Mini Moist Coklat Kek Resepi Pinterest Lazattt...

Mini Moist Coklat Kek Resepi Pinterest Lazattt...



BAHAN NYA
2 cawan tepung gandm
2/3 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan butter
1 1/2 cawan gula perang
3 biji telur
2 sudu teh vanilla
1 cawan sour cream
1/2 cawan potongan coklat

GLAZE
1 cawan heavy cream
1 cawan potongan coklat

GARNISH
Strawberry ( takde belum tanam hehee)
1/4 potongan coklat dan kekacang

CARA NYA
1.  Panaskan oven 350'F terpulang kepanasan oven masing-masing ya, kak noor punya oven                hanya 150'C atas dan bawah.
2. Ayak tepung, koko, baking powder, baking soda dan garam.
3. Pukul butter dan gula sampai kembang, campur telur satu persatu, vanila, tepung, sour cream.
4. Pukul sehingga kembang campurkan dengan coklat potong.
5. Masukan 1/2 saja adunan dalam mould bakar 12-15 minit kemudian sejukkan.
6. Untuk coklat glaze panaskan heavy cream kemudian masukan coklat dan kacau sehingga        
    sebati. ( masa ni angkat dari api tau )
7. Letakkan kek di atas wire rack, tuangkan coklat glaze dan taburkan coklat potong dan 
    kekacang, atau hias lah ikut kesukaan masing-masing.

UNTUK MAKLUMAN KEK NI MEMANG SEDAP SANGAT MOIST, RESEPI NI AKAK AMBIL DALAM PINTEREST YANG TELAH DI ALIH BAHASA OLEH AKAK.




TERUJA tak tengok lelehan coklat tu hahaha...



KALAU untuk birthday party elok sangat buat mini moist coklat kek ni, sesekali hidangkan kepada tetamu dengan benda sedap ni dapat pahala kan....
Oklah ya selamat tengahari dan salam hari minggu ya..


7 comments:

  1. nak cuba buat lah Kak Noor,anak-anak saya tentu suka kek coklat ni,nampak begitu seksi sekali dengan lelehan coklat tu..he...he.

    ReplyDelete
  2. tak rugi Su buat ni mesti nak buat lagi lepas ni sngt moisttt dan lembut..

    ReplyDelete
  3. sedapnya.... dah lama sungguh saya tak membancuh kek ni... asyik beli jer

    ReplyDelete
  4. InshaAllah ada kelapangan nanti Nur nak cuba.. Tq Kak Noor sebab sudi berkongsi resepi yang sedap..

    ReplyDelete
  5. fuuuhhhh memang tergoda la tengok coklat leleh-leleh tu

    ReplyDelete
  6. Salam Kak noor
    sungguh kaya dgn coklattttt....mesti sedap ni....

    ReplyDelete
  7. perghhh... kak noor.. meleleh tengok arghh,,, macam nak jilat2 je.. sedapnya kak noor..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home