Bantut Ikan Terubuk

Bantut Ikan Terubuk



ASSALAMUALAIKAUM dan salam hari minggu utk semua yang sudi berkunjung kesini, akak harap semua nya sihat walafiat di hari minggu ni ya, sebenarnya idea memasak bantut ikan terubuk ni timbul bila akak terpandang resepi bantut ni kat dalam buku RASA ni, tapi akak guna ikan apa yang ada kat dlm freezer tu saja hanya terubok saja yang ada, jadi nya terubok lah yang jadi mangsa bantut kali ni tapi resepi dari chef Norazimah tu akak ada sikit tokok tambah ikut kesesuaian keluarga akak.


Resepi  :  Bantut Ikan Terubuk
Olahan  :  Bicara Kak Noor

BAHAN

1 ekor ikan terubuk dibersihkan dan dibelah belakang
Tumbuk 1/2 inci kunyit hidup dan garam dan perap ikan lebihkurang 15 minit dan ketepikan.

BAHAN KISAR

1/2 cawan kelapa parut  * nak lebih pun ok family akak tak suka banyak kelapa heee
2 sudu cili kering kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu jintan manis di goreng dulu
1 sudu jintan putih di goreng dulu
1 inci kunyit hidup 
3 batang serai  * yg ni akak tambah supaya lebih wangi
garam dan gula jugak asam jawa secukup rasa.

CARA

1.  Panaskan kuali dan masukan bahan kisar dan masak sehingga agak kering dan rasa ikut kesesuaian family ya.

2.  Masukan inti tadi dalam ikan dan bakar lah lebihkurang 30 minit atau sehingga ikan masak pada suhu 250 C..

3.  Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan nasi yang panas2 yg berasap tu bersama sambal belacan dan ulam2an aduh aduh.....







Pegaga fresh dari ladang tau ....




Jadi kambing jab dengan menyunyah pegaga yang banyak ni hahaaa




Lepas ni memang jadi mudo belio akak ni kan heeee






Ini mesti semua orang kenal kan chef   CT  DELIMA  yang ada dalam majalah RASA tu




AZLITA MASAM MANIS  blogger tersohor masa kini




AKHIR NYA baru akak nampak wajah MAT GEBU selalu nya dok imagine cemanalah rupa paras Mat Gebu ni ya, walaupun agak kabur sikit tapi sekurang2nya dah tak imagine yang bukan2 lagi heee  juga blogger TERSOHOR kan..




SIAPA tak kenal kak WAN ROGAYAH ni kan, tempat akak merujuk masakan di blog 
RESEPI CITARASAWAN  &  CITARASAWAN BLOGSPOT  semua nya chef yang hebat2 dalam buku RASA Mac ni..



INI  NOORSHA  blog 1001 Cerita 1001 Rasa, walaupun masih muda tapi talent nya aduh sangat hebat , semoga blogger2 kesayangan kita ni akan terus maju jaya, dan utk yang macam akak ni dan adik2 blogger yang lain jom kita hasilkan masakan2 yg lebih ummpphh haaa untuk family masing2 supaya menjadi ibu kesayangan anak2 dan suami, kata orang nak menambat hati suami biarlah dengan masakan kita kan ....

Kalau ada yang nak mengabadikan gambar2 blogger kesayangan ni jangan lupa cari majalah 
RASA  Mac ni di toko2 buku tau..



13 comments:

  1. memang tak terbantut selera nk mkn tengok iksn sedap cam ni hehe

    ReplyDelete
  2. aduhh kak Noor.. sedap sangat ni.. terliur betul saya dibuatnya.. :b

    ReplyDelete
  3. Asslmkm Kak Noor..Ingat apa yg terbantut tadi. Rupanya nama resepi tu ya. Segar bugar pegaga akak tu. (^_^)

    ReplyDelete
  4. Salam kak noor,bantut bahasa brunei ek.. mcm ikan sumpat lh ni kn..sumbat ngn smbal nyiur..:-)

    ReplyDelete
  5. Wah! musti pemilik Karangkraf suka ni... kak Noor dah tlg promote majalah mereka...

    Kenapa letak nama bantut, kan ke tu ikan sumbat... selalunya yg jadi 'mangsa', ikan cencaru kalau nak masak 'bantut' ni kan. Terubuk banyak tulang, lecehlaaa.

    Psst! pegaga tu saya suka masak lemak cili padi dari buat ulam... hmmm.... yum..yum..yum.. suka ada rasa pahit-pahit sikit.

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nooriah...lama gue tak singgah sini....wah...nampak menyelerakan sangat ikan sumbat tu...laju meter...

    ReplyDelete
  7. Ikan terubuk will always be my fav ever...

    ReplyDelete
  8. As'salamualaikum Kak Noor

    Kak...! ct belum layak dipanggil chef lagi, masih terkedek2 belajar memasak ni haaaa..hahaha. masih ramai diluar sana yang lebih layak lagi kak Noor :D

    tak ter BANTUT pun bila dapat mengadap hidangan macam ni kak, selera sangat2 dah menengoknya :)

    ReplyDelete
  9. Terkena Sham.. ingatkan apa la yg "bantut".. rupanya.. adeiihhhh..

    ReplyDelete
  10. assalam Kak Noor
    terubukkkkk sedapnya, he hee walaupun byk tulang kan tp masak camni fuhh memang tergugat dietku heee
    bestkan jadi blogger masak2 yg popular ni
    kak Noor pun tempat rujukan sy sb masakan dan gambar2 menarik

    ReplyDelete
  11. salam kak Noor,bak kata Rahel.."meter" ku laju juga klu menjamah ikan sumbat...hi2

    ReplyDelete
  12. salam kak noor terpikir kenapa di panggil bantut ikan terubuk... kalau KA sebut ikan bakar sumbat sambal je hehehe

    ReplyDelete
  13. sedapnya Kak Noor ikan terubuk tu.... kalau saya biasanya buat ikan sumbat sambal guna cencaru jer...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home