Crabstick Snack Krup Krap Rasa Diaaa.....

Crabstick Snack Krup Krap Rasa Diaaa.....




Assalamualaikum dan selamat pagi semua, masa mood tengah rajin ni akak buat lah snack yang tak jemu di kunyah ni, cadangan nya untuk mengunyah masa raya haji nanti, lagi pun dah tak lama lagi kita akan menyambut hariraya aidiladha,rupa nya benda ni tak boleh buat awal,ramai yang minat asyik nak mengunyah je, dari dua balang besar sampai tinggal satu balang kecil aduii, nampaknya kena buat second round lah ni.

Tapi tak boleh nak cakap apa lah kalau benda sedap lepas sorang- sorang berebut balang kerepek ketam ni,mama hanya menjeling aje lah, hahaha makan lah nanti mama buat lagi, nak sedapkan hati lah tu kan





Masa pertama kali akak buat, memang takde campur tepung beras pun, tapi kali ini akak try resepi dari QASEY HONEY yang menggunakan tepung beras,tapi bila dah cari2 tepung beras pun tak ada kat umah semalam tu, jadi akak pakai aje tepung naik sendiri sebab hanya itu je yang ada, yang lain tu macam biasa lah akak tambah sedikit serbuk cili dan serbuk lada hitam nak pedas lah tu..

ALHAMDULILLAH walaupun guna tepung naik sendiri kerepek ni tetap ranggup dan sedap, masin dan pedas sikit menepati selera lah patut lah balang tu berjalan sana sini sampai tak tetap tempat duduk dia hahahaa sabo je lah kan...




UNTUK adik akak QASEY HONEY sorry ya akak dah tambah serbuk cili biasa lah nak kasi bengang telinga sikit bila makan baru terangkat haha, tapi memang sedap lah kalau kita kasi tepung kan bertambah ranggup krup krap krup krap bunyi dia...



Bahan yang akak guna

Filamen ketam secukupnya disiat2
Tepung naik sendiri secukupnya
Serbuk cili ikut kepedasan sendiri jugak
Serbuk lada hitam sedikit 
Pati ayam secukup rasa
Daun kari 

Campurkan semua bahan2 kering dengan filamen ketam gorenglah dalam minyak yang panas sehingga ranggup dan garing dan ditambah dengan daun kari untuk mewangikan lagi snack yang enak dan nyaman ni
PASTI tak cukup walau sebalang besar pun...



Untuk adik2 semua NAH!!! akak kasi sebakul snack ni untuk jajan pepagi ni sambil masak.
SILA - SILA jangan malu tau !!
FREE JE TU....

11 comments:

  1. Rajinnya Kak Noor buah penambahbaikan he he hehh untuk lebih sedap!

    ReplyDelete
  2. Aduyaii...krukk krakk sambil buat kerja pun best gak ni kak :)

    ReplyDelete
  3. aduh...lupa pulak nak beli jejari ketam ni. dah lama tengok akak buat...

    ReplyDelete
  4. wah..kerepek ketam sudah mari...teringinnya nak makan...tumpang kat sini dulu la..krup krap krup krap..

    ReplyDelete
  5. sedapnya nor. Krap krup krap krup terdengar sampai sini..Tak boleh jadik ni.

    ReplyDelete
  6. sedapnya nampak..boleh try buat nnt
    sebelum ni ak terfikir pun nak buat kudapan mcmni.

    ReplyDelete
  7. Bahaya ni kak..
    Mcm ni punya snek.. beli sekotak besar pun, kompom x cukup.
    Dah la masyarakat di rumah ni jenis non-stop mengunyah.
    Errr.. tp nnt nak try buat jugak laa..

    ReplyDelete
  8. Aslmkum k.Noor.
    belum pernah cuba cranstick snack ni...sedap ngunyah2...
    nak buatpun kat sini tak nampak pula cranstick...

    ReplyDelete
  9. sedapnyer, boleh buat simpan untk raya haji ni hehe tq share ye

    ReplyDelete
  10. pakai tpung naik sendiri pun boleh juga ye kak..enaknya ngunyah2 dpan tv..

    ReplyDelete
  11. mmg krup krap2 aje kak noor slagi tak habis...pyh nk bnti mkn...QH pon dh 2 kali buat ni...licin sblm masuk ke balang..hehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home