Donut Ball Bakar Mudah & Cepat Lagi Lembut.

Donut Ball Bakar Mudah & Cepat Lagi Lembut.


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera untuk yang sudi singgah disini, semoga sihat walafiat dan berbahagia hendaknya disamping family tersayang ya..




HARI ni kak Noor nak kongsikan resepi mudah dan cepat lagi sedap, tak sampai 15 minit daripada penyedian bahan dah boleh makan, senang kan?? Teringat je nak makan mesti dapat makan la tu jugak heee dengan ada nya donut maker atau pun cake cop maker ni.  Sebelum ni kak Noor dah post gambar cake pop maker kalau ada yang ter miss boleh klik kat SINI , memang mudah lah lagipun ia nya di bakar tak payah nak goreng-goreng save minyak.

Resepi nya boleh tengok kat bawah ni ya, tapi dalam English lah, tak larat nak translate, tapi rasa nya mudah sangat bahasa yang di gunakan, walaupun dalam English, semua orang pun boleh faham kan..





WHAT YOU WILL NEED...

230 g plain flour
125g caster sugar
1 1/2 tsp baking powder
125g butter melted
180ml milk 
1 egg, lightly beaten
Castor sugar for coating

HOW TO MAKE THEM....

1.  Combine the dry ingredients together in a large bowl.  Whisk together the melted butter, milk and egg in a measuring jug and add to the dry ingredients.  Beat these together until the batter is smooth.

2.  Pre-heat the appliance, grease each mould woth vegetable oil and add enough batter to fill the mould to the brim.  Close the lid and cook for between 4-6 minutes.  The doughnuts should be golden brown and spongy when ready.

3.  Add some caster sugar to a shallow dish, and place the cooked doughnuts into this, shake them around gently to coat the balls evenly with sugar.

4.  If you  would like to inject jam into the centre, place some jam into a heatproof  bowl and microwave for 30 seconds to warm slightly, this makes it easier to inject.
Fill an injector or syringe with  jam and inject a small amount  in the centre of the doughnut.




UNTUK  birthday party anak- anak  memang sesuai sangat ni, di cucuk dengan lidi dan dihidangkan, dan kalau rajin lagi di salut dengan coklat ke, tapi bagi akak yang dah tak berapa muda suka yg polos gini, sedappp.
SELAMAT MENCUBA YA.


13 comments:

  1. comel2nya kak noor.....ralit makan nih

    ReplyDelete
  2. Betul tu kak noor kena kurang kan yg goreng2... Nampak sedap tu... boleh dicuba nanti ;)

    ReplyDelete
  3. Ni apasal cakap omputih lak resepinya ni kak Noor! Hish! payahlah pulak nak translate kan...

    ReplyDelete
  4. salam...sedapnyer kak, sihat lagi sbb tak guna minyak

    ReplyDelete
  5. tengok foto dah tau kesedapan nya tu..yumumyum!!

    ReplyDelete
  6. sekali imbas nampak mcm kaya ball la kak noor... senang ada acuan tu kan..

    ReplyDelete
  7. salam perkenala dari saya kak Noor..suka ngan design blog akak simple but nice then kemas..nak2 dengan pelbagai picture makanan yang menguda nafsu makan..tertarik lah dengan blog akak..done follow here,keep in touch yer kak :)

    p/s: TQ akak sudi singgah n follow blog saya...

    ReplyDelete
  8. salam kak... bleh tau brp suhu tuk dpt kn doughnut yg cam akak punya ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikumuslam Su, akak guna cake pop maker tu dah di setkan suhu nya tapi kalau nak pakai oven not sure jugak, kena try and error lah

      Delete
  9. nampak comel2 anye donut nye ryer kak noor... mesti sedap ni !

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home