Pizza Sukahati Sendiri Lebih Vadaboom!!!

Pizza Sukahati Sendiri Lebih Vadaboom!!!




ASSALAMUALAIKUM dan salam hari minggu untuk semua adik2 blogger, pagi ni menu yang agak malas2 gitu, sebab pizza ni pun base nya yang ready made hahaa, sebab kalau nak start dari buat doh memang lambat lah baru boleh makan pizza ni, tapi kalau doh nya dah di depan mata memang cepat je nak isi toping nya tu.





KALAU buat sendiri lebih mengikut citarasa sendiri sukahati nak letak ape kat toping kita tu, nak lebih cheese kah! nak lebih udang kah! cili kah!! or apa2 kah lagi hak individu tapi kat sini akak letak kan cili hijau hiris untuk kasi pedes gitu dong baru best makan berfeluh2 walaupun di pagi hari...

JOM TENGOK BAHAN TOPPING

Doh pizza ready made
Udang yang telah dibersih kuantiti sukahati
Sosej daging atau ayam di hiris
Capsicum boleh guna sebarang warna di dadu  Hanya kuning je dalam stok so kuninglah
Bawang besar di dadu
Isi ayam jugak di dadu kecil
Beberapa biji cili hijau dihiris, sos cili dan oregano dan sedikit kiub ayam
Cheese mozarella secukupnya
Minyak jagung untuk menumis topping Sebab takde minyak zaiton



Panaskan sedikit minyak jagung, tumiskan bawang besar sehingga agak layu masukan isi ayam dan biarkan layu sekejab, masukan cili sos dan kiub jugak sosej kacau sekejab dan angkat.  Tak perlu terlalu masak half done  je kata orang putih sebab nanti akan di masuk oven lagi akan masak sepenuh nya.  Kak noor buat dua topping sebab Pakcik Boss tak makan udang so kena lah buat yang ayam dan sosej je utk dia, yang ada udang untuk Makcik tukang masak dan anak2, proses nya sama jugak, bubuh saja sukahati kita apa yang fav, yang best pizza akak tak lah rasa masam sebab akak letak hanya cili sos bukan tomato sos 
KITA YANG BUAT DIA KAN !!!!





CARA NYA

Ambil base pizza, sapukan dengan cili sos pada keseluruhan pizza tu dan letakkan mozarella cheese, letakan bahan topping yang kita masak tadi,susun ikut kerativiti masing2, letakkan lagi sekali mozarella cheese dan akhirnya letak oregano dan bakar lah dalam oven pada suhu 200 'C lebihkurang 15 ke 20 minit atau sehingga masak, kalau nak lebih ranggup biarkan sedikit lama dalam oven tu tapi kalau akak lebih suka yang sedang2 tak suka yang terlampau ranggup tu.





LELEHAN cheese tu yang buat tak dapat makan sepotong mesti lebih punya, tapi sendiri mau ingat lah hahaa..






OK proses membuat topping dan membako pun dah siap akak nak cau dulu ni  ada dua jemputan hari ni, satu jemputan kawin dan satu jemputan birthday dua2 memba kamching so patut pergi sangat2 akak tinggalkan pizza ni jemput lah makan ya hehee, balik malam nanti baru kita jumpa lagi 
TATA TITI TUTU..

14 comments:

  1. Memang vadadoommmmmm! betul Kak Noor.... kalau buat sendiri boleh bubuh berapa banyak yang kita suka, & jangan bubuh yang kita tak suka....tak bazirkan!

    ReplyDelete
  2. mengacam ah pizza udang kaknoor

    ReplyDelete
  3. kak noor, amboi sedap nye..ni mahal ni kalu beli..macam2 ada..zila dah lama suami suh bikin sendiri..tapi lum terbuat..ni cuti sekolah laku kan kalu wat..

    ReplyDelete
  4. Salam kak nor...mmg kebaboom...vadaboom lh....lapar pulak tgok piza ni...nk sikit blh....:-)

    ReplyDelete
  5. Bestnya..pecah liur..ptg2 gini pekena ni..alamak..

    ReplyDelete
  6. Salam.kak....huhu pizza if wat sendiri.mmg melimpah2 la cheese dia....hohoho br masyyyyuuuukkkk...

    ReplyDelete
  7. fuhh kak noor..siap ada cili api lagi dgn cheese yg bertali2 tu..nyumm2..

    ReplyDelete
  8. Salam kak Noor.
    aduhhh...cheese yang meleleh melekat melekit tu la yang tak tahan..ni antara kesukaan anak2..sepanjang cuti skolah ni rasanya dah dekat 10 kali buat pizza...

    ReplyDelete
  9. Woah! mewahnya...Udang-udang tu... geram je tengok... tapi saya tak boleh makan ni kak Noor... Setakat boleh pandang je... terima kasih! Sungguh... lepas buat medical check-up ari tu doktor melarang saya makan-makanan laut... skrg ni cuma makan sayur2 rebus je... Nasipun kena kurangkan...

    ReplyDelete
  10. kak nor
    tgok pun dh tau mmg vadaboom..he hhehe hubby zila paling suka mkn pizza..tp kita mmg x reti nk buat..he hehe malaass kak..

    ReplyDelete
  11. Petang tadi kan Kak Noor, kita ada nawaitu nak buat pizza... tapi tak jadi... Kita tukar programme... mop rumah! Hahaha... Tak apalah... esok lusa tulat ada lagi kan... hehehe....

    ReplyDelete
  12. Salam kak. Dah lama tak menjenguk ke blog kakak ni...Al-maklumlah sibuk dgn parents & in-laws yg datang dari S'pore time cuti skola ni.....Oooiii sedapnye pizza ni....Meleleh air liur....Ari ni ingin mencubalah buat topping pizza ni...:)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home