor....sedapnye nasi ayam..lame x wat ni.. cantek mac akak tu..sy je salu wat x jd..huhuh...

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Nor.. tengok pun dah sedap.. tak kisahlah apa pun, kalau mak yang masak, tentu anak kata syedap makkk!

    ReplyDelete
  23. Hi Kak Noor, amboi sedapppnya nasi ayam. Saya tertinggal keretapi,agaknya sudah habis makan?

    Tak apa lah, I cuci mata aje tengok gambar yang cantik tu.

    Salam kak.

    ReplyDelete
  24. nasib xtgk time pose2..nnti terliur ^^

    ReplyDelete
  25. byk hari kaknoor tak update.mesti sibuk melayan anak2 yg balik tu.Apapun dikesempatan ini nak ucap selamat menyambut Ramadhan dan salam kemaafan dari saya spjg perkenalan dialam maya ni mana tau ada kata2 yg mengguris hati.

    ReplyDelete
  26. idea baru ni makan nasik ayam ngn potai... heheheehehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home