Gluten Free Caramel Cheesecake Cupcakes Resepi Jauh From UK

Gluten Free Caramel Cheesecake Cupcakes Resepi Jauh From UK




ASSALAMUALAIKUM dan selamat petang untuk pengunjung yang tak pernah jemu2 singgah disini dan meninggalkan jejak, terimakasih banyak2. InsyaALLAH kak Noor akan menjejaki kalian don worry!!
ALHAMDULILLAH hari ni akak mencuba resepi dari jauh nunnnn di UK sana iaitu dari anak sulung kak Noor yang sedang tersenyum tu, semalam ada calling dari UK, dia tanya mama dah try ke resepi yang Ejah bagi tu?? hahaa mama nya ni asyik malas je, tapi sebab ada tefon tu terus pagi ni rajin dan bersemangat untuk buat cupcake ni

Thanks kakak bagi resepi ni memang sedap sangat adik2 semua suka, bapa pun suka pendekata semua orang suka lah, nanti bagi lagi resepi yg nyaman2 ok

Tak susah pun sebenar nya walaupun agak banyak songeh sikit sebab banyak step dia tu, resepi ni pun anak akak ambik dari SINI  dan kak Noor panjangkan lagi di blog ni harap faham lah semua nya ya, walaupun bukan bahasa ibunda kita, ala akak lagi faham tak kan adik2 semua tak faham kan, lagi pun bahasa masakan  ni mudah difaham so don worry lah memang senang je..





Base: 
150g packet of gluten free biscuits (I used Orgran Gluten free biscotti classic choc)
100g butter (melted)
Cheesecake:
500g cream cheese (2 packets)
2 eggs
1/2 cup sugar
Caramel:
190g caramel (1/2 tin)
1/4 cup cream
1tbs golden syrup
If you can’t find the tinned caramel, you can just used condensed milk and turn it into caramel.
The recipe makes 12 cupcakes with enough for 4 mini cupcakes if you really scrape the bowl.
Preparations
1. Preheat oven to 175 deg C
2. Line 12 cupcake tin with papers. I used aluminium foil ones with the paper inside after a couple of suggestions on other blogs for best results. My mini sized ones were just paper though and they came away fine.
Biscuit base
3. Process the biscuits in a food processor
* kak Noor guna lebihan biscuits raya je *
4. Melt 75g of butter
5. Put biscuits into a bowl and add the melted butter. Stir through
6. line the bottom of each cupcake paper with the biscuit mixture. Press it down so it is nice and compact.



Cream cheese filling
7. Beat the cream cheese and sugar
Note: Sugar cuts through the cream cheese to create air in the cream cheese. Same concept as creaming butter.
8. Add eggs one at a time
9. Fill the cupcakes 2/3rds of the way. You want to leave room for the caramel.
10. Put them in the oven and bake for 20min
A lot of recipes called for 15 but mine didn’t seem ready at 15.
They do rise (I was worried when they came out, however they do fall back and still stay light)

Caramel topping
11. whisk caramel, cream and golden syrup
12. Sprinkle gelatin into the hot water, mix (and heat if necessary) till gelatin is dissolved.
If you were making it vegetarian too you could probably leave the gelatin out. The caramel wouldn’t set as a jelly on top but the taste would be the same.
14. whisk gelatin into mixture
15. Pour caramel into each cupcake filling the cases all the way to the edges
16. Refrigerate!



Terpulang lah pada individu masing2 kalau tak letak karamel pun dah sedap kek ni
 tapi kalau letak lagi lah mengancam, tapi karamel akak tu mungkin agak kureng menjadi sikit
walau macamana pun kek ni 
MEMANG SEDAPPPPPPPP
Mesti kena cuba tau !!!




