Ayam Masak Palembang Yang Kelazzzz

Ayam Masak Palembang Yang Kelazzzz




ASSALAMUALAIKUM  dan selamat petang semua adik2 blogger, semoga time ni ada yang sedang santai lah ya, maklum dah petang memang time untuk kita berileks sikit lah sambil tengok  tv ke lepak2 ke, fb ke, ig ke atau sebarang aktiviti  kegemaran lah.  Hari ni kak Noor nak kongsikan resepi yang dah ramai orang pun buat kan, disebab rumah kak Noor agak ramai yang kurang suka daging jadi akak tukar ke ayam supaya lebih ramai yang dapat menikmati nya.  



RESEPI ayam Palembang ni akak intai dari blog DAPUR MAMASYA dan izinkan Kak Noor letak resepi ni kat blog akak jugak ya Mamasya supaya dapat di tengok oleh kenkawan dan anak-anak akak jugak , tapi sorry jugak sebab kak Noor dah derhaka sikit itu ini ikut kegemaran selera kat rumah akak ni yang kurang suka santan tapi suka lebih pedas .





Sumber :  FP Yulina dan Dapurmamasya
Olahan :  Bicara Kak Noor



BAHAN
1 ekor  ayam saiz sedang  dipotong  dan di gaul dengan kunyit  dan garam 
2 sudu besar  cili kering yang sudah dikisar * Kak Noor tambah 4 sudu
*7 ulas  bawang merah 
*5 ulas  bawang putih 
*2 inci halia 
*2 batang serai 
5 sudu besar  kicap manis *Kak Noor kurangkan ke4 sudu sebab tak mau hitam
1 sudu besar sos tiram 
2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan * Kak Noor hanya guna 1 cawan
6-7 helai daun kari  * tak letak
1/2 cawan kecil asam jawa * Kak Noor letak 2 sudu besar
garam  dan gula secukupnya

CARA 
1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar  dengan cili kering hingga garing. 


2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis.
3. Kemudian  masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata.
4. Didihkan sehingga pekat.siap untik dihidangkan.





MEMANG sedap sangat AYAM PALEMBANG  ni, anak2 dan Mr hubby suka, termasuk lah tukang masak jugak, sebab kak Noor kalau ayam masak merah memang kurang suka tapi yang best dan sedap lagipun rasa nya agak lain lah, bila tambah cili lebih pedas wow hebat lah, Insyaallah nanti masak ayam ni pastu buat nasi lemak memang kelasssss gitu...

13 comments:

  1. cam menyelerakan je..boleh try ni

    ReplyDelete
  2. assalam kak noor..sana sini menayang ayam palembang..kite jer lom sampai seru lagi.Hari ni pun menu ayam gak tp ayam gulai ajerr...
    Nak kena try gak ni

    ReplyDelete
  3. wah kak noor...
    resepi palembang ni versi lain sikit ye... nampak sedap juga tu kak.. boleh try nnt...

    ReplyDelete
  4. TQ kak nor, mesti cuba ni....

    ReplyDelete
  5. tq sudi kongsi resepi ni kak nor.... mmg kena dicuba !

    ReplyDelete
  6. Kelaaaz ya Kak Noor. Sekali tengok, cam ayam masak merah

    ReplyDelete
  7. Ayam masak palembang yang menyelerakan...konfirm bertambah2 nasi...

    ReplyDelete
  8. Dah kenyang makan apa lagi melepaklah depan TV.

    ReplyDelete
  9. Dh merebak kat sini dh ayam palembang ni...baru je nk menerai gak..tak jd pulak..kehabisannn kicap..:-)

    ReplyDelete
  10. lepas ni siapa lak ya nak traiiii resepi ni...mmg terbaek kak...

    ReplyDelete
  11. wow...menyelerakan sungguh...tngk bahan2 pun dah tau sedap ni kak...leh cuba ni..

    ReplyDelete
  12. memang nmpak kelasss kak..jemput makan..hehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home