Pegedil Bako Kegemaran Anak - Anak Mama

Pegedil Bako Kegemaran Anak - Anak Mama



ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam semua nya
Hari ni masih lagi berjalan raya dari pagi tadi sehingga ke petang, masih ramai yang membuat openhouse sana sini, tapi dek kerana tangki yang lama ni tak lah boleh nak penuh2 sangat haha, bak kata pepatah jangan ikut hati sangat kan
BERPADA - PADA LAH BILA MAKAN TU
NANTI SAKIT SENDIRI YANG TANGGUNG!!

RESEPI hari ni kak noor dah buat dua tiga hari lepas dah jemu makan daging ayam anak2 minta kentang bako, jadi membako je lah mama nya ni, resepi yang sangat mudah, jom semak resepi.






BAHAN

8 biji kentang kupas cuci bersih dan rebus lalu tumbuk
200 gram isi ayam atau daging kisar akak masak kejab dalam kuali
daun sup dan bawang dihiris kecil
garam dan lada sulah secukupnya

akak tambah sedikit bawang goreng
cili besar yang dihiris kecil
sedikit serbuk buah pala

Utk buat versi bunga ni akak tambah sedikit susu cair nak kasi lembut supaya senang nak tekan dalam acuan creampuff tu.

Semua bahan2  diatas disatukan dan masukan dalam piping bag yang ada nozel bunga dan tekan lah di atas try yang sudah di letakan sedikit planta, dan bakar lah selama 10 ke 15 minit dengan suhu 200'C atau sehingga agak garing lah ..

Pegedil ni anak2 kak Noor ratah je tak makan dengan nasi pun sebab tu lah laju je habis walaupun buat berkilo2 kentang haha



BOLEH LAH TRY untuk yang boring makan nasi ke, cicah sos or mayonis pun ok jugak, ikut fav masing2 lah, boleh cuba dulu  baru tau kesedapan nya pasti tak lama dalam pinggan.


12 comments:

  1. Replies
    1. sedap Ros anak2 akak mmg fav sngt dgn pegedil bakar ni bila2 buat pun pasti habis punya haha

      Delete
  2. Assalam Kak Noor... Selamat Hari Raya buat Kak Noor sekuarga..nampak chomei ehh pergedil dia..kita ingatkan sekuk dahlia tadi...cute!

    ReplyDelete
  3. Assalam,slmt hari raya buat kak Noor dan family,memang comel kentang bakar nie,rasa mesti sedapkan...

    ReplyDelete
  4. Waaaa....cantek dan pasti best!! angkut resipinya yer kak Noor... nk buat ptg nanti buka pose... mekacih...

    ReplyDelete
  5. Cantiknya ini bergedil modern. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  6. Rajinnya kak Noor 'memicit' kentang tu dengan nozel... tengok gambar kat FB saya ingatkan kuih samperit...

    ReplyDelete
  7. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. salam Kak Nor.. lamanya tak singgah dapur Kak Noor.. amboi, bukan main swirllagi si begedil tu.. nak makan pun x sampai hati..

    ReplyDelete
  9. Yg bako ni lg menyihatkan ye..tp kita x pernah rasa versi ni..

    ReplyDelete
  10. Yg bako ni lg menyihatkan ye..tp kita x pernah rasa versi ni..

    ReplyDelete
  11. KA pun suka buat tapi x secabtik yang kak noor buat ni hehehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home