MY Haji di suruh test  tak cukup satu ooooooooo hahaa
Esuk2 kita buat lagi nooooooooo

25 comments:

  1. Replies
    1. serius jugak sedapppppppppp Mie betul ni...

      Delete
  2. Meh 2 3 ketul kak....dah ptng2 cmni....lapar tuuuuu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih lapar ke Syifa skrg ni?? jab nak pangge doremon hantau heee saba sikit lah malam2 ni hujan lah pulak

      Delete
  3. Selamat petang kak noor... dah petang2 ni baru ada time b/w.. ni pun berebut laptop ngan si kecil 5 tahun tu.. asyik nak main game je dia.. :D
    >> 3 lapir la kek ni.. nampak sedap.. menjadi plak walaupun pertama kali kak noor try wat.. nani pun suka kek karamel.. so kiranya ni tergolong dalam keluarga karamel.. i likkkeeee!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani....zaman skrg ni budak 5 tahun tu mmg game aje lah kan, tapi budak yg 40 +++ ni lain lah pulak kan,alhamdulillah menjadi jugak walaupun bukan bahasa kita resepi nya gohead je hahaha

      Delete
  4. akak pun sedang lapau jugak ni dah kebas 3 ketoii jugak, kejab ah dah nk post lah ni...

    ReplyDelete
  5. sedapnya nampak caramel cheesecake nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. confem sedap sangat Adda,kalau makan macam tak nak berenti ja

      Delete
  6. Asslmkum kak noor.
    So yummmy. . Tang caramel tu yg sedap tu kak. Time hujan2 ni, tgk ja makanan perut lapo ja manjang. Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam Sue..
      memang lah hujan2 ni apa pun sedap je kan harap2 tak menjadi kat badan lah dok makan2 saja hahaa

      Delete
  7. sedapnya..nak nak time hujan macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat sedap Nor macam tak puas je makan pasti kena buat berkali2 ni confemmmm

      Delete
  8. Salam Kak Noor.. Ani singgah ni.. wah wah resepi jauh ni memang berbaloi ya Kak Noor.. Ani nak rasa gak.. bagai digamit gamit utk merasanya.. bagaimana cuaca kat sana Kak? Sini.. Seremban negeri sembilan seharian hujan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumusalam Ani..
      mmg jauh bebeno resepi ni syang kalau tak buat,mmg sedap Ani mesti try rugi tau kalau tak buat..
      disini pun sama jugak hujan je menjelang petang dan malam hatta waktu ni pun hujan masih turun sama lah tu cuaca diNogori kan

      Delete
  9. nasib baik lps mkn kak nor..h hee ehe klu x mau kecurr..nampak sedap tue kak..zila amik resepi nie..nk cuba jgk la:)thnks utkk kakak tomeii kt uk tu yer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun resepi cedok2 jugak, sambut cabaran anak sulung tu akak buat jugak lah heee tapi mmg sedap rugi kalau tak buat Zila..

      Delete
  10. Mencuba resipi baru hari ni ya. Hai! sib baiklah saya duk jauh kat semenanjung ni ha, kalau duk berjiran sebelah menyebelah mau-nya saya ni gemuk gamaknya sebab terbau-bauan yang enak-enak dari dapur kak Noor.

    Kirim salam "assalamualaikum!" pada anak dara tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweetie yg sweet!!
      kalau U dok dekat hari2 akak bgi makan kek ni biar sama2 gemok haha

      insyaallah dah kasi tau anak sulung auntie sweet kirim slam thanks ya..

      Delete
  11. aduhaiii... sedapnye... lama dah tak mkn caramel ciskek

    ReplyDelete
    Replies
    1. FnF...
      aduh Fnf akak ni dah lambat la orang lain dah lama makan caramel ciskek akak baru nk start haha

      Delete
  12. lazatnya tgk..kalaulah dpt seketul mesti riang hidup sy waktu ni :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamyharraz....
      akak pun akan gumbira jugak kalau dpt kasi mamy dua tiga ketoiiii biar sama2 kita gumbira hee


      Wattie
      ala malu lah akak, wattie lagi terer segala kek ni kak noor baru nk belajaq

      Delete
  13. Assalamualaikum Kak Noor,
    Fuiyoooo, nampak sedapla, resepi pun lain dari yang lain, ada masa nak try, tks for the recipe Kak Noor...

    ReplyDelete
  14. sedap2 nak cuba ni tq kongsi kak noor

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home