Tempura Sayur Dan Onion Rings

Tempura Sayur Dan Onion Rings




ASSALAMUALAIKUM dan salam jumaat yang barakah untuk semua adik2 yang disayangi semoga kalian sihat walafiat disamping tugasan harian, yang sakit2 tu cepat2 makan ubat tau supaya dapat menunaikan tanggungjawab jadi tukang masak untuk family tersayang...





Hari ni kak Noor nak kongsikan satu resepi yang mudah yang jarang kita buat sebab biasa lah resepi ni selalunya terdapat di restoren makanan segera, tapi  kali ni akak nak kongsikan cara membuat onion rings dan tempura sayur ni, sebenarnya tak susah  pun kalau kita buat sendiri dan rasa nya lebih terjamin kehalalan dan kebersihan nya, resepi ni akak ambik dari anak kak Noor, Maisarah yang dah dua kali buat, tapi kali ni mama Maisarah yang buat hahaa...




BAHAN NYA

125 gm tepung gandum
1  1/2 sudu kecil baking powder
225 ml ice - cream soda
1 sudu kecil lada hitam tumbuk kasar
sedikit garam
Kak Noor tambah sedikit serbuk kunyit utk kuningkan bancuhan

CARA NYA

Masukan semua bahan dalam satu bekas yang besar dan kacau lah sebati dan tak berketul
Kak Noor double kan adunan ni sebab sedikit je dapat kalau utk family yang suka gorengan macam ni memang tak cukup


BAHAN SAYUR

Bawang besar di potong bulat dan buka setiap lapisan bawang tu 
Yang kecil sangat tak payah lah diambil simpan utk masakan lain
Brokoli di potong ikut kesukaan masing2
Bunga kobis dan carrot di potong kecil


Masukan bahan sayur kedalam bancuhan tepung sedikit demi sedikit dan gorenglah didalam minyak yang banyak dengan api yang sederhana sehingga kekuningan boleh lah di angkat dan di hidangkan, sangat sedap di makan ketika panas- panas tu dan best jugak di ratah macam tu je, dua pinggan hasil gorengan sekali makan je hahaha 
TAK PERCAYA  KENA BUAT  SENDIRI SEBAB  KERANGGUPAN  BENDA2 NI BUAT BAGI KITA SUSAH MAU BERENTI MAKAN..






MACAM nak buat lagi je esuk untuk meratah je, sebenarnya apa jenis sayur pun boleh kita tempurakan macam ni terung ke, bendi ke, akak buat mana yang ada kat dalam petiais je, memang rugi siapa yang tak mencuba ni...

12 comments:

  1. assalamualaikum kak noor...
    nani datang nak share makan sini leh?
    malas nak masak la kak noor.. tapi ni semua nani nye feveret tau... kat umah pun selalu wat goreng tepung ni.. pagi tadi carot.. tapi wat cucur lah.. sbb nak makan pagi..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Noor....

    Kita suka makan, tapi bab bab nak menggoreng ni, kita tak rajin. Bukan malas tau... tak rajin je... ahahahaha....

    ReplyDelete
  3. kak Noor 3 minggu lps p cameron...de la jual brokoli n sayur2 lain yg bergoreng....sedap sgt!! ingtkn buat pisang goreng pun sodap...hehe

    ReplyDelete
  4. Aduh memang sedap kalau kak noor bagi sepinggan kat saya untuk di kudap.. ehe :D...
    Rajin sungguhlah kak noor ni... sedekah sikit rajin tu kat saya boleh:D

    ReplyDelete
  5. buat kudapan smbil nonton tv pun best ni...tp sy pilih sayur jelah sbb tak makan sotong hehehe....

    ReplyDelete
  6. Sedapnya Kak Noor,klu Nurul nak buat kat rumah nie kena buat double tu takut x cukup.

    ReplyDelete
  7. Kalau macam ni..sekejap jer krup krap krup krap..dah habis...baru je semalam tengok jamie oliver buat mcm ni...

    ReplyDelete
  8. Kak Noor... saya tengah dan sangat lapar skrg ni... tengok N3 makanan ni membuatkan air liur saya meleleh

    ReplyDelete
  9. Wah....! sepcialnya menu Kak Noor! Nanti kalau Amie datang Brunei, nak singgah rumah Kak Noor...nak rasa air tangan Kak Noor yang sedap2 tu...

    ReplyDelete
  10. amboiii dh warning tue..sapa x cuba rugi..he hhee kena cuba jgk la..cicah sambal kacang sedap nie kak..mcm asma rojak.

    ReplyDelete
  11. As sala....saya pun suka makan macam nie sedap tambah lagi jika hari hujan...malas nak keluar

    ReplyDelete
  12. Confirm.cuba......terima kasih kak noor...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home