Apam Indon Yang Gebus

Apam Indon Yang Gebus




ASSALAMUALAIKUM  dan selamat pagi untuk semua rakan2 blogger, semoga semua nya sihat walafiat hendaknya disamping tugasan wajib, sunat, dan segala nya makruh bagai...
Ni first time akak buat apam Indon ni macam kureng menjadi sikit lah, kena praktis selalu kot, pattern pun tak lah secantik sifu ITA MASAM MANIS tapi rasa nya alhamdulillah  sedap dan lembut jugak gebus

Terimakasih ITA kak Noor kongsikan resepi ni kat blog akak jugak untuk di panjangkan lagi pada anak cucu cicit akak nanti, mana tau anak cucu buat lebih lawa dari nenek dia ni heee







APAM INDON
By: Blackmore Forum Cari
Disumbangkan oleh : MamaFami 
Rujukan : Cikpuan Mieza My Resepi

5 iji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna 
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. 
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder. 
Campurkan garam ke dalam susu. 
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. 
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. 
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. 
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 

Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. 
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna





Nampak sangat kurang cermat kan!! tengok lah bekas pisau melekat di apam ni eeeee
malu nya tapi tak pe pengalaman lah tu supaya lain kali lebih cermat sikit kan...


35 comments:

  1. As'salamualaikum Kak Noor,

    ct datang ni nak merasa apam indon tu hehehe. first time dengar apam indon nai kak hehehe. kaler dan cun gebu lagi.

    kak Noor bunga biru tu, bunga yang buat nasi kerabu ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikumslam Ct..
      orang dah lama buat apam ni Ct akak baru nk start, mmg gebus..
      memang betul lah tu Ct bunga biru tu bunga telang utk buat nasi kerabu tu banyak ni kat umah akak

      Delete
  2. Replies
    1. tapi tak lah secantik sifu Ita tkpe ada harapan buat lagi kasi lebih cantik2 kan Shidah ....

      Delete
  3. Salam Kak Noor, ada lg ke apam tu...nak lah sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau utk Mar bila2 pun ada ni heee dah simpan dlm petiais utk siapa yg teringin heeee

      Delete
  4. Salam Kak Noor..

    Perghhh memang gebussss tengok tu... mesti masuk mulut pun gebuss je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Yati baru first time buat mmg sedap dan gebus sangat
      ala sorry belum jawab salam
      waalaikumuslam Yatie cayang...

      Delete
  5. Replies
    1. mesti lah menarik Nurul sbb sifu nya menarik jugak tapi bukan akak lah i mean sifu Ita tu heee

      Delete
  6. cantik je...gebu lg...msti sedap ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah Mas confem sedapppppp sangat maid akak ckp lebih sedap dari kedai hahaha entah2 dia jek ibu dia ke ape kan haha

      Delete
  7. canteknya... kak noor.. kek tu nampak di lapis cantek2 je naiknya.. sama rata... jeles lah.. :P nani belajar wat 1st apam.. is apam indon lah.. suka boh warna terang benderang.. hehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak nya Nani lagi terer dah try apam ni awal kan akak baru je dok terhengeh2 nk buat kan tapi mmg sedap lah bestt boleh buat lagi nnt

      Delete
  8. Kaleq maler apam kak noor,nmpk pun gebu kompom sdp jer masuk tekak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kaler maler tu lah bekenan kat apam ni Lina itu pun dah lamabt orang lain ramai yg dah try akak ni baru sped 1 hahaa

      Delete
  9. assalamualaikum kak noor...
    saya belum buat lagi apam indon ni.. ramai yg dah cuba dulu kan.. skrg ni musim apam indon mcm dah berlalu.. tp sy tak terbuat2 juga lagi.. hehe..

    p/s: sy dah cilok resepi ubikayu goreng berempah akak tu.. nampak sedap.. nanti nak cuba insyaAllah.. selalu sy goreng dengan bawang putih, kunyit idup tumbuk & garam yg diperap.. pun dah sedap.. kalau letak rempah2 tu mesti lagi sedap.. saya pernah buat goreng mcm tu utk tempe dulu2.. tq kak noor utk resepi tu ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Madiha
      tulah dah lama apam ni kan akak baru terhegeh2 nak buat takpe biar lmbat asalkan selamat,skrg banyak blog sibuk dgn crepe je akak belum lagi try,nnt dah reda baru lah kita sibuk heee

      ish tak kisahlah tu nk cilok resepi ubikayu tu memang utk dikongsi pun tak rugi wanginya serumah tau, boleh jugak utk tempe, sukun, keledek dan apa saja lah yg sesuai
      ur welcome dear Madihaa :)

      Delete
  10. mmg gebus kak noor, kaler pown menarik hehe tq share ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 KA sharing is caring dear nak mkaan skrg ni mesti lawa2 jugak kan heee

      Delete
  11. Asslmkum kak Noor,
    Sue datang lg ni..Ada lagi tak apam ni..Td tgk kat IG tak puas..Kena juga skodeng dapo, baru puas..Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmslm Sue
      ada lagi ni mmg nak tapau pun utk Sue sbb terlanjur dah dtg kedapur ni kan boleh dua tiga ketoiiii heeee

      Delete
  12. Kak Noor kata kureng, tp saya tengok ok je. Kombinasi warnanya cantik, display ok, menjadi...aaaaaaaaaa oklah, "saya pilih"!. E eh! apahal plak ni, berangan jadi juri Vokal Bukan Sekadar Rupa ke hapa. Siang-siang mimpi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha oklah tu jadi juri kat sini pun, tapi mesti kena komen yg menariksss saja tau haha,kalau tak nak tukar orang lah
      thanks lah mana tau suatu hari jadi kenyataan tkde mimpi lah Sweetie hee

      Delete
  13. Replies
    1. sangat gebus gebas Nieza ambik lah satu dua kalau tingin hee

      Delete
  14. Rahel pun sika apam indon ni...tp belum sampai seru nak buat....nampak gebus jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahel sampai seru kek yg susah2 je kan, akak ni asyik dok buat yg senang je bukan apa malas nk berlama2 sngt kat dapur tu

      Delete
  15. slm Kak Noor...
    sedapkan apam indon ni...QH pon dh penah buat jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikmslam QH cayang..
      tak jemu tau makan apam ni kerana kegebusan dia tu ingatkan akak yg paling lambat mencuba apam ni heee

      Delete
  16. Assalam kak noor.. saya singgah n follow. maaf yer, ingat selama ni dah follow.. Sedap nampak apam indon tu kalau dpt makan ujan ujan ni kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumslam Sheila
      ala tak kisah lah tu lambat follow akak pun tk perasan jugak
      memang sedap dimakan samaada hujan ke tidak hahahaa

      Delete
  17. salam noor. gebus sungguh tu. Macam nak tiru je ..

    ReplyDelete
  18. sedapnyee...nampak pun dah tau sedap..eheh

    ReplyDelete
  19. Salam k.nor.....hr ni sya menry apam indon ni....klu jd sya post....bilaudamenulis.blogspot.com

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home